2011. november 18., péntek

Képviselőfánk.




A képviselőfánkot, mint minden krémes süteményt, igen nagyon szeretem. Már nem is emlékszem mikor sütöttem utoljára, olyan régen volt. Bevallom nem voltam akkor elégedett a fánkokkal, mert nem lettek olyan szépek, mint amilyennek én szerettem volna, így el is ment tőle a kedvem. A napokban szerettem volna megsütni (végül meg is sütöttem, és egy későbbi bejegyzésben meg is mutatom) egy tortát, melynek a tésztája megegyezik a képviselőfánkéval. Mindent pontosan a recept szerint csináltam, csak éppen a pici golyókká formált tészta, sütés közben csak nőtt, csak nőtt, és a végén olyan duci lett, mint egy képviselőfánk. Így aztán a torta újrasütésére kényszerültem, viszont a kisült puffancsok, olyan szépségesek lettek, hogyha akartam volna sem sikerültek volna szebbre.  Gyorsan elkészült hozzá a krém, és már töltöttem is meg a tésztát, majd a tetejére került a habkorona, és már tálalhattam is a finom fánkokat.







Tészta hozzávalói:
12,5 dkg liszt
1,25 dl víz
5 dkg margarin
3 db tojás
csipet só
0,5 mk sütőpor


A vizet a csipet sóval és a margarinnal felforralni, majd hozzáadni a lisztet és alaposan összekeverni.
Pár percig kevergetve addig pirítani a tésztát, még teljesen elválik az edény falától. (folyamatosan keverni kell, nem fog leégni!!!)

Ezután levenni a tűzről, hozzáadni egy egész tojást, majd jól összekeverni. Ezután hozzáadni a második tojást, és úgy is jól összekeverni. Végül a harmadik tojást felütni egy tálba, és hozzákeverni a sütőport, majd szintén a masszához keverni. Pár perc alatt, szép simára keverni a tésztát.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral. A tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formálni, majd  távolabb egymástól ráhelyezni a sütőpapírra. (sütés közben alaposan megfognak nőni)

A sütőbe egy kisebb edénybe vizet tenni, majd előmelegíteni. Ezután az előmelegített kb. 200 fokos sütőbe behelyezni a tepsit, majd pár perc alatt, szép aranybarnára sütni a fánkokat. Amikor már szépen megsültek, a gázt elzárni, a sütőajtót résnyire kinyitni, és így hagyni kihűlni a tésztát. (én amikor már csak langyos volt a sütő, akkor teljesen kinyitottam az ajtaját)






Krém:

4 cs vaníliás pudingpor
20-25 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
6 db tojás

5 dl Hulala(v, habtejszín) krém tetejére


A tojások sárgáját egy tálba tenni, majd a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel simára keverni. 
Ezután egyesével hozzáadni a pudingport, és addig keverni hogy sima állagú legyen.

A maradék tejet, a maradék cukorral feltenni forrni, majd állandó keverés mellett hozzákeverni  a pudingos keveréket. Kevergetve pár perc alatt sűrű masszává főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a forró masszához keverni. Ezután a masszát kihűteni.

A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni.

A kihűlt fánkok tetejét levágni, majd a pudingos krémmel megtölteni. Tetejére rákanalazni (v. habkinyomóval rányomni) a felvert tejszínhabot. Végül visszahelyezni a levágott kis tésztalapot, majd a tetejét porcukorral megszórni.

A fánkokat csak tálalás előtt ajánlott megtölteni, mert különben a krémtől elázik  a tészta.


30 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Imádom a képviselőfánkot.
    De jó,hogy így sikerül!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű. szemet gyönyörködtető!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gusztusos lett! Én is szeretem a krémes sütiket! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta! Pont ezt az utolsó képen lévőt akartam elkérni és tessék most beleharaptál! Ez nem szép dolog!:-)) De szívesen megennék most egyet ebből!

    VálaszTörlés
  5. Nekünk is az egyik kedvenc sütink, mégis olyan ritkán készül. De a tiéd profi lett nagyon, gyönyörűek:)

    VálaszTörlés
  6. Az utolsó képtől kész vagyok! Ne! Olyan csodás, könnyű, habos! Fel vagyok csigázva!

    VálaszTörlés
  7. Elvesztem! Pont azt nézem, hogy mit is süssek, és akkor szembejött velem ez a szépség... :)

    VálaszTörlés
  8. A férjem kedvence! Szuperguszta. :)

    VálaszTörlés
  9. De jól néznek ki!Egyszer próbáltam nem sikerült!Lehet a képeid láttan megint megpróbálom majd.Az utolsó kép csúcs!:-)

    VálaszTörlés
  10. Jajj, hogy te milyen szépeket tudsz. Én is bele akarok harapni!

    VálaszTörlés
  11. Jajajaj de szép.Most csurog a nyálam.Kénytelen leszek sütni.

    VálaszTörlés
  12. Terike!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  13. Vicuska!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  14. Maryenne!
    Nagyon köszönöm, én sem tudok ellenállni a krémes süteményeket.:)

    VálaszTörlés
  15. Éva!
    Szánom-bánom, de ha ezt tudom, hogy neked pont az utolsó kell, akkor bele nem haraptam volna!!:))))
    Küldök egy másikat, vagyis inkább kettőt, az ünnepi vacsorához.

    VálaszTörlés
  16. trollanyu!
    Nagyon köszönöm, de hidd el, ilyen szépre még soha nem sikerült. Sőt, volt hogy még fel sem jött a tészta.:)

    VálaszTörlés
  17. Illéskrisz....!
    Nagyon köszönöm, már egészen meghatódom a sok dicsérettől. Én voltam felcsigázva a Te csigáidtól, és már alig várom, hogy megsüthessem.:)

    VálaszTörlés
  18. Tücsük Bogár!
    KÖSZÖNÖM!!!:)

    VálaszTörlés
  19. Csilla!
    Nagyon köszönöm, és jó sütögetést kívánok!!:)

    VálaszTörlés
  20. Petra!
    Már küldöm is a férjednek, és köszönöm.:)

    VálaszTörlés
  21. Nelli!
    Köszönöm!!! Én is többször próbálkoztam kisebb, nagyobb sikerrel, de most végre elégedett vagyok vele. Jaaaa, és nem is képviselőfánkot szerettem volna sütni.:))

    VálaszTörlés
  22. Araniel!
    Köszönöm!!! Harapjál csak nyugodtam bele bármelyikbe, vagy éppen harapdáld össze mindet!!:)))

    VálaszTörlés
  23. nyanyus!
    Köszönöm!!! Jó sütögetést, én meg majd megyek kóstolgatni.:)

    VálaszTörlés
  24. Gizi-ez aztán egy szuper szenzációs, guszta, és perfekt ...cream puffs...csorog a nyálam, érte, valami isteni finom, és gyönyörü a kinézete. A fotók mintha egy profi fotós készitette volna. Talán az vagy!? nem lepődnék meg!

    VálaszTörlés
  25. Elisabeth!
    Nagyon, nagyon köszönöm a kedves szavaidat!!! Mindig olyan szép dicséreteket írsz nekem, bevallom nagyon jól esnek a szavaid. Nem vagyok fotós, sőt én sokszor elégedetlen vagyok a képeimmel, de ezek még nekem is tetszenek.

    Nagyon egyszerű megsütni a tésztát, hidd el érdemes megpróbálkoznod vele. A krémet pedig minden krémeshez használom, egyszerű, finom és mutatós.

    VálaszTörlés
  26. hű de nagyon szépek! az üveg kínálótálcán is nagyon jól mutatnak. nekem az egyik kedvencem, nagyon szeretem, milliónyit meg tudnék belőle enni! :D

    VálaszTörlés
  27. starfi!
    Nagyon köszönöm!!! Legközelebb, ha Pécs környékén járok, majd sütök és bedobok Neked egy tucatot.:)

    VálaszTörlés
  28. starfi!
    :))és még csak nem is lehetetlen!!!

    VálaszTörlés