2015. december 9., szerda

Pudingos-tejfölös szelet.





Ez a sütemény egyszerűen elkészíthető, aránylag olcsóbbnak mondható, és szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A két tészta között lévő pudingos-tejfölös töltelékhez mindenképpen legalább 20%-os tejfölt használjunk, mert különben folyós marad még sütés után is. Érdemes előző nap megsütni, így van ideje a tölteléknek teljesen megdermedni, és az ízek is jobban összeérnek. Hűtőben, vagy hideg helyen akár több napig is eltartható, így akár kitarthat az ünnepek végéig is. Persze csakis akkor, ha ellent tudunk állni egy ilyen finom süteménynek.






 Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

40 dkg liszt
25 dkg Rama margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
2 ek kakaó
1 ek tejföl
1 kk szódabikarbóna


A liszthez adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a szódabikarbónát, és a kakaót.

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd osszuk el két egyenlő részre. (egy könnyen nyújtható tészta legyen)

Egy sütőpapírt enyhén lisztezzünk meg, majd az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre. Ezután a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe. (a sütőpapír egy kicsivel lógjon túl a tepsi szélén)

Ezután öntsük a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített pudingos-tejfölös krémet.






 Pudingos-tejfölös krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
5 dl tej
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
55 dkg tejföl (20%-os)


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejet. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. 

Amikor a puding kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen. (én állandó keverés mellett hűtöttem ki, hogy szép sima krémet kapjak)

Ezután a teljesen kihűlt pudingos krémhez, apránként keverjük hozzá a tejfölt. (mindenképpen 20%-os tejfölt keverjünk hozzá, mert különben nagyon folyós lesz a krém)

A tepsiben lévő tészta tetejére ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd nyújtsuk ki a másik tésztagombócot, és óvatosan helyezzük a krém tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen. (én másnapig a hűtőben hagytam)






Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Érdemes előző nap elkészíteni, így van ideje a krémnek jól megdermedni. Hűtőben, vagy hideg helyen 3-4 napig eltartható.



10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Örülök neki, hogy tetszik! Bátran merem ajánlani, mert nagyon finom! (még mindig furdal a kíváncsiság, hogy ki is rejtőzhet a titokzatos név alatt :) )

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Kedves Edit, én köszönöm hogy megsütötted!

      Törlés
  3. A hűtőbe is tepsivel tegyük be?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Igen, a hűtőbe is tepsivel tegyük be, mert ott fog véglegesen megdermedni, és szépen lehet majd szeletelni.

      Törlés
  4. Sok jó recept közül ez az egyik kedvencem, mert finom és könnyen el készíthető. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nikol, nagyon köszönöm!! Nálunk is nagy kedvenc az egyszerűsége miatt, és mert olyan finom. :)

      Törlés
  5. Nagyon szeretem az ön által sütött dolgokat mert olyan szépek és profik és a recepteket is mindig érthetően írja le ez egy kezdőnek csodás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a kedves szavakat, bevallom nagyon jól esett olvasni a soraidat. Én is voltam kezdő háziasszony, így tudom milyen nagy segítség egy pontosan, és érthetően leírt recept. Arról pedig nem is beszélve, hogy egy-egy étel, sütemény hozzávalói nem kevés pénzbe kerülnek, és engem nagyon bánta, ha ki kellene dobni egy rosszul leírt recept miatt.

      Törlés