2015. december 22., kedd

Stefánia torta.





A Stefánia torta elkészítése kissé hosszadalmasnak tűnhet, de ha éppen az ünnepi asztalra szánjuk, akkor mindenképpen megéri ráfordítani azt a kicsivel több időt. Mivel Stefánia tortát eddig még nem sütöttem, viszont nem szerettem volna mellényúlni egy ismeretlen (esetleg felületes) recepttel, így Moha megbízható receptje szerint készítettem el. (Moha Konyha torta és mézes receptjei a linkre kattintva olvashatóak) A lapokat kettesével sütöttem, de ameddig az első adag sült, addig előkészítettem a másodikat, majd a harmadikat, így nem is vett túl sok időt igénybe. Végül főzött csokoládékrémmel töltöttem meg lapokat, majd vontam be a tortát. Mivel nem szerettem volna túldíszíteni, így az ünnephez illően csak porcukorral szórtam meg.






Hozzávalók a 6 db piskótalaphoz:

15 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
6 db tojás (nagy)
6 ek olaj
6 ek víz


Mivel kettesével kell megsütni a lapokat, így a tésztát is külön-külön kell kikeverni, mindhárom adaghoz, ezért kicsit hosszadalmasnak tűnhet az egész művelet. Ez persze senkinek ne vegye el a kedvét, mert ameddig az első adag tészta a sütőben van, előkészíthetjük a másodikat, majd a megsült tésztát kivesszük, a másikat rögtön tehetjük is be. Így elég gyorsan elkészül, és megsül mind a három adag, vagyis a hat lap.

Vegyünk 3 db sütőpapírt, majd rajzoljunk mindegyikre 2 db kb. 20 cm-es kört.






2 egész tojáshoz adjunk hozzá 2,5 dkg porcukrot, majd keverjük jó habosra.

Amikor már kifehéredett és jó habos, állandó keverés mellett, csorgassunk először hozzá 2 ek olajat, majd 2 ek vizet. Ezután keverjük még 1-2 percig.

Végül 5 dkg lisztet szitáljuk hozzá a keverékhez, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.

Ezután az egyik sütőpapírra rajzolt két körre osszuk el a masszát, majd egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd  közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt készre, világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve enyhén szórjuk meg a tészta tetejét liszttel, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá egy sütőpapírra. Ezután a felső sütőpapírt óvatosan húzzuk le, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én pár perc után átfordítottam a lapokat, és egy rácsra tettem, így hűtöttem ki teljesen)

Ezután süssünk még 2-2 lapot a maradék hozzávalókból.





 Krém hozzávalói:

15 dkg porcukor
20 dkg csokoládé
25 dkg vaj
3 db tojás (nagy)
1 púpozott ek holland kakaó
1 tk vaníliaaroma
2 ek rum


A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza, így kerül majd bele a krémbe.

A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett főzzük sűrűre. (puding sűrűségűre főzzük)

Ezután vegyük le a gőzről, majd kézi habverővel addig keverjük, még teljesen kihűl. (kb. 10 perc)

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott és teljesen kihűlt csokoládét, a kakaót, a vaníliaaromát, és a rumot, majd keverjük alaposan össze. 

Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd keverjük jó habosra a krémet.






A tortalapokat töltsük meg a krémmel, majd kívülről is vonjuk be a tortát. Ezután tegyük hideg helyre, hogy a krém kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Érdemes előző nap megsütni, így az ízek is jól összeérnek. Én mielőtt megtöltöttem a lapokat mindegyiket egyformára körbevágtam.)

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a torta tetejét kakaóval, majd felszeletelve kínáljuk. Én cukrozott kakaót szitáltam rá, majd az ünnephez illően, porcukorral díszítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése