Itt a hétvége és ezzel elérkezett az idő egy kis torta nassolására. Volt itthon egy csomag ricotta, így mindenképpen valami olyat kellett kitalálnom, amihez felhasználhattam. Sikerült gyönyörű szép körtét venni, így már össze is állt ez a finom torta. Először csak a fejemben, mert a kivitelezéshez azért több időre volt szükség. Lehet kicsit macerásnak tűnik, de állítom nem az, a végeredmény pedig feledteti a ráfordított időt. Egy-két napig (már ha kitart addig) hűtőben tárolandó, és mivel az ízek jól összeérnek talán még finomabb is.
Tészta:
25 dk liszt
10 dk porcukor
10 dk margarin
1 cs vaníliás cukor
csipet só
1 db tojás
A lisztet a margarinnal jól elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, sót és a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd folpac fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
Ezután kinyújtani és egy 26 cm-es tortaformát kibélelni vele, úgy hogy a szélét is befedje. Villával az alját jól megszurkodni, majd sütőpapírt helyezni bele és nehezékként babot önteni rá.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 percig elősütni.
Töltelék:
50 dk ricotta
20 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom héja
4 db tojás
3 ek keményítő
3 ek víz
A ricottat elkezdeni kikeverni a cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd egyesével hozzákeverni a tojások sárgáját is.
A keményítőt kikeverni a vízzel, és ezt is hozzákeverni a ricottas krémhez.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként óvatosan ezt is belekeverni a krémbe.
Végül az elősütött tészta tetejére önteni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni még a teteje aranysárga színt kap.
Sütőből kivéve a tortaformában hagyni teljesen kihűlni.
Körte előkészítése:
4 db körte
2,5 dl víz
cukor
fahéj
szegfűszeg
1/2 citrom leve
A cukorból, vízből és a fűszerekből szirupot főzni.(kb. 10 perc)
A körtéket meghámozni és vékonyan felszeletelni, majd a forrásban lévő szirupba helyezni. 1-2 percig együtt főzni, majd szűrőkanállal kiszedni és teljesen kihűteni.
A kihűlt torta tetejére helyezni szép sorba a körtéket, majd tortazselével leönteni. Hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen a zselé.
Zselé készítése:
1 csomag tortazselé
2 dl szirup
Az előzőleg megmaradt szirupból 2 dl egy edénybe önteni és jól elkeverni a tortazselével. Ezután állandó keverés mellett elkezdeni forralni.(forrástól számítva kb. 1 percig főzni). A tűzről levéve, kevergetve hűteni. Ha már kezd sűrűsödni, akkor a körte tetejére önteni.
Tálaláskor tejszínhabot kínálni hozzá. (én most ettől eltekintettem)
Gyönyörű! Remélem nagyon szívesen megkóstolgatnák egy szeletkét, aztán kérnék repetát:))
VálaszTörlésHúúú, nagyon jól néz ki!!
VálaszTörlésFenségesen néz ki. El is mentem köszönöm
VálaszTörlésHát ez nagyszerűen néz ki! Annyira gusztusos a körtével :)
VálaszTörlésKiskukta!
VálaszTörlésköszönöm!! Akár több szeletkét is szívesen küldök neked!!:)
Thrini!
VálaszTörlésKöszi, és nagyon finom.:))
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nem fogod megbánni ha elkészíted!!:)
Livi!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Szia Gizi.
VálaszTörlésSzép jó reggelt:))
A tortát már tegnap is meg csodáltam, nagyon guszta finom ?:))
Legyen szép napod Gizikém hihi puszi
Atyaég, de gyönyörűséges! Eltelt az 1-2 nap, tehát akkor még finomabb :-))) Kérek! :-)))
VálaszTörlésGizi!
VálaszTörlésGyönyörű lett:)))
Szia Réka!
VálaszTörlésA torta nagyon finom, küldök egy kis kóstolót neked!!:)
Szép estét, puszi.:)
Viki!
VálaszTörlésköszönöm!! Ma ettem meg az utolsó szeletet(amit megmentettem), és valóban finomabb volt.(szerintem):))
Niki!
VálaszTörlésNeked is köszönöm!!!!:))
De lemaradtam,de guszta a torta!:-)))
VálaszTörlésAndi!
VálaszTörlésNem maradtál le semmiről.:))