2010. április 30., péntek

Sertésmáj zöldséges raguval és polentával


Igen ritkán főzök sertésmájat, akkor is a resztelt változatát szoktam elkészíteni. A fagyasztóba való keresgélés közben a kezembe akadt egy csomag, amit még a disznóvágáskor tettem el. Mivel az már nem éppen most volt, így elérkezettnek láttam az időt arra hogy elkészítsem. Valahogy most semmi kedvem nem volt a resztelt májhoz, így egy kis gondolkodás után arra az elhatározásra jutottam, hogy zöldségekkel és egy kis borral fogom megbolondítani. Nem bántam meg, mert nagyon finom lett. Köretként kukoricadarából készült polentát kínáltam hozzá. Így már nem is volt az a megszokott, és talán kissé unalmas a máj. Biztosan még többször terítékre kerül nálunk ez a változat.

50 dk sertésmáj
2 db sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
10 dk zöldborsó
1 db vöröshagyma
pirospaprika
2 dl fehérbor

őrölt fehérbors
majoranna
ételízesítő
olívaolaj

A vöröshagymát apróra felvágni, a zöldségeket felkarikázni, a májat ízlés szerinti méretűre vágni.
Egy serpenyőbe az olajon elkezdeni párolni a hagymát. Ha már kezd üvegesedni, hozzáadni a zöldségeket és együtt párolni tovább. Közben ízlés szerint fűszerezni. Végül felönteni a borral, kiforralni ,majd lassú tűzön félpuhára főzni. (ha szükséges egy pici vizet önteni alá)
Ezután megszórni pirospaprikával és jól összekeverni, majd hozzáadni a májat. Szintén elkeverni és lassan addig főzni még a máj kellően megpuhult. (nem szabad sokáig főzni, mert a máj megkeményedik) Ha szükséges egy pici vizet lehet alá önteni, de vigyázva mert a máj is enged levet.
Bármilyen körettel tálalható. Én polentát készítettem hozzá, a recept a köreteknél megtalálható. Csak annyit változtattam rajta, hogy most nem került bele reszelt sajt.

2010. április 29., csütörtök

Rizstészta tejszínes brokkolival (nem csak lisztérzékenyeknek)


A rizstésztáról már hallottam, de eddig még nem sikerült találkoznom vele. Igaz főleg lisztérzékenyeknek ajánlják, de szerintem nem csak ők fogyaszthatják. Nemrégiben éppen bevásárolni voltam, amikor megjött a tésztaárus és az eladónak kínálgatni kezdte ezt a fajta tésztát is. Na erre én is felfigyeltem, mivel már a terveimben szerepelt a beszerzése. Gyorsan vettem is egy csomaggal és már csak az volt a kérdés, mit is készítsek belőle. A zöldségesnél igen szép brokkoli csokrocskák sorakoztak a polcon, így már el is döntöttem, hogy párolt formában készítem el a rizstésztához. Tetejére mozzarellát csipkedtem és így együtt egy finom, laktató, de remélhetőleg eléggé diétás ebéd kerekedett belőle.

10 dk rizstészta
1 cs brokkoli
1 db vöröshagyma
1/2 citrom leve
3 dl tejszín

őrölt fehérbors
ételízesítő
olívaolaj
mozzarella

A brokkolit enyhén sós vízbe félpuhára főzni, majd leszűrni és lecsepegtetni.

A vöröshagymát apró felvágni, majd az olajon elkezdeni párolni. Ha már üveges, felönteni a tejszínnel és ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel ízesíteni. Belenyomni a citromlevet, hozzáadni az előfőzött brokkolit és lefedve tovább párolni. Közben többször óvatosan összerázni, de keverni nem szabad, mert a brokkoli összetörik. Párpercig együtt párolni. Ennyi idő alatt a tejszín besűrűsödik a brokkoli pedig teljesen megpuhul.

Közben egy edénybe enyhén sós vizet forralni és 5-7 perc alatt puhára főzni a rizstésztát. Ha már elég puha, leszűrni és leöblíteni. Én a leöblített tésztát egy kis olívaolajjal átkevertem.

Tálaláskor a tészta tetejére kanalazni a tejszínes brokkolit és mozzarellát csipkedni rá.

2010. április 28., szerda

Kukoricalisztes baconös-újhagymás muffin (gluténmentes)





Baconos-újhagymás muffint, nem is olyan régen sütöttem és nagyon finom lett. Most annak a receptnek az alapján sütöttem meg kukoricalisztből. Ajánlanám elsősorban egy számomra igen kedves blogbarátnőmnek, Andinak aki gluténmentes ételek ehet csak. Így is nagyon finom szaftos lett a muffin, és szerintem még ízre is éppen olyan finom, mintha sima liszttel készült volna. Régebben nem használtam kukoricalisztet, mostanában viszont egyre többször próbálkozom vele különböző ételeket készíteni. Nekem nagyon ízlik a vele készített étel, és talán még egészségesebb is mint a sima liszt.








Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg kukoricaliszt
20 dkg bacon
5 dkg sajt
1 dl olaj
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
3 db újhagyma
2 dl tejszín
2 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
őrölt fehér bors
pirospaprika



A bacont felkockázni és pár perc alatt kicsit elősütni.
A hagymát a zöld részével együtt felszeletelni
.
Egy tálba tenni az elősütött bacont, a felszeletelt hagymát, belenyomni a fokhagymát, majd összekeverni.

Egy másik tálba beleönteni a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt borsot és a pirospaprikát, majd összekeverni.

Szintén egy tálba beleütni a tojást és kicsit felverni, majd hozzákeverni a tejszínt és az olajat.
Végül a lisztes keverékhez hozzáönteni a tejszínes keveréket és jól összekeverni. Majd belekeverni a baconös-hagymát is.

A muffin formát kibélelni papírral, majd belekanalazni a masszát. Végül a tetejét reszelt sajttal ízlés szerint megszórni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeveréses sütőben 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve rácsra szedni, majd langyosra hűteni.

A muffint érdemes még langyosan tálalni, mert úgy a legfinomabb. Nagyon laktató, egy könnyű leves kísérője lehet az ebédnél.

2010. április 27., kedd

Borscs Gábortól kapott recept alapján




Ezt a receptet egy kedves olvasómtól Gábortól kaptam. Ő Szentpéterváron él, és az ottani szokásoknak megfelelő, elkészítési módot írta meg nekem. Nagyon köszönöm Gábor!! Már készítettem borscs, szintén egy kedves olvasóm Zsóka receptje alapján, de a kettő között van egy kis eltérés. Viszont mind a kettő nagyon finom. Sőt, ha lehet másnap még sokkal finomabb a leves, jobban összeérnek az ízek. Gábor még azt is megírta, hogy Szentpéterváron fokhagymás pirítóssal, és vodkával tálalják. Én csak úgy magában kanalaztam el a levest, mivel kenyeret nem eszem, sőt még a vodkától is eltekintettem, mivel nem tartozik a kedvenceim közé. Viszont aki az eredeti orosz szokás szerint szeretné elfogyasztani, az semmiképpen ne hagyja ki sem a fokhagymás pirítóst, sem pedig a vodkát.



  Hozzávalók 4 literes fazéknyi mennyiséghez:

1 kg marhalábszár
50 dkg krumpli
30 dkg fehér káposzta
40 dkg cékla
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db vöröshagyma
3 ek paradicsompüré
1 citrom leve (v.1 tk ecet)
2-3 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél

marhahúsleves kocka
őrölt bors
olívaolaj
petrezselyem
tejföl


A káposztát felszeletelni, és a hússal feltenni főni annyi vízben hogy jól ellepje. Másfél óráig főzni a fűszerekkel, és a petrezselyemgyökérrel együtt.
Ezután kivenni a levesből a húst és felkockázni, majd vissza tenni a lébe.

A sárgarépát, a céklát és a hagymát felszeletelni. A krumplit kockára vágni.

Egy edénybe kevés olajat tenni, majd megpárolni a felszeletelt céklát. Amikor már majdnem kész hozzáadni a paradicsompürét, és pár percig együtt párolni, majd levenni a tűzről és félretenni.

Egy edénybe szintén kevés olajon elkezdeni párolni a hagymát, majd hozzáadni a felszeletelt sárgarépát, és félpuhára párolni.

Az előzőleg előfőzött levest felforralni, majd beletenni a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön 5 percig főzni.

Ezután beletenni az előzőleg megpárolt céklát és 10 percig főzni.

Ezután hozzáadni az előzőleg megpárolt hagymás sárgarépát, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és ha szükséges még sóval borssal ízesíteni. Főzni tovább még 10 percig.
A tűzről levéve, lefedve állni hagyni még 15 percig tálalás előtt.

Tálaláskor megszórni apróra vágott petrezselyemmel zölddel, és meglocsolni tejföllel.

2010. április 26., hétfő

Marhapörkölt bográcsban.




Annak ellenére, hogy már többször írtam nem vagyok barátságban a marhahússal, most mégis engedtem a kísértésnek és marhalábszárat vásároltam. Mivel nem értek eme hús minőségének megállapításához, így csakis a hentes jóindulatára voltam bízva. Ő váltig állította, hogy ez egy gyenge marha. Na, rögtön átfutott az agyamon, hogy lehet szegény olyan gyenge volt, hogy már lábra sem tudott állni. Viszont olyan meggyőző volt az úriember, hogy gyorsan elhessegettem ezt a már szinte sértő gondolatot a marhára nézve. Tegnap aztán eljött a nagy nap, és én a szépen megtisztított húsommal, és a bográccsal a kezemben, nekiláttam a nagy főzésnek. Valóban nem kelet csalódnom a hentesben, mert egy igen gyenge marhával álltam szemben. Kicsit több mint 2 órán át főztem, és már meg is puhult a hús. Finom sűrű szaftos lett. A fűszerezése is pont a mi ízlésünknek megfelelőre sikeredett. Nem is tudom, miért halogattam eddig a marhahús elkészítését. Egy biztos, a mostani sikeren felbuzdulva, már a következő étel kipróbálása lebeg a szemem előtt.








Hozzávalók:

2 kg marhalábszár
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
paradicsom
paprika
pirospaprika
Erős Pista(csípős paprikakrém)
őrölt bors
2 db babérlevél
4 szem borókabogyó
köménymag
kakukkfű
rozmaring
olaj(v. zsír)
víz



A húst a hártyáktól, és az inaktól szépen megtisztítani, majd ízlés szerint felkockázni.
A vöröshagymát apróra felvágni, majd egy kevés olajon (v. zsíron) elkezdeni párolni. Pár perc után hozzáadni a vékonyra szeletelt paprikát, majd a paradicsomot, és a fokhagymát is belenyomni.
Amikor már kellően megpárolódott, beletenni a kockára vágott húst. Addig párolni, ameddig a hús kifehéredik, levet enged.

Ezután megszórni a pirospaprikával, ízlés szerint a csípős paprikakrémmel, majd  jól összeforgatni, és felönteni annyi vízzel hogy bőségesen ellepje.

Ízlés szerinti fűszerezni, és csak enyhén sózni. Ezután kiforralni, majd a tüzet mérsékelve szép lassan főzni. Többször kóstolni, és ha szükséges még utána fűszerezni, esetleg az elfőtt vizet pótolni.

Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáönteni a bort, és ízlés szerint sózni.
Addig főzni, még a hús teljesen megpuhul, és jó sűrű szaftja lesz.

Tálaláskor ízlés szerint főtt krumplival, friss kenyérrel, savanyúsággal, és finom vörösborral kínálni.

2010. április 25., vasárnap

Kedvesség tiszta szívből!



Ezt a virágos mezőt ábrázoló csodaszép, és a kissé bohókás tojásokat ábrázoló képeket kaptam Lizától, Anditól(aki gluténmentes), Anitól és Nikitől akik tiszta szívből küldték nekem.

Nagyon köszönöm lányok, és én is tiszta szívből szeretném visszaküldeni nektek.

Szeretném még megajándékozni, szeretettel és szívből:

andit(csakis kedvtelésből)
Vikit(házias konyha)
Thrinit(a faluvégit)
Jutkát
Andi/cukit
Yasminet
SZIRANSZKIT
Gyöngyromantikát

És természetesen még minden kedves blogtársamat, akik benéznek hozzám.

2010. április 24., szombat

Csirkemell pestos mascarponeval töltve


Egyre jobban kezdem megkedvelni a csirkemellet, pedig régebben nem tartozott a kedvenceim közé. Igaz ehhez az is hozzátartozik, hogy hajlamos voltam túlsütni, amitől persze mindig kiszáradt. Aztán szépen rájöttem, hogyha nem sütöm agyon, akkor bizony egy igen finom szaftos húst kapok. Persze kicsit mindig újítok, és különböző módon próbálom elkészíteni. Ez ma is így történt. Volt itthon bazsalikomos pesto, és mascarpone is, így arra gondoltam a kettő keverékével töltöm meg a melleket. A sütőben 30 perc alatt készre sült és végeredmény egy nagyon szaftos, különösen finom ízű, omlós húsi lett. Sütőzacskóba sütött vegyes zöldséggel tálaltam. Egy óra alatt, egy remek ebédet sikerült a tányérunkra varázsolni.

2 db csirkemellfilé
2 ek pesto
2 ek mascarpone

őrölt fehérbors
4 ek olívaolaj
zsemlemorzsa

A melleket egy hegyes éles késsel felszúrni, majd mindkét oldalát sózni, borsozni.
A pestot és a mascarponet jól kikeverni, majd kiskanál segítségével a csirkemellbe tölteni. Hústűvel átszúrni, hogy sütés közben nehogy kijöjjön a töltelék. Mindkét oldalát zsemlemorzsába forgatni.
Egy tepsibe kanalazni az olívaolajat, majd egymás mellé helyezni a melleket.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 30 perc alatt készre sütni.

Köret:

krumpli
zeller
petrezselyemgyökér
sárgarépa

bazsalikom
őrölt fehérbors
olívaolaj

A zöldségeket megtisztítani, majd ízlés szerinti méretűre feldarabolni.
Sütőzacskóba tenni, megszórni sóval, bazsalikommal, őrölt borssal és egy kevés olívaolajat önteni rá. A zacskót bekötni, majd jól összerázni, hogy a fűszerek és az olaj összekeveredjenek a zöldségekkel.
Tepsire helyezni, majd előmelegített sütőben, közepes lángon 40-45 perc alatt készre sütni.

Én légkeveréses sütőbe, egyszerre sütöttem a húst és a zöldségeket. (persze a zöldségek kerültek be előbb, majd negyedóra múlva következett a hús is).

2010. április 23., péntek

Narancsos gesztenyekocka




Egy sütés nélküli nagyon finom desszertet készített a minap Faragó András a vendégeinek a vacsoracsatába. Már akkor tudtam, hogy ezt én ki nem hagyhatom, és ma bizony el is készítettem. Nagyon egyszerű, gyorsan összeállítható, nem túl édes és hasonlít a tiramisuhoz, csak ebben nincs tojás. Persze azért egy kicsit változtattam az eredeti recepten, mert én a gesztenyemasszát mascarponéval kevertem ki, és utána került bele a felvert tejszínhab. Ettől persze még finomabb, krémesebb lett. A narancs is nagyon jól illik hozzá, de szerintem más gyümölccsel is kitűnő desszert készíthető.





Hozzávalók 2 személy részére:

12 db babapiskóta
10 dkg mascarpone
1 cs gesztenyemassza
2 dl Hulala(növényi tejszín)
1 cs vaníliás cukor
porcukor
rum
2 db narancs
2 dl narancslé



A narancslébe egy kevés rumot keverni, majd egyesével, hogy ne ázzon el a babapiskóta, beleforgatni. Ezután egy jénaiba egymásmellé helyezni 6 darabot.
A gesztenyemasszát a mascarponéval, a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és rummal simára keverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként óvatosan ezt is a gesztenyés masszához keverni.
A jénaiba helyezett babapiskóta tetejére kanalazni a fele masszát, majd elsimítani, és a tetejét kirakni a kockákra vágott narancs darabokkal.
Ezután a maradék babapiskótát szintén egyesével beleforgatni a narancslébe, hogy egy kicsit megszívja magát, majd a narancs tetejére helyezni.
A megmaradt gesztenyés krémet egyenletesen elkenni a tetején, majd megszórni kakaóval és 1-2 órára a hűtőbe tenni pihenni.
Tálaláskor még esetleg tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

2010. április 22., csütörtök

Baconös-újhagymás muffin




Jó régen sütöttem muffint, és napok óta azon gondolkodom, hogy milyen is készüljön majd. Végül egy sós változat mellett döntöttem, így egy könnyű tavaszi zöldségleves mellé, második fogásként tálaltam. Általában édes muffinokat sütök, így ezt most nagy érdeklődéssel vártuk. Igaz mitől is ne sikerült volna, amikor a hozzávalókat külön-külön is szeretjük. A bacon, az újhagyma, és a sajt, remek párosításnak bizonyult. A tésztája finom szaftos, és fűszeres. Sütés közben pedig isteni illatok terjengtek a konyhában, már alig vártam, hogy megkóstolhassam. A végeredmény egy nagyon finom, laktató muffin lett. Egy biztos, nem most sütöttem utoljára.








 Hozzávalók:

20 dkg liszt
20 dkg bacon
5 dkg sajt
1 db tojás
1 dl olaj
3 db újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
2 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
őrölt bors
pirospaprika



A bacont kockára vágni, majd egy serpenyőben 2-3 percig elősütni.
A hagymát szintén feldarabolni úgy, hogy a zöld részéből is kerüljön bele.
Egy tálba tenni az elősütött bacont, a feldarabolt hagymát, belenyomni a fokhagymát és jól összekeverni.

Egy másik tálba beletenni a lisztet, a sót, a sütőport, szódabikarbónát, a pirospaprikát és az őrölt borsot és jól összekeverni.

Egy másik tálba beleütni a tojást, hozzáönteni a tejszínt az olajat és szintén jól összekeverni.

Végül a lisztes keverékhez önteni a tejszínes keveréket és a baconös-hagymát, majd fakanállal jól összekeverni.

A muffin formát kibélelni papírral, majd belekanalazni a masszát. (én szilikonos formába sütöttem, így nem béleltem ki papírral)

Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve rácsra szedni, majd langyosra hűteni.

A muffint langyosan kínáljuk, mert úgy a legfinomabb.
 

2010. április 21., szerda

Pecsenye hagymás törtkrumplival


Ma egy finom szaftos pecsenyét sütöttem ebédre. Disznóvágáskor a hasaalját, ami jó húsos és nem túl zsíros, mindig külön csomagolom el. Ebből aztán finom sült húst szoktam készíteni. Van hogy egyben sütöm meg, de ha időt szeretnék megtakarítani akkor szeletelve sütöm. Most is így tettem. Régebben a füstölésre kerültek ezek a részek, és finom húsos füstölt szalonna készült belőle. Azonban már jó pár éve nem füstölünk sem sonkát, sem pedig szalonnát, így marad ez az elkészítési mód. Most hagymás törtkrumplival és tejfölös uborkasalátával tálaltam, de igen finom paradicsommal, paprikával és frissen illatozó kenyérrel is.

1 kg bőrös pecsenyehús

őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
bazsalikom
ételízesítő
fokhagyma
worchester szósz

A húst ujjnyi szeletekre felvágni. Mindkét oldalát ízlés szerint befűszerezni.
Egy tepsit kicsit olajjal kikenni, majd egymás mellé helyezni a befűszerezett hússzeleteket. Rászeletelni a fokhagymát és jól meglocsolni a tetejét worchester szósszal majd 1-2 órát állni hagyni.
Végül az előmelegített sütőbe helyezni, és közepes lángon szép pirosra sütni. (nem kell lefedni!!!)
Sütés közben többször átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen szép pirosra süljön.
Tálaláskor hagymás törtkrumplit és tejfölös uborkasalátát kínáltam mellé.

2010. április 19., hétfő

Spenótos-tojásos-nokedli


A mai ebéd egy szokványos tojásos-nokedlinek indult. Ezzel gondolom senkinek nem mondok újat, mivel szerintem a tavasz egyik legnépszerűbb tésztás étele. Főleg friss fejes salátával. Ám egy hirtelen ötlettől vezérelve, elindult bennem egy "hangya", és megszületett a spenótos nokedli gondolata. Rétest és palacsintát már sütöttem spenótosat, és szeretem az így készített, színezett tésztát, akkor miért is ne lenne jó az így elkészített nokedli. És nem csalódtam, valóban finom lett. Az állaga pont mint a hagyományos nokedlié, az íze viszont sokkal finomabb, selymesebb. Az elkészítése sem tér el, sőt a saláta is illik hozzá, és nekem még a látványa is megnyerő volt. Azért írom hogy volt, mert bizony mind az utolsó falatig elfogyott. Természetesen azért készítettem hagyományos változatot is, mert nem szerettem volna, ha esetleg a család másik fele az én újításom miatt, éhezni kényszerült volna.



25 dk liszt
10 dk spenót
6 db tojás
olívaolaj
víz

A spenótot enyhén sós vízbe puhára főzni, majd leszűrni és kihűteni.
Ha már teljesen kihűlt, összeturmixolni.
A lisztet egy tálba tenni és hozzáadni két felvert tojást, sót és a leturmixolt spenótot. Víz hozzáadásával galuskatésztát keverni.
Egy edénybe vizet forralni, sózni és egy pici olajat önteni hozzá, majd beleszaggatni a tésztát.
Addig főzni, még mind feljön a víz tetejére. Ekkor leszűrni és hideg vízbe leöblíteni.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd a felvert tojásokat hozzáönteni. Állandó kevergetés mellett hagyni, hogy kicsit elkezdjen sülni, de még folyós legyen. Ekkor hozzátenni a lecsepegtetett nokedlit. Jól összekeverni, sózni és addig kevergetni a tűzön, még számunkra megfelelő állagú lesz.
Van aki teljesen kiszárítja, és van aki kicsit szaftosabbra hagyja, ez ízlés dolga.
Tálaláskor friss fejes salátát kínálni hozzá.

2010. április 18., vasárnap

Ricottas körtetorta


Itt a hétvége és ezzel elérkezett az idő egy kis torta nassolására. Volt itthon egy csomag ricotta, így mindenképpen valami olyat kellett kitalálnom, amihez felhasználhattam. Sikerült gyönyörű szép körtét venni, így már össze is állt ez a finom torta. Először csak a fejemben, mert a kivitelezéshez azért több időre volt szükség. Lehet kicsit macerásnak tűnik, de állítom nem az, a végeredmény pedig feledteti a ráfordított időt. Egy-két napig (már ha kitart addig) hűtőben tárolandó, és mivel az ízek jól összeérnek talán még finomabb is.



Tészta:

25 dk liszt
10 dk porcukor
10 dk margarin
1 cs vaníliás cukor
csipet só
1 db tojás

A lisztet a margarinnal jól elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, sót és a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd folpac fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
Ezután kinyújtani és egy 26 cm-es tortaformát kibélelni vele, úgy hogy a szélét is befedje. Villával az alját jól megszurkodni, majd sütőpapírt helyezni bele és nehezékként babot önteni rá.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 percig elősütni.

Töltelék:

50 dk ricotta
20 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom héja
4 db tojás
3 ek keményítő
3 ek víz

A ricottat elkezdeni kikeverni a cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd egyesével hozzákeverni a tojások sárgáját is.
A keményítőt kikeverni a vízzel, és ezt is hozzákeverni a ricottas krémhez.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként óvatosan ezt is belekeverni a krémbe.
Végül az elősütött tészta tetejére önteni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni még a teteje aranysárga színt kap.
Sütőből kivéve a tortaformában hagyni teljesen kihűlni.

Körte előkészítése:

4 db körte
2,5 dl víz
cukor
fahéj
szegfűszeg
1/2 citrom leve

A cukorból, vízből és a fűszerekből szirupot főzni.(kb. 10 perc)
A körtéket meghámozni és vékonyan felszeletelni, majd a forrásban lévő szirupba helyezni. 1-2 percig együtt főzni, majd szűrőkanállal kiszedni és teljesen kihűteni.
A kihűlt torta tetejére helyezni szép sorba a körtéket, majd tortazselével leönteni. Hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen a zselé.

Zselé készítése:

1 csomag tortazselé
2 dl szirup

Az előzőleg megmaradt szirupból 2 dl egy edénybe önteni és jól elkeverni a tortazselével. Ezután állandó keverés mellett elkezdeni forralni.(forrástól számítva kb. 1 percig főzni). A tűzről levéve, kevergetve hűteni. Ha már kezd sűrűsödni, akkor a körte tetejére önteni.

Tálaláskor tejszínhabot kínálni hozzá. (én most ettől eltekintettem)

2010. április 16., péntek

Túrós-gombás-tarjás penne


A mai ebédünk megint egy tésztás étel volt. A receptet apa nézte ki, és én szívesen elkészítettem . Igaz kétszer is átolvastam a receptet, mivel a tejszínes gombát, és túrót együttesen még nem készítettem. Viszont mivel szeretek minden új, és különleges receptet kipróbálni, így ezt sem hagyhattam ki. Gondoltam mivel a hozzávalókat külön-külön szeretjük, miért is ne lenne együtt is így. Aztán a készítés során már biztos voltam benne, hogy remek ötlet volt ez a recept, a végeredmény pedig teljesen meggyőzött róla. Egy finom szaftos tésztát kaptam a tejszínes-gombás-túró keverékétől, melyet még egy kis füstölt tarjával és baconnal is gazdagítottam. A húsfélék elhagyásával szerintem még egy vegetáriánus étrendbe is beleillik.



30 dk penne (v. bármilyen tészta)
50 dk gomba
50 dk túró
1 cs bacon
3-4 szelet füstölt tarja
3 dl tejszín
15 dk füstölt sajt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
majoranna
oregánó
szerecsendió

A bacont és a tarját apró kockákra vágni és egy serpenyőben elősütni. Majd kiszedni a zsírból és félretenni.
A fennmaradó zsírban elkezdeni párolni az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Ha már kezd üveges lenni, hozzáadni a felszeletelt gombát. Ízlés szerint fűszerezni és puhára párolni. Végül felönteni a tejszínnel, jól összekeverni és párpercig még együtt főzni. A tűzről levéve kicsit hagyni hűlni, majd belekeverni a túrót.

A tésztát sós, ételízesítős vízben kifőzni, majd hideg vízben leöblíteni.
Ezután a túrós-gombás masszához keverni.

Egy tepsit kikenni margarinnal, majd a fele mennyiségű tésztát egyenletesen belekanalazni. A tetejére rászórni az előzőleg már megpirított bacont és tarját, majd a maradék tésztát szintén egyenletesen a tetejére simítani. Egy kis oregánóval a tetejét még megszórni.
Végül a füstölt sajtot ráreszelni a tetejére.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.

2010. április 15., csütörtök

Citromos borsókrémleves


Egy könnyed kis levesre vágytam, és végül erre a borsólevesre esett a választásom. Először kicsit kétkedve fogadtam, hogy milyen is lehet a citrom és a zöldborsó párosítása. A végeredmény viszont meggyőzött róla, hogy igenis finom. Most fagyasztott borsóból készült, de remélem hamarosan friss zsenge zöldborsóból tudom majd elkészíteni. Levesbetétnek bacon chipset sütöttem hozzá, de ez természetesen el is hagyható. Igaz kár lenne elhagyni, mert nagyon jól kiegészítette a leves ízét.



1 kis cs. fagyasztott zöldborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 citrom
bazsalikom
őrölt fehébors
ételízesítő
2 dl tejszín
olívaolaj
bacon

A hagymát apró kockákra vágni és az olajon elkezdeni párolni. Hozzáadni fokhagymát és a zöldborsót is. Jól elkeverni és tovább párolni így együtt. Közben ízlés szerint fűszerezni és ráreszelni egy citrom héját. Végül felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Főzés közben belenyomni egy citrom levét és puhára főzni.
Ha teljesen megpuhult, leturmixolni, majd visszatenni a tűzre és állandó keverés mellett simára keverni a tejszínnel. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Tálaláskor bacon chipset kínálni hozzá. Bár az el is hagyható, és úgyis nagyon finom leves kerül a tányérunkba.

Paradicsomos-fehérboros párolt zöldségek


Ezeket a párolt zöldségeket tegnap készítettem el, egy húsos étel mellé, de csak így magában is annyira finom. Ezért úgy gondoltam, megosztom itt azokkal, akik esetleg éppen egy diétába kezdtek, vagy éppen vegetáriánusok és a húst száműzték az étrendjükből. Nagyon egyszerű az elkészítése, és időt sem kell sokat fecsérelni rá, a végeredmény mégis egy finom laktató ebéd.

1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db cukkini
1 db zeller
3 db sárgarépa
1 ek paradicsompüré
1/2 citrom reszelt héja
1,5-2 dl fehérbor

chili
kakukkfű
petrezselyemzöld
olívaolaj

A zöldségeket és a hagymát megtisztítani, majd szép vékonyan felszeletelni.
A paradicsompürét a borral elkeverni.
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd elkezdeni párolni a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha már üveges, akkor hozzáadni a felszeletelt zöldségeket és jól összeforgatni. Sózni, rászórni az apróra vágott petrezselyemzöldet, ráreszelni a citromhéjat és megszórni ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel. Végül felönteni a boros-paradicsompürével. Fedő alatt roppanósra párolni.
Tálaláskor ízlés és igény szerint egy kis reszelt sajttal megszórni.

2010. április 14., szerda

Baconba tekert csirkemellfilé fehérboros zöldségekkel


A mai ebédünkben is a zöldségek kapták a főszerepet, persze azért egy kis csirkemell és bacon kíséretében. Én szívem szerint a zöldséges részével is megelégedtem volna, de mivel a család másik felének elképzelhetetlen az ebéd hús nélkül, így az ő kívánsága is teljesült. Sőt a zöldséges köret mellett, biztos ami biztos, alapon még tejszínes párolt gombát is készítettem hozzá. A zöldségekkel töltött csirkemell, és a kétféle köret, igen laktató ebéd volt. Persze nem utolsó sorban nagyon finom is.



2 csirkemellfilé
1 cs bacon
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 zeller
3 db sárgarépa
2 db cukkini
1 ek paradicsompüré
1,5-2 dl fehérbor
1/2 citrom reszelt héja
kakukkfű
chili
petrezselyem
olívaolaj

A melleket vékonyra leszeletelni és egy kicsit óvatosan kiklopfolni. Ezután sózni, és megszórni egy pici chilivel. Egy serpenyőbe olajat hevíteni és mindkét felét fehéredésig sütni. A sütés végén kakukkfűvel megszórni és félretenni.

A sárgarépát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát megpucolni és a cukkinivel együtt vékonyra felszeletelni.
A paradicsompürét a borral elkeverni
Egy serpenyőbe olajat önteni és elkezdeni párolni a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha már kezd üveges lenni, hozzáadni a felszeletelt zöldségeket. Sózni, ráreszelni a citromhéjat és ízlés szerint chilivel ízesíteni, majd összeforgatni. Végül felönteni a boros paradicsompürével. Fedő alatt roppanósra párolni.

A bacon szeletre helyezni egy hússzeletet, majd a párolt zöldségekből is tenni rá. Óvatosan feltekerni, és egy hústűvel összetűzni, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni.
Egy tepsibe beleönteni a hús sütésénél visszamaradt olajat, majd egymásmellé helyezni a tekercseket.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor a megmaradt párolt zöldségeket vagy párolt gombát kínálni hozzá.

2010. április 13., kedd

Csokoládétorta Kasza Tibi receptje alapján


Ma egy kicsit kedvezni szerettem volna magamnak, és mivel mással tettem volna, mint egy csokoládétortával. Természetesen folytatván a vacsoracsatás receptek kipróbálását, Kasza Tibi finom mákos-csokis tortájára esett a választásom. Már a műsor alatt eldöntöttem hogy mindenképpen megfogom sütni, mert látszott hogy valóban egy jól bevált recept lehet náluk a családban. Nem tévedtem, csak azt mondhatom, isteni finom lett. A mák és a csokoládé együttes íze remekül illett az általam hozzá készített áfonyás öntethez. Én fél adagból, egy 18 cm-es tortaformába sütöttem, mely két személy részére éppen elegendő. A receptet viszont egy rendes nagyméretű tortához írom most le.(bizony arra is rágyőztünk volna):))

26 cm-es tortaformához:

12,5 dk fehércsokoládé
12,5 dk étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
25 dk cukor
12 dk mák
5 db tojás
10 dk liszt
17 dk margarin
1/2 tk szódabikarbona
csokoládé aroma

Egy fém tálba beletördelni a csokoládét, hozzá tenni a margarint és gőz fölött elkezdeni felolvasztani. Közben hozzáadni a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű csokoládé aromát is.
Hagyni kihűlni, majd hozzákeverni a tojások sárgáját, a lisztet, a szódabikarbonát és a darált mákot.
A tojások fehérjét kemény habbá verni, majd apránként óvatosan a masszához keverni.
Egy tortaformát kibélelni sütőpapírral és beleönteni a masszát.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 50-55 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem)
Sütésközben, ha a teteje már szép színt kapott sütőpapírral letakarni, hogy ne süljön nagyon meg.
A formában hagyni teljesen kihűlni.

Áfonyás öntet:

2 cs aszalt áfonya
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
citromlé
cukor
szegfűszeg
fahéj
1 ek keményítő

Az áfonyát feltenni főni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a fűszerekkel, annyi vízben hogy jól ellepje. kb. 10 perc főzés után, a kevés vízben elkevert keményítővel besűríteni. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.

Tálaláskor a tortát porcukorral megszórni és az öntettel bőségesen meglocsolni.

2010. április 12., hétfő

Tavaszi saláta


Itt a tavasz és sajnos most szembesülök vele, hogy télen kicsit sok volt a nassolásból. Még nem késő, így gyorsan kicsit hanyagolnom kell a sütést (igaz már igen nehezem bírom ki a kedvenc csokoládés finomságaim nélkül), és több salátát kell beiktatnom az étrendbe. Már lassan nyúlnak fogom érezni magamat, pedig igazából szeretem a salátákat. A napokban is gyorsan összedobtam egyet és saját sütésű tortillaval tálaltam. Így tán kicsit laktatóbb volt, és csak pár óra múlva kezdett kopogni a szemem az éhségtől. Ettől függetlenül mindenkinek nyugodt szívvel merem ajánlani.



jégsaláta
retek
sárgarépa
füstölt sajt
dijoni csípős mustár
balzsamecet
édesítőszer
őrölt bors
olívaolaj
víz

Egy tálba beletépkedni a salátát, majd hozzáreszelni a sárgarépát, a retket és a sajtot.
A balzsamecetből egy pici vízzel, mustárral, édesítőszerrel, sóval, olajjal és a borssal dresszinget készíteni. Végül a salátára önteni, és kézzel jól összeforgatni. Kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Én tálaláskor kukoricalisztből sütött tortillat kínáltam hozzá.

2010. április 11., vasárnap

Rántott csirkemáj fokhagymás ízesítésű olajban sütve


Csirkemájat általában sütőben szoktam sütni, mert szerintem úgy sokkal egyszerűbb és a lakás sincs tele olajszaggal. A napokban viszont (na és most jön megint a vacsoracsata!!!) Horváth Edit receptje felkeltette az érdeklődésemet. Ő a forró olajba fokhagymagerezdeket nyomott. Ezt látván, ma én is májat sütöttem és természetesen fokhagymásan. Nagyon finom ízt kapott tőle a máj. A panírozásnál még szezámmaggal is megbolondítottam egy kicsit a zsemlemorzsát. A kettő együtt remek volt, és ez feledtette is velem azt a kis olajszagot.

csirkemáj
liszt
tojás
zsemlemorzsa
szezámmag

fokhagyma
olaj

A májat megmosni és a fehér hártyás részt eltávolítani róla. Jól lecsepegtetni, vagy papírtörlőre tenni, hogy teljesen leszáradjon. (így nem fog fröcsögni az olajban)
Enyhén besózni (nem fog megkeményedni a máj sütés közben!!!!), majd a szokásos módon bepanírozni. Liszt-tojás-szezámmaggal összekevert zsemlemorzsa.
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd belehelyezni a bepanírozott májat. Ezután belenyomni ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát. Ettől finom ízt kap, de amint elkezdenek a fokhagyma darabok szép színt kapni, kanállal ki kell szedni az olajból. (nem baj ha nem sikerül mindet kiszedni)
Párperc alatt, többször átfordítva készre sütni a májat. Papírtörlőre kiszedni és kicsit még utána sózni.
Egy nagyon finom, fokhagymás ízesítésű omlós májat kaptam így, és a megsült ropogós fokhagyma is nagyon finom volt.
Tálaláskor rizst, és uborkasalátát kínáltam hozzá.

2010. április 10., szombat

Hagymás pite mascarponeval és sajttal



Ezt a pitét a hagyma imádók figyelmébe ajánlanám, viszont aki idáig nem volt a hagymával túl nagy barátságban az is megfogja szeretni. Már többször hallottam a hagymával készült pitéről, tortáról, de még eddig nem sütöttem. Ma valami süteményre vágytam, persze nem szerettem volna édeset készíteni, inkább valami sósat. Ennek pont megfelelt ez a pite. Igaz a mascarpone ízesítése sós, és ott van még a sajt is, de a hagyma dinsztelése közben finom édeskés ízt kapott. Így egy kicsit sós, és egy kicsit édes íz keveredése érezhető. Ettől összességében viszont nagyon finom lett. A ropogós leveles tészta, és ez a finom töltelék egy igazán remek páros. Langyosan pedig egyszerűen nem lehet neki ellenállni.




3 db vöröshagyma (jó nagyok)
5 dkg margarin
3 tk cukor
kakukkfű
őrölt fehérbors
5 ek fehérbor (édes)
15 dkg mascarpone
15 dkg sajt
1 db tojás
1 cs leveles tészta


A hagymát vékonyan felszeletelni, majd egy serpenyőben a margarinnal elkezdeni párolni. Közben sózni, borsozni, és megszórni ízlés szerinti mennyiségű kakukkfűvel. Amikor már kezd kicsit párolódni, rászórni a cukrot és jól összekeverni. Végül ráönteni a bort, és fedő alatt tovább párolni. Ha már elpárolog a leve, a fedőt levéve állandó keverés mellett addig párolni még szép színt kap.

A leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe tenni.

A mascarponét sózni, és simára keverni az egész tojással, majd a leveles tésztára egyenletesen rákenni. Reszelt sajttal jól megszórni.
A sajt tetejére rákanalazni a megpárolódott vöröshagymát, és a tetejét szintén jól megszórni reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 150 fokon sütöttem)
Langyosan tálalni, egy pohár finom bor társaságában.


2010. április 7., szerda

Mascarpones császármorzsa.





A császármorzsa gyerekkorom egyik nagy kedvence volt, emlékszem a nagymama igen sűrűn készítette, és a finom ízét a mai napig a számban érzem. Persze azóta én is sokszor elkészítettem már, de most egy a "Vacsoracsata" című műsorban látott változat szerint készült. Az eredeti receptnek megfelelően most is csak búzaliszt került bele, a többi hozzávaló mellett, (császármorzsa recept itt ) melyet még egy doboz mascarponéval egészítettem ki. Az összekevert masszát végül alaposan kivajazott tepsibe öntöttem, majd a többszöri átkeverés mellett, a sütőben készült el. Ezzel megkönnyítve a munkámat, mert nem kellett a serpenyőbe egyfolytában kevergetni, és a morzsa sem száradt ki. Tálalás előtt porcukorral megszórtam, majd meggy és eper lekvárral kínáltam.







Hozzávalók:

25 dkg liszt
4 dl tej
4 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
1 ek kristálycukor
25 dkg mascarpone
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1ek rum
csipet só






A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, szórjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük keményre a habot.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a rumot, és a mascarponét, szintén keverjük össze, majd keverjük hozzá a hideg tejet is.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mazsolát, majd keverjük simára a masszát.

Végül apránként keverjük hozzá a keményre felvert tojásfehérjehabot is.

Válasszunk egy nagyobb tepsit és kenjük ki a vajjal, majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél picivel magasabb hőmérsékleten kezdjük el sütni. (Én légkeverésnél 170 fokon sütöttem.)

Sütés közben többször vegyük ki, keverjük és daraboljuk fel, nehogy az alja megégjen, hogy jó morzsalékos legyen, és úgy süssük szép világos zsemleszínűre.

Tálalás előtt kanalazzuk tányérra a császármorzsát, szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű meggy, és eperlekvárt kínáltam hozzá. 


2010. április 6., kedd

Mascarpones-sárgarépás leveles kosárkák


Pár napja találtam rá erre a receptre, de az ünnepek miatt már nem került rá sor. Viszont volt egy fél doboz mascarponém és így ma elkészítettem. Ez most egy sós, fűszeres változat, de nagyon finom. A ropogós leveles tészta és a fűszerezett mascarpone remekül illik egymáshoz. Szinte elolvad az ember szájában. Persze a kakukkfűvel megszórt sárgarépa is csak emelte ezt az ízkombinációt. Szerintem bármilyen sajttal elkészíthető, sőt a különböző ízük miatt, lehet még finomabbak is. Legközelebb többféle sajtos töltelékkel is kifogom próbálni. Az ízesítést is mindenki a saját ízlésének megfelelően készítheti, sőt még a sárgarépa is lecserélhető saját ötlet alapján.



1 cs leves tészta
12 dk mascarpone
1 db sárgarépa
őrölt fehérbors
kakukkfű

A leveles tésztát akkora méretűre vágni, hogy kilehessen bélelni vele a muffin formát.
A sárgarépát egyforma vastagságúra felkarikázni, és enyhén sós vízben 3-4 percig főzni. Majd leszűrni és kicsit hűlni hagyni.
A mascarponet kikeverni ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehérborssal és kakukkfűvel.
A muffin formákat kibélelni a a leveles tésztával és mindegyiket félig tölteni a mascarpones krémmel. Végül a tetejére tenni az előfőzött sárgarépát és megszórni kakukkfűvel.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Még melegen tálalni. Olyan finom krémes és egyben ropogós, hogy nem lehet abbahagyni az evést.

2010. április 5., hétfő

Sonkás-spenótos pite



Lassan vége van a Húsvéti ünnepeknek és meglehet másnál is van sonka maradék. Nálunk is volt, és így gyorsan összedobtam egy kis sonkás pitét. Volt még szép bébispenót a kertben, így aztán az is került bele. De mint az ilyenfajta pitékbe, bármi kedvünkre valót belepakolhatunk. Gyorsan elkészült, és a maradék sonka sem száradt ki. Viszont nagyon finom ebéd kerekedett belőle.







Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 db tojás
2-3 ek víz

Egy tálba önteni a lisztet, sót és a hideg felkockázott margarint. Robotgéppel elkezdeni keverni, majd amikor már elégé morzsalékos hozzáadni a tojást. Tovább keverni, majd kanalanként beleönteni a vizet. Ne legyen se túl kemény, se túl lágy a tészta. Pár percig keverni, majd kézzel gyorsan összegyúrni. Fóliába csomagolni és 30 percre a hűtőbe tenni pihenni.

Egy piteformát kikenni margarinnal, majd a kinyújtott tésztát belehelyezni, úgy hogy a szélét is befedje. Villával megböködni, majd sütőpapírt tenni rá és megtölteni nehezékkel, hogy sütés közben ne púposodjon fel.(én rizst öntöttem rá)
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 percig elősütni.( én légkeverésnél 150 fokon sütöttem) A sütőből kivéve eltávolítani a nehezéket a tésztáról és megtölteni a töltelékkel.


Töltelék:

20 dkg sonka
1 cs bacon szalonna
15-20 dkg bébispenót
1 db vöröshagyma
2 db tojás
1 dl tejföl
2 dl tejszín
sajt
őrölt fehér bors
olívaolaj


A hagymát, a sonkát, a bacont kockákra vágni. Egy serpenyőbe olajat önteni, majd hozzáadni a hagymát és elkezdeni párolni. Pár perc múlva hozzáadni a sonkát és tovább párolni. Közben ízlés szerint fűszerezni, majd beletenni a bacont is. Így párolni tovább, végül pedig hozzáadni a spenótot is.
Közben a tojásokat felverni, majd jól összekeverni a tejföllel és a tejszínnel.

Végül az elősütött tésztára kanalazni a sonkás tölteléket, és óvatosan ráönteni a tojásos keveréket. Tetejét megszórni reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe helyezni és közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor salátát, retket kínálhatunk hozzá.

2010. április 3., szombat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket !


Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatómnak!!!!!

Almás répatorta mascarpones-tejszínes krémmel




Húsvétkor elmaradhatatlan nálunk a répatorta. Ez idén is így van, igaz most nem tortaformában, hanem tepsiben sütöttem meg. Többféle receptet kipróbáltam már, de ez lett az egyik kedvencem. A tésztája finom szaftos, a mascarpones krémtől pedig igen habkönnyű lesz a torta. Most fahéj helyett mézes-fűszerkeveréket tettem bele, melynek illata belengte az egész lakást. Mivel kint igencsak hideg volt tegnap, így kicsit karácsonyi hangulatom lett tőle, pedig már a nyuszit várjuk és állítólag itt a tavasz. Bátran merem ajánlani mindenkinek, szerintem még azok is megkedvelik akik nincsenek a sárgarépával valami nagy barátságban.







  Hozzávalók 26 x 18 cm-es tepsihez:

20 dkg sárgarépa
15 dkg alma
7 dkg dió
20 dkg liszt
1/2 sütőpor
2 db tojás
1 dl olaj
fahéj
1 cs vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 dl tejszín


Az almát és a sárgarépát lereszelni. Az olajat, a tojást, a tejszínt jól kikeverni. A lisztet a száraz anyagokkal összekeverni. Végül a lisztes keveréket és a folyékony keveréket összeönteni és jól keverni, majd hozzáadni a reszelt sárgarépát és almát. Így is jól összedolgozni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni az összekevert masszát.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 40-45 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
Asütőből kivéve pár percig még a tepsiben hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.


Mascarpones krém:

10 dkg mascarpone
2 dl Hulala (növényi tejszín)
1 cs vaníliás cukor
cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl víz


A pudingpor simára keverni a vízzel, majd állandó keverés mellett sűrűre főzni, és teljesen kihűteni.
A mascarponet kikeverni ízlés szerinti mennyiségű cukorral, majd hozzákeverni a kihűlt pudingot is.
A tejszínt kemény habbá verni, és óvatosan, apránként az előzőleg kikevert krémhez keverni.
Végül a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazni a krémet, majd ízlés szerint díszíteni.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelni, majd úgy kínálni.


2010. április 1., csütörtök

Foszlós kalács.






Tegnap húsvét előtti főpróbát tartottam, és fonott kalácsot sütöttem. Tavaly sütöttem először, és akkor ízre finom volt, de a formájával nem voltam elégedett. Az idei kalácsom fonása sem a legtökéletesebb, de állítom már haladok!! A kalácsot a fonás után tepsire tettem, így sütés közben kissé elterült, de ettől függetlenül nagyon finom foszlós a tésztája.






 Hozzávalók:

50 dkg finom liszt
4 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 db tojássárga
csipet só






A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a langyos tejhez. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és szintén keverjük össze. Takarjuk le egy konyharuhával, és kb. 10 perc alatt futtassuk fel az élesztőt.

Amikor az élesztő már felfutott, öntsük bele egy keverőtálba, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a tojássárgákat, majd robotgéppel (v. kenyérsütőgépben) dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.

Ezután osszuk el a tésztát két egyenlő részre, majd gyúrjuk át, és formázzuk gombóccá. Ezután mindegyik tésztagombócot tegyük egy olajjal kikent tálba, konyharuhával takarjuk le, majd langyos helyen, egy óra alatt  kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd sodorjuk bele egy kb. 60 cm-es rudat.
A másik tésztával is így járjunk el.

Ezután mindkét tésztát hajtsuk félbe, helyezzük egyiket a másikra, majd a négy tésztarudat szorosan fonjuk össze.

A megfont kalácsot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le egész tojással. Ezután szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le szintén a tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

Amikor a kalács sütés közben kezd szépen barnulni, és nem szeretnénk, hogy túl barnára süljön, akkor takarjuk le egy alufóliával, és úgy süssük készre. (én a sütési idő felénél takartam le fóliával, és úgy sütöttem készre)






A sütőből vegyük ki a megsült kalácsot, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk pl. a húsvéti főtt sonka mellé. A kalács tésztája nagyon finom, és foszlós. Konyharuhával letakarva, hűvös helyen, pár napig tárolhatjuk.