2015. december 23., szerda

Narancsos-marcipános csokoládétorta.




A mai nappal végére értem a karácsonyi sütemények nem csak sütésének, de ajánlásának is. 23 napon keresztül próbáltam ötleteket adni, a nap mint nap, meg-megújuló  receptjeimmel, és bátran kijelenthetem hogy teljesen belefáradtam a sütésbe, és már lassan sütemény mérgezésem lesz a sok édességtől. Na, de a tréfát félretéve, igaz kicsit fárasztó volt a sütkérezés, de nagyon élveztem. A mai utolsó torta, mely nálunk az előrehozott ünnepnek köszönhetően felvágásra is került, mondhatom igazi ünnepi torta. Mint ízében, mint pedig látványra nagy sikere volt. A csupa csokoládés tészta, a narancsos-mascarponekrémmel, és a marcipán borítással állítom az egyik legeslegfinomabb tortáim közé tartozik. Persze azért egy kis baki is becsúszott, mert a négy tortalapból az egyik a konyha kövén végezte, így a recept olvasásakor ne tévesszen meg senkit, hogy négy helyett csak három lapból áll az én tortám. Az ízén ez semmit nem változtat, változatlanul nagyon finom.






Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es formához:

20 dkg liszt (Nagyi titka)
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
20 dkg narancsos ízesítésű csokoládé
4 db tojás (nagy)
1 tk holland kakaó
1 tk sütőpor
 

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd hűtsük vissza.

A porcukrot és a felkockázott puha vajat keverjük simára, majd egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat. (mindegyik tojással külön-külön is keverjük alaposan össze)

Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, vissza hűtött csokoládét, majd szintén keverjük össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk át. Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a keverékhez.

2 db 20 cm-es tortaformát zsírozzunk, majd lisztezzünk ki, és egyenlően osszuk el bennük a masszát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

Ezután vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Amikor a tortalapok kihűltek, vágjuk mindegyiket két egyforma tortalappá.





Narancsos-mascarponekrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja és leve


A mascarponét keverjük össze a puha vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, és a fele mennyiségű narancslét. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra, közben pedig apránként adjuk hozzá a maradék narancslét, figyelve arra nehogy túl lágy legyen a krém. (a narancs nagyságától függ, hogy kell-e bele mind)

A  simára kevert krémet osszuk el négyfelé, majd töltsük meg, és kenjük körbe a lapokat.

Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük meg a krémmel. Ezután a többi tésztával is így járjunk el. A felső lapra is kenjünk krémet. Végül kenjük körbe a krémmel a tortát mielőtt ráhelyeznénk a marcipánt.





Hozzávalók a marcipán tetőhöz és golyókhoz:

25 dkg készen vásárolt marcipán
1 ek nesquik kakaó


Természetesen saját magunk is elkészíthetjük a marcipánt, de én ettől eltekintettem, és inkább készen vásároltam meg.
A marcipánból porcukorral megszórt felületen nyújtsuk ki kb. 22 cm-es kört, majd vágjuk torta nagyságúra. Ezután óvatosan helyezzük rá a torta tetejére, majd szórjuk meg a cukrozott kakaóval. 

A maradék marcipánból formázzunk kis golyókat, majd forgassuk bele a kakaóba, és helyezzük rá a tortára. (egy pötty krémmel ragaszuk oda, akkor szépen megmarad a torta tetején)

Ezután pár órára tegyük a hűtőbe, vagy hideg helyre hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




 
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen, vagy a hűtőben pár napig tárolhatjuk. Minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek, és ez a tortának csakis jót tesz.






Mivel annak idején az egyik tortalap véletlenül leesett a konyhakőre, így a recepthez egy 3 lapból álló torta fotója került feltöltésre. Ezt most pótolandó a tortát megint megsütöttem, így már a 4 lapból álló torta fotója is bizonyítja, hogy milyen is valójában a recept szerint készült torta. Mivel már régen sütöttem, így most is nagy sikere volt, mindenkinek nagyon ízlett. 


5 megjegyzés:

  1. Csodaszép lett, ötömteli Karácsonyozást kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom, apró változtatással pár hete elkészítettem.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Melinda, én köszönöm hogy elkészítetted. Én is többször elkészítettem már, mert a férjem egyik kedvenc tortája, nagyon szereti. :)

      Törlés
    2. Meg tudom érteni a férjed. A barátnőm, akinek a fiának készült azt mondta, ez a legújabb kedvence. D

      Törlés
    3. Nagyon örülök hogy a barátnőd fiának is a kedvence lett ez a torta. A férjem nagyon édesszájú, és imádja a süteményeket, tortákat, így szinte minden nap sütök valamit. Jó, nem mindig ezt a tortát, de ünnepek alkalmával elmaradhatatlan. :)

      Törlés