A mai nappal nálunk elkezdődött a kissé előrehozott karácsonyozás, így ez a nap már ünnepi hangulatban telik. Mivel minden évben egy finom tortát készítek ( pl. mézeskalács tortát, gesztenyekrémes mézeskalács tortát, gesztenyés-habos hótortát, csokoládéálom tortát......az ebéd vagy éppen vacsora lezárásának megkoronázására, így történt ez most is. Az ebéd elfogyasztása után fel is vágtuk ezt a nagyon, nagyon csokoládés tortát..... mert csokoládé az van benne bőven, de senki ne gondolja azt hogy ettől túlságosan is édes lenne a torta. Csokoládéimádóknak szerintem egyszer szinte kötelező elkészíteni.....
Hozzávalók 1 db kakaós piskótához:
Csokoládékrém hozzávalói:
37,5 dkg étcsokoládé (3 tábla)
37,5 dkg tejcsokoládé (3 tábla)
6 dl Meggle habtejszín
3 cs 3&1-ben instant kávé
2 cs vaníliás cukor
2 ek porcukor
4 ek rum (Jamaikai rum)
A csokoládét tördeljük kisebb darabokra.
A tejszínt tegyük fel melegedni, majd keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az instant kávét és a rumot.
Amikor már jó meleg, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, majd addig kevergessük, míg teljesen felolvad.
Ezután hagyjuk hűlni, majd tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) és addig hűtsük hogy jól besűrűsödjön. (közben többször keverjük át)
Amikor a csokoládé már jó sűrűre hűlt, vegyük ki a hűtőből, és robotgéppel keverjük át.
A tortalapok lekenéséhez kell 1 db tortabevonó csokoládé. (Én a Lidli-ben kapható, tejcsokoládés tortabevonót használtam.
A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd kenjük le vele mindkét tortalap egyik oldalát, és hagyjuk pár percig állni, hogy a tészta kissé magába szívja.
Ezután helyezzük az egyik tortalapot a csokoládéval lekent felével felfelé egy tortatálra, majd az elkészült csokoládékrém kb. 3/4 részét kenjük rá.
Ezután helyezzük rá a másik tortalapot a csokoládéval lekent felével lefelé, és tenyérrel, óvatosan kicsit nyomkodjuk le, majd kenjük körbe a tortát a maradék csokoládékrémmel.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy a krém dermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Csokoládégolyók hozzávalói:
a maradék piskótatészta
1 cs vaníliás cukor
2 ek porcukor
5 dkg olvasztott csokoládé
1 ek Nesquik kakaó
2 ek rum (v. rumaroma)
pár kanál lekvár (pl. sárgabarack, eper...)
1 cs tortadara
A maradék piskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk össze. (egy könnyen formázható nem túl lágy, és nem túl kemény masszát kell kapni)
Ezután nedves kézzel formázzunk a masszából ízlés szerinti golyókat, majd forgassuk bele a tortadarába.
Az elkészült golyókat ízlés szerint helyezzük a torta tetejére, majd tálalás előtt szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Kedves Gizi, boldog, békés karácsonyt kívánok sok szeretettel Neked és családodnak! Evvel a finom tortával biztos meglesz 😊.
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! Én is meghitt ünnepeket kívánok Neked és az egész családnak. A torta pedig nagyon finom.... :)
Törlés