2010. október 29., péntek

Sütőben sült palacsinta túrógombóccal málnatükrön. (Gáspár Bea Vacsoracsatás receptje alapján.)



Megint egy vacsoracsatás recept, melyet mindenképpen szerettem volna elkészíteni.... és nem is bántam meg, mert nagyon finom lett így a "palacsinta". Palacsinta sütőben való sütéséről eddig még nem is hallottam, így nekem új volt a Gáspár Bea által sütött változat. Szerencsére figyelmesen végignéztem a műsort (mint mindig), így nem okozott gondot a közzétett recept hiányossága. Mondhatom, valóban palacsinta tészta jellege maradt a tésztának a sütőben való sütés ellenére, és az hogy kicsit vastagabb a tészta, még előnyére is vált. A főzés nélküli túrógombóccal, és az általam készített málnaszósszal (Bea eperből készítette) igazán remek desszertet tudtam feltálalni.





 
Palacsinta tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

500 g natúr joghurt (v. gyümölcsjoghurt)
3 db tojás
12 dkg liszt
 15 dkg porcukor
2 ek holland kakaó
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tk szódabikarbóna

 
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a joghurtot, egy csipet sót, és keverjük simára. (Én sárgabarackos joghurtot kevertem hozzá.)

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros keverékhez, és szintén keverjük simára.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a masszához.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. Ezután a tepsit párszor ütögessük az asztalhoz mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süsük készre. (tűpróbáig süssük) (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.)

Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
 
Amikor a tészta kihűlt, ízlés szerint szúrjunk ki belőle korongokat, vagy egyszerűen csak szeleteljük fel.


 
 
 
Túrógombóc hozzávalói:

 25 dkg túró
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs Aranka vaníliás pudingpor (FŐZÉS NÉLKÜLI))
1/2 cs mandulaforgács



A túrót tegyük egy tálba és villával kicsit törjük össze.
 
Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és citromlevet, a főzés nélküli Aranka vaníliás pudingport, majd keverjük alaposan össze.
 
Ezután tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, majd nedves kézzel formázzunk belőle ízlés szerinti gombócokat.
 
A mandulaforgácsot egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés mellett, pirítsuk világos zsemle színűre, majd forgassuk bele az elkészült túrógombócokat. (figyeljünk, mert hamar megég!!)

 
 

 
 
 Málnaszósz hozzávalói:

30 dkg málna
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1,5 dl víz
1 tk étkezési keményítő + pici víz


A málnát folyó víz alatt mossuk meg, tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vizet, majd főzzük pár percig.

Ezután vegyük le a tűzről, majd passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele.

Ezután tegyük vissza a tűzre, melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a pici vízzel simára kevert étkezési keményítőt, és kevergetve addig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Ezután hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt tegyünk a tányérba pár kanál málnapépet, tegyük a közepére a kiszúrt tésztakorongot, helyezzük rá a túrógombócot, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint gyümölcslekvárral is tálalhatjuk, mert az is jól illik hozzá.

10 megjegyzés:

  1. Azt hittem először, hogy rendes túrógombócot kell főzni.
    Tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletes és igazán finom lehet

    VálaszTörlés
  3. Már a műsorban is megtetszett, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik,biztos finom is! Nem bonyolult, könnyen el lehet készíteni és gyorsan van deszert. Kipróbálom én is.

    VálaszTörlés
  5. Nelli!
    Csak egyszerűen az ízesített túrót kell gombóccá formálni. A tészta nagyon finom lett, érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Az ötlet nekem is tetszett, de sajnos nem az enyém.:) Viszont nagyon jó így együtt.

    VálaszTörlés
  7. Zsiri!
    Én is így voltam vele, rögtön tudtam hogy ez csak finom lehet.:)(aztán van olyan étel, amit az istenért nem próbálnák ki)

    VálaszTörlés
  8. Terike!
    Valóban egyik előnye, hogy gyorsan elkészül. Én nem győztem tovább várni, így nem lett szép a gombóc, de ez az ízén mit sem változtatott.

    VálaszTörlés
  9. Egyszerűen Csodálom Bea kreativitását-Mindent -Mindent-főztem már meg ételeit-,hogy finomak ez kevés kifejezés- ISTENI.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon tisztelem Beát, és drukkoltam annak idején, hogy Ő nyerje meg a versenyt, és ez sikerült is neki a finom főztjeivel.

      Törlés