Napokkal ezelőtt elterveztem, hogy a hétvégére valami nagyon krémes süteményt fogok sütni. Persze azonkívül hogy nagyon krémes legyen, semmi konkrét ötletem nem volt. Mivel már érik az eper, és lépten-nyomon epres receptekkel találom szembe magamat, így elkezdtem a süteményes könyvembe epres receptek után kutatni. Aztán megláttam egy képet a "Rigó Jancsi"-ról, és rögtön tudtam, nekem ezt a süteményt most azonnal meg kell sütnöm. Persze azért nem azonnal, de végül elkészült ez a tömény csokoládés, nagyon krémes, boldogságbomba. Nagyon szeretem, mégis valahogy már elég régen nem sütöttem, most pedig nem tudok neki ellenállni.:))) Igaz az eperhez semmi köze, na de epres süteményt, majd sütök a jövőhéten.
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
5 db tojás
5 ek liszt
5 ek porcukor
2 ek kakaó
1 cs sütőpor
Az egész tojásokat beleütjük egy keverőtálba, majd hozzáadjuk a porcukrot, és robotgéppel jó habosra (kb. háromszorosára) keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, és 1-2 percig még tovább keverjük.
Ezután beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráöntjük a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütjük. (a sütőajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert különben összeesik a piskóta)
A megsült piskótát pár percig a félig kinyitott sütőajtójú sütőben hagyjuk, majd ezután vesszük csak ki, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Végül a teljesen kihűlt piskótáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, majd félbevágjuk.
Krém hozzávalói:
20 dkg csokoládé (60 %-os)
4 dl Hulala (v. habtejszín)
2 cs vaníliás cukor
3-4 ek porcukor
Tetejére:
15 dkg tortabevonó csokoládé
1 ek étolaj
A csokoládét beletördeljük egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött, kevergetve felolvasztjuk.
A Hulalát elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kemény habbá verjük. (habtejszínhez habfixet is kell adni, mert különben összeesik a hab)
Az olvasztott csokoládéhoz gyors mozdulatokkal, apránként hozzákeverjük a keményre felvert tejszínhabot.
Az egyik teljesen kihűlt piskótalapot egy tálcára helyezzük, majd rákanalazzuk a habos krémet. Tetejét egy spatulával egyenletesen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot.
A tortabevonó csokoládét egy fémtálba tördeljük, majd gőzfürdő fölött kevergetve felolvasztjuk. Amikor már teljesen felolvadt, hozzáadjuk az olajat, majd simára keverjük.
Végül ráöntjük a piskóta tetejére, és egyenletesen elsimítjuk. Pár percig hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen, majd kb. 5 x 5 cm-es kockákra felszeleteljük.
A felszeletelt süteményt rögtön fogyaszthatjuk, vagy tálalásig hűtőszekrénybe tároljuk.
Nagyon guszta! Nekem is a napokban volt ez a süti eszembe nézelődtem és ki is másoltam 2 receptet. Nagyon szeretem, de eddig még nem sütöttem. Jó ez a recept is csak félek a tejszínhab és habfixáló együttes alkalmazásától. A múltkoriban kétszer jártam úgy hogy mikor belekevertem a habfixálót összecsomósodott. Lehet hogy azért próbálkozom!
VálaszTörlésÉn már többször sütöttem, van hogy kakaós krémet készítek hozzá, de ez a csokoládés nekünk jobban ízlik. A tejszínhabbal én is többször megjártam, és akkor áttértem a Hulalára. Azzal mindig tökéletes a krém, soha nem esik össze, még a fagyasztóba is szoktam eltenni. Te mindenképpen ragaszkodsz a tejszínhez???
TörlésIlyen sütit még nem sütöttem, de már régóta tervezem. A tiéd nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésMarisz ez a süti nagyon egyszerű, és nagyon finom. Biztosan Nálad is nagy sikere lenne, ne halogassad sokáig.
TörlésÉn csak cukrászdában ettem eddig Rigó jancsit, de a tied nagyon mutatós:)
VálaszTörlésKati, szerintem Te sokkal finomabbat tudnál sütni mint a cukrászdai. Nagyon egyszerű, és gyorsan elkészül.
TörlésNagyon de nagyon gusztaaaa! E sütit vettem alapul a fiam szülinapi tortájához! Megérte! Délután jelentkezem!!
VálaszTörlésJuci, köszönöm. Biztosan nagyon szép, és főleg finom tortát sütöttél a szülinaposnak.
TörlésRégebben Anyukám ki nem hagyta volna a Rigó Jancsi sütését egyik jeles ünnepnapon sem! De már rég készült nálunk... Nagyon klassz nálad, most szívesen megennék egy szeletet! :P
VálaszTörlésGabriella, anyukád is hasonlóképpen készíti ezt a sütemény, vagy esetleg van valami jól bevált receptje hozzá??? Szívesen küldenék Neked akár több szeletkét is.:)
TörlésGizike, nagyon gyönyörü a Rigó Jancsi. Én már nagyon régen ettem. Ez volt az egyik legkedvencebb süteményem a régi lánykori időben...persze egy Magyar cukrászdábol, ami már hosszu évek óta nem léteznek. Nem emlkékezném hogy ezt valamelyik család tag is sütötte volna.
VálaszTörlésIgazán guszta, és finom!
Puszillak
Elisabeth, köszönöm!!! Olyan egyszerű megsütni, hogy csakis biztatni tudlak, hogy próbálkozzál meg vele. Meglátod sokkal finomabb lesz mint a cukrászdai, és falatozás közben még egy kicsit nosztalgiázhatsz is.
TörlésPuszillak
Szia kedves Gizi!! Csodaszep lett a Rigo Jancsid!! Irigykedek is nagyon mert en csak egyszer probalkoztam meg vele, a piskotam tokeletes lett, de habfixalo ide vagy oda, a teszinhabos reteg nem irta el a felso csokibevonatos piskotareteget, es szinte teljesen kifolyt belole.Olvasztott csokit nem is mertem hozzakeverni mert szerintem akkor vegkepp osszeesett volna a tejszinhab (a langyos es suru csokitol), ezert csak kakoport szitaltam hozza, még sem sikerult. Egyszeruen nem allt meg a habreteg. A mai napig nem tudom mi lehet a cukraszdak titka a habos-reteges sutemenyek elkesziteseben! Tenyleg a hulala lenne a titka? Meg sosem probaltam es nem is kostoltam, olyan ize van mint a tejszinhabnak? Elore is koszonom a segitseged, es sok puszit kuldok! Emese
VálaszTörlésKedves Emese!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Azt én sem tudom Neked megmondani, hogy a cukrászdákban hogyan készítik el a krémet, (igaz van egy cukrász ismerősöm, és Ő szintén használ Hulalát a krémekhez). Én is többször úgy jártam a tejszínhabbal, hogy hiába tettem hozzá habfixálót mégis túl lágy maradt, és összeesett. Aztán áttértem a Hulalára, és azóta tökéletesek a habos krémek. Nem esik össze, és akár több napig is eltartható a hűtőszekrénybe a vele készült sütemény. Az íze kicsit édeskés, így kevesebb cukrot kell a krémbe keverni. Én semmi mellékízét nem érzem, és az ismerőseim is mind ezt használják. Szerintem tegyél egy próbát, és akkor eltudod dönteni, hogy Neked is ízlik-e a vele készült krém. Egy jó tanács, mielőtt felvered, legalább pár órára tedd be a hűtőszekrénybe, hogy kellően lehűljön, úgy könnyebb lesz felverni.
Kérlek, ha kipróbálod mindenképpen írjad meg a Te tapasztalataidat. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik-e a vele készült krém.
Üdv. Gizi