2015. december 21., hétfő

Sacher-torta.




Az ünnep előtti pár napban már hozzáláthatunk a torták sütéséhez is. Így lesz ideje összeérni a tésztának, és a krémnek, hűvös helyen vagy hűtőben tárolva pedig semmi baja nem lesz az elkészült tortának. A Scacher tortában pedig még krém sincs, így akár már ma megsüthetjük. Ez a torta egy tömény csokoládés kalóriabomba, de olyan finom hogy az ünnepek alatt szerintem nincs olyan aki ellen tudna állni egy-egy szeletkének. (én biztosan nem tudok :) ) A megsütése sem egy bonyolult feladat, csak összekeverjük a hozzávalókat, majd irány a sütő. Az elkészült tortát pedig ízlés szerint meglocsolhatjuk rummal, mielőtt megkennénk a lekvárral. Én nem sajnáltam sem a rumot, sem pedig a lekvárt, sőt még a csokoládét sem, így aztán a torta nagyon finom, és szaftos.






 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

15 dkg csokoládé (70%-os)
12,5 dkg vaj
6 db tojás
15 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mogyoró
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 tk sütőpor (púpozott)



A vajat forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel.  Ezután hűtsük vissza.

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a kristálycukrot. Ezután verjük kemény habbá.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vajas-csokoládés keveréket. 

A lisztet keverjük össze a sütőporral, az étkezési keményítővel, és a darált mogyoróval. Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk a csokoládés masszához, majd keverjük alaposan össze.

Ezután apránként adjuk hozzá a masszához a keményre felvert habot, és keverőkanállal óvatosan forgassuk össze.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a simára kevert masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, majd jó résnyire nyissuk ki az ajtaját, és így hagyjuk pár percig hűlni a tortát, majd vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni.

Ezután csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra a tortát, és hűtsük ki egészen.






 Lekváros lekenés hozzávalói:

kb. 40 dkg sárgabaracklekvár
4-5 ek rum


A lekvárt turmixoljuk le, hogy szép sima állagú legyen. Ezután adjunk hozzá két evőkanál rumot, majd állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig.

A teljesen kihűlt tortalapot éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó lapot locsoljuk meg a maradék rummal. Ezután ízlés szerint mennyiségű, meleg lekvárral kenjük le, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy jól magába szívja a tészta.

A mások tortalapnak a tetejét vékonyan, szintén kenjük le a meleg lekvárral.

Amikor a tészta már kellően magába szívta a lekvárt, az alsó tortatalapra helyezzük rá a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral lekent fele kerüljön felülre.







Csokoládé bevonat hozzávalói:

20 dkg csokoládé (70%-os)
8 dkg vaj


A vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel.

Ezután először kenjük vele körbe a tortát, majd a maradék csokoládét csorgassuk rá a tortára. Ezután szépen, egyenletesen kenjük el a torta tetején, majd hagyjuk teljesen megdermedni. (én előző nap sütöttem, és állítottam össze a tortát, így az ízek kellően átjárták, és a tészta finom szaftos lett)

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


3 megjegyzés:

  1. Végre, egy normális Sacher recept. Véleményem szerint kicsit túl van misztifikálva némelyik (legalábbis, amelyiket én találtam a neten), a te verziód sokkal jobban tetszik :)

    VálaszTörlés
  2. Gizike! A tetejére ét vagy tejcsokoládé kerül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Silva47! Én étcsokoládét használtam, de ha Te a tejcsokoládét jobban szereted, akkor azt is használhatsz hozzá. A tejcsokoládéval édesebb lesz.

      Törlés