2016. november 24., csütörtök

Tárkonyos halgombóc leves.




Bevásárláskor a halas pultot sem kerültem el, és egy szép nagy darab afrikai harcsafilét vásároltam. Egy darabot eltettem és a fagyasztóba várakozik éppen, még a másik darabból egy finom leves készült. A halhúsból került felkockázva a levesbe, és a levesbetétként készített gombócba is. Mivel nagyon szeretem a tárkony ízét, így most sem sajnáltam ki, és került bele bőven. Ameddig a leves készre főtt, elkészítettem a halgombócot, majd a levest pár percig továbbfőzve a gombócok is elkészültek. A végeredmény pedig egyszerű, könnyű leves, melyet akár még a karácsonyi asztalon is eltudok képzelni.





 Hozzávalók a leveshez:

 2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
1 db vöröshagyma
5 dkg vaj
1 ek olaj
őrölt bors
tárkony
1 citrom leve
1 tk liszt
2 dl tejföl
1,5 l víz


A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. 

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pároljuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, majd keverjük alaposan össze. (én nem spóroltam a tárkonnyal)

Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd főzzük a zöldségeket puhára.

Közben készítsük el a halgombócot.





 Halgombóc hozzávalói:

50 dkg afrikai harcsafilé
2 tk halfűszerkeverék
1 db tojás
3-4 ek liszt


A  harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.

Ezután kb. 30 dkg halhúst daráljunk le, vagy késes aprítóval pépesítsük. A maradék halhúst tegyük félre.

A pépesített halhúst ezután szórjuk meg egy kevés sóval, adjuk hozzá a lisztet és a tojást, majd keverjük, gyúrjuk össze a masszát. (ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, akkor apránként keverjünk hozzá még lisztet)

Ezután az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk ízlés szerinti méretű gombócokat.





Amikor a zöldségek már puhára főttek, tegyük bele a levesbe az előzőleg félretett, kockákra vágott halhúst. 

A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy merőkanálnyi levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez.

Ezután helyezzük bele a halgombócokat, majd pár perc alatt főzzük puhára. (várjuk meg még a gombócok feljönnek a leves tetejére, majd főzzük még 2-3 percig)

Tálalás előtt merjük a levest a halgombóccal együtt tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése