2018. december 14., péntek

Sós karamellás mézeskalács torta.




Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a mézeskalács, de tapasztalatból tudom, hogy nem minden kezdő háziasszony mer belefogni a mézes tészta készítésébe, vagy éppen azért mert nincs rá elegendő ideje. Ebben lehet nagy segítségünkre a készen megvásárolható Tante Fanny mézeskalács tészta. Gondolom most többen felszisszennek, de állítom, hogy a kész tészta felhasználásával is nagyon finom mézeskalácsot tudunk sütni, én legalábbis nagyon elégedett vagyok vele. Tehát a Tante Fanny jóvoltából volt egy csomag mézeskalács tészta a hűtőben, melyből lapokat sütöttem, majd vaníliás mascarponekrémmel töltöttem meg. Mivel a vaníliakrémhez jól illik a sós karamell, így ameddig a torta a hűtőben csücsült, elkészítettem a karamellt, majd a torta tetejére csorgattam. A mézes lapoknak pár órára azért szükségük van ahhoz hogy a krémtől kellően megpuhuljanak, így érdemes a tortát már előző nap elkészíteni, és tálalásig a hűtőben, vagy hűvös helyen tárolni.





 Mézes lapok hozzávalói 20 cm-es tortához:



A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. 


Ezután vágjunk ki a tésztából két darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot. 

A maradék tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen szintén nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle két darab 20 cm-es kört. 

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzünk rá két darab tésztalapot, villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg a tészta. 
A másik két tésztalappal is így járjunk majd el!!!


Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd  6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat. (Én légkeverésnél 170 fokon, 7 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a mézes lapokat mielőtt megtöltenénk.





 Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha, felkockázott vajat, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára a krémet.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a vaníliás mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot, mert lehet nem kell majd mind.)

Ezután a teljesen kihűlt mézes tortalapokat kenjük meg a vaníliás mascarponekrémmel úgy, hogy közben kenjük kívül is vékonyan körbe a tortát.


Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






 Sós karamell hozzávalói:

20 dkg kristálycukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk tengeri só


A Hulalát (v. habtejszínt) melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.

A kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe, kevergetve karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót, és keverjük össze. (Amikor a meleg tejszínt hozzá adjuk a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik.)

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig, hogy kellően besűrűsödjön a karamell. (egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk)

Az elkészült sós karamellt ezután szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk.





A lehűlt tortát vegyük ki a hűtőből, majd csorgassuk rá a szintén kihűlt sós karamellt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a karamell kellően megdermedjen.

Tálalás előtt a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A maradék sós karamellt öntsük kis tálkába, majd úgy kínáljuk a torta mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése