Az ünnep előtti pár napban már hozzáláthatunk a torták sütéséhez is. Így lesz ideje összeérni a tésztának, és a krémnek, hűvös helyen vagy hűtőben tárolva pedig semmi baja nem lesz az elkészült tortának. A Scacher tortában pedig még krém sincs, így akár már ma megsüthetjük. Ez a torta egy tömény csokoládés kalóriabomba, de olyan finom hogy az ünnepek alatt szerintem nincs olyan aki ellen tudna állni egy-egy szeletkének. (én biztosan nem tudok :) ) A megsütése sem egy bonyolult feladat, csak összekeverjük a hozzávalókat, majd irány a sütő. Az elkészült tortát pedig ízlés szerint meglocsolhatjuk rummal, mielőtt megkennénk a lekvárral. Én nem sajnáltam sem a rumot, sem pedig a lekvárt, sőt még a csokoládét sem, így aztán a torta nagyon finom, és szaftos.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
15 dkg csokoládé (70%-os)
12,5 dkg vaj
6 db tojás
15 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mogyoró
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 tk sütőpor (púpozott)
A vajat forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel. Ezután hűtsük vissza.
A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a kristálycukrot. Ezután verjük kemény habbá.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vajas-csokoládés keveréket.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, az étkezési keményítővel, és a darált mogyoróval. Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk a csokoládés masszához, majd keverjük alaposan össze.
Ezután apránként adjuk hozzá a masszához a keményre felvert habot, és keverőkanállal óvatosan forgassuk össze.
A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a simára kevert masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, majd jó résnyire nyissuk ki az ajtaját, és így hagyjuk pár percig hűlni a tortát, majd vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni.
Ezután csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra a tortát, és hűtsük ki egészen.
Lekváros lekenés hozzávalói:
kb. 40 dkg sárgabaracklekvár
4-5 ek rum
A lekvárt turmixoljuk le, hogy szép sima állagú legyen. Ezután adjunk hozzá két evőkanál rumot, majd állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig.
A teljesen kihűlt tortalapot éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó lapot locsoljuk meg a maradék rummal. Ezután ízlés szerint mennyiségű, meleg lekvárral kenjük le, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy jól magába szívja a tészta.
A mások tortalapnak a tetejét vékonyan, szintén kenjük le a meleg lekvárral.
Amikor a tészta már kellően magába szívta a lekvárt, az alsó tortatalapra helyezzük rá a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral lekent fele kerüljön felülre.
Csokoládé bevonat hozzávalói:
20 dkg csokoládé (70%-os)
8 dkg vaj
A vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel.
Ezután először kenjük vele körbe a tortát, majd a maradék csokoládét csorgassuk rá a tortára. Ezután szépen, egyenletesen kenjük el a torta tetején, majd hagyjuk teljesen megdermedni. (én előző nap sütöttem, és állítottam össze a tortát, így az ízek kellően átjárták, és a tészta finom szaftos lett)
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Végre, egy normális Sacher recept. Véleményem szerint kicsit túl van misztifikálva némelyik (legalábbis, amelyiket én találtam a neten), a te verziód sokkal jobban tetszik :)
VálaszTörlésGizike! A tetejére ét vagy tejcsokoládé kerül?
VálaszTörlésKedves Silva47! Én étcsokoládét használtam, de ha Te a tejcsokoládét jobban szereted, akkor azt is használhatsz hozzá. A tejcsokoládéval édesebb lesz.
Törlés