2018. december 23., vasárnap

Gesztenyés-habos hótorta.




Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis egy várakozással teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. A ünnepi ebéd vagy éppen vacsora lezárásaként minden évben egy finom, krémes tortát tálalok fel, természetesen ez idén is történik majd. A torta, vagyis torták, mert kettő is készült, így már ma kóstolhatjuk, és élvezhetjük a finom ízeket....míg a másik torta pedig az ünnepi asztalon kerül majd felvágásra. A csokoládés tésztára egy finom gesztenyés krém, és tejszínhab került, melynek a tetejét habcsókból formázott hógolyók, az oldalát pedig kis habcsókfenyők díszítenek. A habcsókréteg pedig mint egy pihe-puha hótakaró, fedi be a torta tetejét.



Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!





 Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg csokoládé (70%-os)
2 db tojás
1,5 tk holland kakaó


A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.
Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük alaposan össze.   

Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük alaposan össze.

Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és keverjük tovább.

Végül a lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk át, és állandó keverés mellett, kanalazzuk a masszához. 1-2 perc alatt keverjük simára, majd öntsük bele egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába. (a formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki sütés közben a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem) 

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.




Gesztenyés krém hozzávalói:

40 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek rum (v. 1/2 rumaroma)
  5 dl Hulala


A gesztenyemasszát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, vagy a krumplinyomóval nyomjuk át.

Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

3 dl Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük össze a gesztenyés krémmel.

A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük bele egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába, majd kanalazzuk rá a krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.  

A maradék 2 dl Hulalát szintén verjük fel kemény habbá, majd egyenletesen kanalazzuk rá a gesztenyés krémre. 

Ezután tegyük be a tortát pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Habcsók réteg hozzávalói:

 3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só

A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül pedig keverjük még 1-2 percig, hogy egy jó kemény habot kapjunk.

Ezután egy sütőpapírra kenjünk egy vékony, 24 cm-es kört a habból, majd a maradék hab 2/3 részéből egy fagyiskanállal  halmozzunk szorosan egymás mellé kis golyókat.

A maradék habot tegyük habzsákba, és szintén sütőpapírra formázzunk kis fenyőfákat a habból. 

Ezután helyezzük be előmelegített, 80 fokos sütőbe, majd szárítsuk 70-80 percig. (Én légkeverésnél 80 fokon, 70 percig szárítottam.)

Ezután vegyük ki a sütőből, óvatosan emeljük le a sütőpapírról a habcsóklapot és a fenyőket, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. (Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. Én egy vékony spatulával óvatosan alányúlva választottam le a sütőpapírról.)

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük egy tortatálra, majd óvatosan tegyük a tejszínhab tetejére a habcsóklapot, az oldalára pedig egy pötty tejszínhabbal ragasszuk fel a habcsók fenyőket, és végül ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk az ünnepi asztalon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése