2018. december 9., vasárnap

Marcipános-túrós Stollen.




Advent második vasárnapjához érkeztünk, és még éppen időben vagyunk ahhoz, hogy egy finom Stollent süssünk, melyet majd az ünnepi asztalon kínálunk. Az eredeti Stollen kelt tésztával készül, (receptje a linkre kattintva található) melyet minden évben megsütöttem, de most kicsit szakítva a hagyományokkal egy új, és egyszerűbb receptet próbáltam ki. A tésztába élesztő helyett sütőpor került, melytől sütés közben szintén szépen megnőtt. Az aszalt gyümölcsök mellett pedig túró, és marcipán is ízesebbé tette a kalácsot. Amikor teljesen kihűl ízlés szerint még egyszer szórjuk meg porcukorral, majd csomagoljuk be celofánba, és hűvös helyen tároljuk az ünnepekig. Természetesen frissen is tálalhatjuk, ezért is érdemes rögtön dupla adagot sütni, mert akkor biztosan marad az ünnepekre is....


Meghitt, várakozással teli Adventet kívánok Mindenkinek!





 Hozzávalók:

38 dkg liszt (Nagyi titka)
1 cs sütőpor
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
2 db tojás
10 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliaízű)
25 dkg túró
10 dkg darált mogyoró (v. dió)
25 dkg mazsola
kb. 1 dl rum
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg kandírozott citromhéj
20 dkg marcipánmassza






A mazsolát keverjük össze a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába szívja, majd csepegtessük le. ( Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)

A marcipánt hosszában vágjuk el három egyforma részre, majd mindegyiket sodorjuk 35 cm hosszú hengerré.

Egy keverőtálba tegyük bele a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a túrót, és a darált mogyorót (v. diót), majd a robotgép dagasztó szárával dolgozzuk össze a tésztát. (Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, összegyúrhatjuk!)

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs és citromhéjat, majd kézzel, alaposan gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután a tésztát osszuk el három egyenlő adagra, majd külön-külön gyúrjuk össze, és formázzuk 35 cm-es hengerré.

A tésztahengereket hosszában nyomkodjuk kissé laposra, mindegyiknek a közepére tegyünk egy-egy marcipánhengert, majd hajtsuk rá, és nyomkodjuk össze a tésztát. Közben óvatosan hengergessük meg, hogy szép formás legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4 cm szélesre nyomkodtam mielőtt rátettem a macipánhengert.)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd szorosan egymás mellé helyezzünk rá két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát tegyük a tészták közepére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem.)

 A sütőből kivéve, még forrón kenjük majd le olvasztott margarinnal!!!






Hozzávalók a lekenéshez és szóráshoz:

5 dkg margarin
5 dkg porcukor


A margarint olvasszuk fel, majd a sütőből kivett kalácsot azonnal kenjük le, majd szórjuk meg a porcukorral.

Ezután hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt még egyszer szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Tipp:
Amikor teljesen kihűl, csomagoljuk be celofánba, majd tegyük hűvös helyre az ünnepekig. Ezalatt az idő alatt az ízek jól összeérnek, és egy nagyon finom gyümölcskenyeret tudunk majd feltálalni az ünnepi asztalon.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finom lehet! Tavaly én is sütöttem, nekünk is ízlett :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Kati! Stollent minden évben sütök, de ezt a marcipános-túrost most próbáltam először, de nem utoljára, mert nekünk is nagyon ízlik. :)

      Törlés
  2. Kedves Gizi!
    Nagyon tetszik a recept, az a kérdésem csak hogy hűtöben is lehet tárolni vagy milyen hüvös hely a megfelelő? Köszönettel Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Berni! Örülök, hogy tetszik a recept, nem túl bonyolult, és biztosan ízlik majd ha megsütöd. Én pl. a kamrába (spejzba) tárolom, ott elég hűvös van, nem kell feltétlen a hűtőbe tenni. Viszont, ha a hűtőbe teszed, akkor legalulra tedd, és mielőtt tálalnád pár órával, de az sem árt ha egy nappal előbb szobahőmérsékleten hagyod. Persze a celofánból csakis tálalás előtt vedd majd ki, nehogy kiszáradjon.

      Törlés
  3. Ma megsütöttem, pici változtatással (hiszen ismersz már, soha nem tudom szép rendesen követni a receptet :) ), viszont nagy kérdésem, hogy egyben lehet csak eltenni? Mert akkor most ugye nem tudom megkóstolni :). De ha azt mondod, hogy inkább ne vágjam meg, akkor hősiesen uralkodni fogok magamon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sylviám, a pici változtatás ellenére is biztos vagyok benne, hogy nagyon finom. (mintha magamat látnám, tudod én sem tudok semmit megsütni változtatás nélkül :) ) Szerintem ne uralkodj magadon, és nyugodtan vágj le egy-két szeletkét, majd gyorsan csomagold be, és dugd el egy biztonságos helyre.... :) :)

      Törlés