2018. december 11., kedd

Duplán birsalmás Pavlova.




A karácsonyi ünnepekre való sütés közben nálam szépen gyűlnek a tojásfehérjék, de gondolom ezzel nemcsak én vagyok így. Az összegyűlt fehérjét, akár le is fagyaszthatjuk, de szerintem kár lenne, inkább süssünk egy, az ünnepre hangolt Pavlova tortát. A keményre felvert tojásfehérjét a szokott módon szárítottam ki, a mascarponekrémbe viszont mézeskalács fűszerkeverékkel puhára főzött birsalma került, a maradékot pedig egyszerűen csak rákanalaztam. Ettől nemcsak finoman illatozott a birsalma, de az íze is nagyon finom volt. Összeállítás után persze a csokoládé sem maradhatott le....





 Hozzávalók a Pavlovához:

4 tojásfehérje (nagy)
25 dkg porcukor
1/2 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy gáztepsin lévő sütőpapírra formázzuk a kemény habból egy nagyobb, és egy valamivel kisebb kört. (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen)

Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni, mielőtt kivennénk a sütőből.

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






 Fűszeres birsalma kompót hozzávalói:

1 kg birsalma
3-4 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 citrom leve
 víz


A birsalmát hámozzuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, facsarjuk rá a citromlevet, és főzzük puhára.

Amikor a birsalma puhára főt, hűtsük ki egészen, majd tegyük át egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

Ezután 3-4 evőkanálnyit botmixerrel pépesítsünk, a maradékot pedig tegyük félre.





Mascarponés birsalmakrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Meggle cukrászhab
az előzőleg pépesített birsalma
5 dkg csokoládé


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a birsalmapépet is.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a krémhez. (csakis annyi habot keverjünk a krémhez, hogy megtartsa az állagát, és ne legyen folyós)

Helyezzük tálcára a nagyobb habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a mascarponés birsalmakrém felét.

Ezután rakjuk rá az előzőleg lecsepegtetett, és félre tett birsalmának a felét, helyezzük rá a kisebb habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a maradék krémet, és rakjuk rá a maradék birsalmát.

A csokoládét olvasszuk fel, majd csorgassuk rá az elkészült Pavlovára, és rögtön tálaljuk. 

A habcsóklapokat csakis közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a krémmel, mert különben eláznak a lapok a nedvességtől, és nem lesznek finom ropogósak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése