2010. április 3., szombat

Almás répatorta mascarpones-tejszínes krémmel




Húsvétkor elmaradhatatlan nálunk a répatorta. Ez idén is így van, igaz most nem tortaformában, hanem tepsiben sütöttem meg. Többféle receptet kipróbáltam már, de ez lett az egyik kedvencem. A tésztája finom szaftos, a mascarpones krémtől pedig igen habkönnyű lesz a torta. Most fahéj helyett mézes-fűszerkeveréket tettem bele, melynek illata belengte az egész lakást. Mivel kint igencsak hideg volt tegnap, így kicsit karácsonyi hangulatom lett tőle, pedig már a nyuszit várjuk és állítólag itt a tavasz. Bátran merem ajánlani mindenkinek, szerintem még azok is megkedvelik akik nincsenek a sárgarépával valami nagy barátságban.







  Hozzávalók 26 x 18 cm-es tepsihez:

20 dkg sárgarépa
15 dkg alma
7 dkg dió
20 dkg liszt
1/2 sütőpor
2 db tojás
1 dl olaj
fahéj
1 cs vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 dl tejszín


Az almát és a sárgarépát lereszelni. Az olajat, a tojást, a tejszínt jól kikeverni. A lisztet a száraz anyagokkal összekeverni. Végül a lisztes keveréket és a folyékony keveréket összeönteni és jól keverni, majd hozzáadni a reszelt sárgarépát és almát. Így is jól összedolgozni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni az összekevert masszát.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 40-45 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
Asütőből kivéve pár percig még a tepsiben hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.


Mascarpones krém:

10 dkg mascarpone
2 dl Hulala (növényi tejszín)
1 cs vaníliás cukor
cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl víz


A pudingpor simára keverni a vízzel, majd állandó keverés mellett sűrűre főzni, és teljesen kihűteni.
A mascarponet kikeverni ízlés szerinti mennyiségű cukorral, majd hozzákeverni a kihűlt pudingot is.
A tejszínt kemény habbá verni, és óvatosan, apránként az előzőleg kikevert krémhez keverni.
Végül a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazni a krémet, majd ízlés szerint díszíteni.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelni, majd úgy kínálni.


12 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzés mintha nekem íródott volna, mert én bizony nem vagyok a sárgarépával túl jóban. Szégyenszemre, gasztroblogger létemre még az életben nem sütöttem répatortát. Most meggyőztél Gizi. Már látom, hogy kipróbálom ha nem is most (más van napirenden), de valamikor a tavasszal. Köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  2. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!

    VálaszTörlés
  3. Kellemes Húsvétot kívánok!:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kellemes,szép húsvéti ünnepeket kívánok!! :)

    (megkóstolnám ezt a sütit!!!!!)

    VálaszTörlés
  5. Yasmine!
    Örülök hogy tetszik a recept, és nem fogsz csalódni bene, mert biztosra veszem hogy neked is ízlik majd.:)

    VálaszTörlés
  6. Mariana!
    Köszönöm!! Neked is kellemes ünnepeket!!:)

    VálaszTörlés
  7. Andi/cuki!
    Köszönöm, és viszont kívánom!!!:)

    VálaszTörlés
  8. andi!
    Köszönöm, és viszont kívánom!!
    Szívesen küldök egy szeletet a sütiből!!:))

    VálaszTörlés
  9. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok neked és egész családodnak!

    VálaszTörlés
  10. Köszönjük a gyönyörű képeslapot. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!!!

    VálaszTörlés
  11. Kiskukta!
    Köszönöm, és viszont kívánom!!:)

    VálaszTörlés
  12. Ani!
    Köszönöm!! Örülök hogy megkaptátok a képeslapot!!:) Éppen az előbb gondoltam rátok.

    VálaszTörlés