2015. december 3., csütörtök

Sajtos-sós keksz.



Ünnepek alkalmával az édes, és krémes sütemények mellett mindig készül valami sós ropogtatni való is. Ez a sajtos keksz pedig éppen megfelel ezeknek a kritériumoknak, mert sós is, és nagyon ropogós is. A tésztához kétféle lisztet kevertem össze, melyhez zsíros kemény reszelt sajt, vaj, és fűszerek kerültek még. A jó vékonyra nyújtott, és ropogósra sütött keksz pedig igencsak eteti magát. Ünnepi borozgatós estékre, vagy éppen a fotelban kuporogva egy izgalmas filmet nézve, remek nassolni való.






Hozzávalók:

20 dkg zsíros, kemény sajt (pl. Double Gloucester)
10 dkg vaj (hideg)
15 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
2 tk köménymag 
késhegynyi piros paprika
1/2 tk sütőpor
1 tk só
3-4 ek hideg víz
1 tojás a lekenéshez (kicsi)





A sajtot reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn.

Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, és a sütőport, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat. Ezután morzsoljuk össze, keverjük hozzá a reszelt sajtot, és a köménymagot, kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (a vizet apránként adjuk hozzá, mert nem szabad hogy a tészta ragacsos legyen)
 
A tésztagombócot ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be egy fél órára a hűtőbe.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, kenjük le a felvert tojással, és ízlés szerinti méretűre vágjuk fel. (én derelyevágóval 4x4 cm-es kockákra vágtam fel)

Ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Az ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom ropogós.


2 megjegyzés:

  1. Na ez nálunk már a film főcíme alatt elfogyna :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szó ami szó, nálunk se tartott sokig, annyira eteti magát. :)

      Törlés