2015. december 7., hétfő

Puncs szelet.




Nagy kedvencünk a puncs szelet, igaz egy kalóriabomba, na de ünnepek alkalmával azért ennyi nassolást megengedhetünk magunknak. Így aztán ma ezzel a recepttel szeretnék ötletet adni mindazoknak akik szintén szeretik, és a cukrászdában vásárolt helyett, szívesen megsütnék otthon. A puncs szelet tésztája egy egyszerű piskóta, melyből kerül a töltelékbe is a babapiskóta, darált dió, mazsola, rum.... és a többi hozzávaló mellett. Az elkészült süteményt végül szép rózsaszínűre színezett porcukros mázzal vonjuk, be majd türelmesen várakozzunk még a máz teljesen megszárad. A süteményt érdemes hűvös helyen tárolni, és csakis tálalás előtt felszeletelni, így biztosan nem szárad majd ki a tésztája.






 Piskóta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:


12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
12,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel, pár perc alatt keverjük jó habosra. (legalább háromszorosa legyen keverés után)

Ekkor csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még pár pillanatig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a tojásos-cukros keverékhez, majd óvatosan hogy a hab ne törjön, fakanállal keverjük össze. 

A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a tészta kihűlt, vágjunk belőle két darab 18x27 cm-es tésztalapot, majd az egyiket tegyük bele egy ugyanakkora méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe.





 Töltelék hozzávalói:

a maradék piskóta
12 db babapiskóta
4 ek rum
1 dl lefőzött fekete kávé
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek kakaó (cukrozatlan)
5 dkg mazsola
 5 dkg darált dió
5-6 ek sárgabarack lekvár


A maradék piskótát csipkedjük bele egy tálba. A babapiskótát tördeljük kisebb darabokra, és szintén tegyük bele a tálba.

Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a kakaót, a mazsolát, a darált diót, a rumot, és a lefőzött feketekávét. Ezután adjunk hozzá négy kanál lekvárt, majd kezdjük el összekeverni. Keverés közben adjunk még hozzá annyi lekvárt hogy egy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk. 

A tepsiben lévő tésztalapra egyenletesen kenjük rá a tölteléket, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. Ezután tenyérrel, óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.  





Máz hozzávalói:

20 dkg porcukor
3-4 ek forró víz
 pár csepp piros ételszínező (v. meggylé)


A porcukorhoz adjunk hozzá 3 evőkanál forró vizet, majd kezdjük el simára keverni. Keverés közben, apránként csepegtessünk hozzá annyi piros ételszínezőt, hogy szép rózsaszín legyen. (ízlés szerint meggylével is megszínezhetjük, de akkor kevesebb, vagy egyáltalán nem kell hozzá víz)

A simára kevert mázat ezután öntsük rá a sütemény tetejére, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután hagyjuk pár órán át állni, hogy a cukormáz megszilárduljon, és az ízek jól összeérjenek. (én előző nap összeállítottam, majd csak másnap szeleteltem fel)

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen, letakarva pár napig tárolhatjuk anélkül, hogy kiszáradjon a tészta.


4 megjegyzés:

  1. No me importa las calorías cuando el pastel es una delicia y lo prepara la reina de los dulces,todo te queda muy lindo,abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita, yo no cuentan calorías, porque es muy delicioso pastel. :) abrazos y abrazos

      Törlés
  2. Szépségesek! Nekem is nagy kedvencem ez a süti (már csak a színe miatt is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Szépnek igen csak szép a cukormáz színe, viszont tömény édes. Én mindig leveszem róla,és úgy eszem meg. :)

      Törlés