2016. november 12., szombat

Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával.




A Márton napi libalakomán terítékre került a liba melle is. Bevallom, én nem szeretem, vagyis eddig nem nagyon szerettem a liba, vagy éppen kacsa mellét, de ez most gyökeresen megváltozott. Eddig is arra törekedtem, hogy sütésnél ne száradjon ki, és ha lehet azért átsüljön kellően a hús. A napokban viszont az egyik főzős műsort nézve, egy számomra új technikát láttam, és akkor rögtön el is döntöttem, hogy a libamellet én is úgy fogom elkészíteni. Először a csontból, zöldségekből egy alaplevet főztem, és az előzőleg besózott mellfiléket a forró lében hagytam párolódni, majd csak azután sütöttem szép pirosra. A hús így nagyon finom szaftos marad, és kellően át is sült. Nekünk nagyon ízlett. A köretnek krumplipürét készítettem, melybe került némi reszelt sajt is, és állítom igazán jót tett neki. A narancsos-mézes sárgarépáról pedig csakis annyit tudok elmondani, hogy már magában is nagyon finom volt, de a sült libamellel és a sajtos krumplipürével együtt egy igazi ünnepi lakomát sikerült feltálalnom.





Hozzávalók a libamellhez:

2 db libamellfilé
 só
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió 
1 ek libazsír

Hozzávalók az alapléhez:

a filézés után visszamaradt mellcsont
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
5-6 db szemes bors
1 db babérlevél

Először a húst óvatosan fejtsük le a csontról, majd a bőrét éles késsel irdaljuk be.(figyeljünk, hogy a húsba ne vágjunk bele)

A lefejtett hús mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, majd a húsos felét ízlés szerint szórjuk meg őrölt fehér borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután hagyjuk állni 1-2 órát, vagy egy egész éjszakát. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)

A filézés után visszamaradt csontot a zöldségekkel, és fűszerekkel főzzük legalább két órán át, majd szűrjük le, és forraljuk fel. 

Amikor a zöldségalaplé felforrt, vegyük le a tűzről, majd helyezzük bele az előzőleg befűszerezett mellfiléket. Egy fóliával szorosan fedjük le, és hagyjuk a húst a forró lében állni 30 percig.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a zsírt, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a libamellet, majd süssük szép pirosra, ropogósra. (sütés közben a forró zsírral folyamatosan locsoljuk a húsos részt)

Amikor a bőre már szép pirosra sült, fordítsuk át a húst, és a másik felét is süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a zsírból, és tálalásig tartsuk melegen.





Sajtos krumplipüré hozzávalói:

4-5 db krumpli (pl. sárga krumpli)
10 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
só (ízlés szerint)
egy kevés meleg tej


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára.

Ezután szűrjük le, majd adjuk hozzá a vajat, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, és keverjük jó habosra. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá meleg tejet, hogy a püré jó habos-krémes legyen.





Narancsos-mézes sárgarépa hozzávalói:

4-5 db nagy sárgarépa
1 db narancs
3-4 ek méz
2 dkg vaj


A sárgarépát pucoljuk meg, ízlés szerint vágjuk fel, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet és a vajat, majd adjuk hozzá a roppanósra főzött sárgarépát. 

Ezután reszeljük rá fél narancs héját, és facsarjuk rá az egész narancs levét. Forgassuk alaposan össze, majd kisebb lángon, néha megrázogatva, karamellizáljuk a sárgarépát, addig még a narancsos lé kissé besűrűsödik. 

Tálalás előtt a libamellet ízlés szerint felszeletelve helyezzük a tányérra, kanalazzuk mellé a sajtos krumplipürét és a narancsos-mézes sárgarépát, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése