Hamarosan itt van a Márton nap, és ezzel együtt a libából készült finom ételek is az asztalra kerülnek. Így aztán egy csokorba gyűjtöttem kedvenc libából készült receptjeimet, ezzel is ötletet adva a Márton napi ebéd, vagy éppen vacsora elkészítéséhez.
A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből
származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton
napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli
pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a
tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem
eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben
megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen
formában liba kerül a tányérunkra.
Márton napi ludaskása
(a recept erre a linkre kattintva található)
Sült libacomb krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel
(a recept erre a linkre kattintva található)
Márton napi libaleves
(a recept erre a linkre kattintva található)
Sült libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutneyval
(a recept erre a linkre kattintva található)
Konfitált libacomb krumplival és ananászos savanyú káposztával
Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával
(a recept erre a linkre kattintva található)
Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel
(a recept erre a linkre kattintva található)
Mustáros libaraguleves
(a recept erre a linkre kattintva található)
Lúdláb torta
Lúdláb tortácska
(a recept erre a linkre kattintva található)