A napokban egy gluténmentes pitetésztát sütöttem, mellyel nagyon elégedett vagyok, mert könnyen tudtam vele dolgozni, és igazán finom, és omlós. Mivel a pitetészta adott volt, már csak azt kellett eldönteni, hogy éppen milyen töltelékkel töltsem meg. Végül úgy döntöttem, hogy egy főzött vaníliakrém kerül az omlós tésztára, majd nektarin cikkeket és áfonyát pakoltam rá. Az omlós tésztához pedig nagyon jól illett a vaníliakrém és a kétféle gyümölcs. Én ugyan gluténmentes pitetésztát sütöttem, de természetesen búzaliszttel készült tésztát is süthetünk, melyhez a jól bevált receptemet (erre a linkre kattintva) tudnám ajánlani.
Gluténmentes pitetészta hozzávalói 24 cm-es formához:
15 dkg gluténmentes zabpehely (v. zabliszt)
10 dkg rizsliszt
5 dkg darált dió
15 dkg vaj
1 kk vaníliaaroma
10 gramm Süssina (v. 5 dkg ízlés szerinti édesítő)
A zabpelyhet kávédarálóval vagy aprítógéppel daráljuk meg hogy lisztes
állaga legyen. (Én zabpelyhet használtam, de ízlés szerint zabliszttel
is készíthetjük.)
A lisztté őrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a rizslisztet, az édesítőszert, majd keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a felkockázott hideg vajat, és
először morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a
tésztát. (Ha száraznak találnánk akkor egy picike vizet öntsünk hozzá.)
Az összegyúrt pitetésztát ezután tenyérrel lapogassuk bele egy teflon
piteformába, majd villával szurkáljuk meg az alját. (Amennyiben nem
teflonos a piteforma, akkor enyhén vajazzuk ki, nehogy beleragadjon a
tészta)
Tipp:
Vágjunk le két szélesebb (kb. 2 cm-es) és a formánál hosszabb sütőpapír
csíkot, majd tegyük keresztbe bele a formába mielőtt belelapogatnánk a
tésztát. Így a megsült tésztát a papírcsíkok segítségével könnyebben
kitudjuk majd emelni. (Nekem kivehető alja van a piteformámnak, így nem
tettem bele sütőpapírt, és nem is kentem ki vajjal)
Helyezzük be a tésztát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten
süssük 25-30 perc alatt szép világos színűre. (Én légkeverésnél 170
fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a piteformában hagyjuk a tésztát kihűlni, majd emeljük át egy tálcára, és töltsük meg a vaníliakrémmel és a gyümölcsökkel.
Vaníliakrém hozzávalói:
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
4 dl tej
3 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Meggle cukrászhab
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot.
Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen. (Én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém.)
A Meggle cukrászhabot verjük fel kemény habbá, majd apránként egy kézi habverővel keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz. (Mindenképpen apránként keverjük, és figyeljünk nehogy túl lágy legyen a krém.)
A teljesen kihűlt pitetésztára egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
Hozzávalók a gyümölcsös részhez:
10 dkg áfonya
2 db nektarin
1 cs vaníliás cukor
3 ek méz
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd a nektarint vágjuk fel cikkekre.
Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral, csorgassuk rá a mézet, óvatosan keverjük össze, és hagyjuk legalább egy órát állni, majd tegyük egy szűrőbe hogy a leve lecsepegjen. (Közben többször keverjük át óvatosan, vigyázva hogy a gyümölcsök ne törjenek.)
Vegyük ki a hűtőből a vaníliakrémmel megtöltött tésztát, ízlés szerint pakoljuk rá az alaposan lecsepegtetett nektarint és áfonyát, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Az omlós tésztához nagyon jól illik a vaníliakrém és a gyümölcs.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése