2020. december 11., péntek

Almás-diós gyümölcskenyér.

 


Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács, vagy éppen egy egyszerű, aszalt gyümölcsökkel megpakolt gyümölcskenyér. Ennek a gyümölcskenyérnek az elkészítése igen egyszerű, mivel a hozzávalókat csak össze kell keverni, majd irány a sütő... Én az ünnephez illő sütőformában sütöttem meg, de ennek hiányában egy őzgerinc forma is alkalmas rá. A reszelt almának köszönhetően a tészta sütés közben nem szárad ki, hanem finom, szaftos marad. A mézes fűszerkeveréktől pedig finom lesz az íze, és sütés közben finom illatok lengik majd be a konyhát....



Hozzávalók:

50 dkg reszelt alma

15 dkg porcukor

30 dkg liszt

1 cs sütőpor

1 cs vaníliás cukor

1 tojás (nagy)

csipet só

1 kk mézes fűszerkeverék

5 dkg dió

5 dkg mazsola

5 dkg aszalt szilva

5 dkg kandírozott narancs és citromhéj



 

Az almát reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn, majd keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és hagyjuk állni, hogy levet engedjen.

Amikor az alma már levet engedett, keverjük hozzá az egész tojást. (nem kell kinyomkodni a levét, mert attól lesz szaftos a tészta)

A diót vágjuk fel apróra. Az aszalt szilvát szintén vágjuk apróbbra.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral, és a mézes fűszerkeverékkel, majd szitáljuk át.

A sütőformát (ez lehet egy őzgerinc forma is) vékonyan kenjük ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával.



A sütőporos liszthez adjuk hozzá a cukros-tojásos-almát és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a darabolt diót, az aszalt és kandírozott gyümölcsöket, majd szintén keverjük alaposan össze.

Ezután egyenletesen öntsük bele a kivajazott és zsemlemorzsával megszórt formába.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 60 percig, tűpróbáig. Ha már nem ragad a tészta, akkor kivehetjük a sütőből. (Én légkeverésnél 170 fokon, 55 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az almától finom, szaftos lesz a tészta, a mézes fűszerkeveréktől pedig finom ízt kap a gyümölcskenyerünk. Ízlés szerint bármilyen aszalt gyümölcsöt tehetünk bele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése