2018. december 20., csütörtök

Kávés Malakoff-torta.




Az ünnepekre a kávéval készült sütemények, torták, kedvelőinek remek választás lehet pl. egy sütés nélküli torta, mellyel szintén sikerünk lehet a család felnőtt tagjai körében. Egy-egy szelet elfogyasztása után pedig bezsebelhetjük az érte járó dicsérő szavakat. A tortát igaz sütni nem kell, de azért némi időráfordítással jár az elkészítése, majd tegyük pár órára, vagy éppen egész éjszakára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek......





 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :

35-40 db babapiskóta
3 ek rum
kb. 6 dl lefőzött feketekávé
1 ek cukor



A lefőzött, és kihűtött feketekávét keverjük össze a rummal, a cukorral, és tegyük félre.

A babapiskótát fogjuk majd a rumos kávéba belemártani, mielőtt a tortaformába rétegeznénk a krémmel.





 Kávés krém hozzávalói:

1 dl lefőzött erős feketekávé
4 dl tej
3 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
6 db tojássárga (nagy)
2 tk étkezési keményítő
20 gramm porzselatin (+ 1 dl víz)
4 dl Hulala (v. habtejszín)


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, keverjük simára, majd keverjük hozzá a keményítőt, és a feketekávét is.

A tejet melegítsük majdnem forráspontig, majd apránként szintén keverjük hozzá a cukros-tojásos... keverékhez.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, addig főzzük, hogy besűrűsödjön a krém, majd vegyük le a gőzről. (jó pár percig kell kevergetve főzni, mire besűrűsödik)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik.

Ezután adjuk hozzá a besűrűsödött krémhez a zselatint, keverjük simára, majd kevergetve hűtsük ki.  (amikor hozzáadjuk a zselatint, kissé hígabb lesz a krém)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez, hogy egy sima krémet kapjunk. (Én kézi habverővel kevertem simára, így a krém szép selymes lett, és a hab nem esett össze .)





 A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.

A babapiskótát egyesével mártsuk meg a rumos kávéba, majd rakjuk ki vele a tortaforma alját. (Arra figyeljünk, hogy csak egy pillanatra mártsuk meg, nehogy nagyon megszívja magát kávéval a piskóta, és elázzon, mert akkor nem tudjuk majd felszeletelni a tortát.)

Ezután a kávés piskótára kanalazzuk rá a krém egyharmad részét, majd szintén rakjuk ki a kávéba mártott piskótával.

Ezután kanalazzuk rá a maradék krém felét, majd újabb kávéba mártott piskótaréteg jön, végül pedig egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet.

Az elkészült tortát ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.





Hozzávalók a díszítéshez:

pár kanál keményre felvert tejszínhab
pár darab mogyorós ostyarúd


A megdermedt tortát vegyük ki a tortaformából, majd a sütőpapírral együtt helyezzük egy tortatálra. (Én nem próbálkoztam meg levenni a sütőpapírról, nehogy szétessen a torta, de ügyesebbeknek sikerülhet....)

Ezután ízlés szerint díszítsük a torta tetejét tejszínhabbal, és a mogyorós rudakkal.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése