Nagyon szeretem a szilvás gombócot, így bizony nagyon hiányzott hogy cukrosként nem készíthetem el a megszokott krumplis tésztával. Ugyan készítettem már régebben teljes kiőrlésű liszttel, de sajnos az is krumplis tészta volt (a recept erre a linkre kattintva található) és így tiltó listás. Aztán kb. egy héttel ezelőtt egy új recept alapján túró nudlit készítettem, (a recept erre a linkre kattintva található) és azt gondoltam miért is ne lenne annak a tésztája jó a szilvás gombóchoz is. A gombóc elkészült, és bizony nagyon finom lett a túrós tésztával, melynek a közepén fahéjas eritrittel töltött szilva található. Ezután csakis ezzel a tésztával fogom készíteni a szilvás gombócot is. Tálaláskor poreritrittel szórtam meg, és tejföllel kínáltam..... a tejfölt csakis ajánlani tudom a gombóchoz, mert nagyon jól illik hozzá, próbáljátok ki.
Hozzávalók 12-16 db gombóchoz:
10 dkg barna rizsliszt
12 dkg zabpehelyliszt
45 dkg tehéntúró (rögös)
2 db tojás (nagy)
1 nagy csipet só
12-16 db szilva
1-2 ek eritrit
1 kk őrölt fahéj
kb. 15 dkg zsemlemorzsa
pár ek étolaj
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a barna rizslisztet, a zabpehelylisztet, a sót, az egész tojásokat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Én az apró szemű zabpelyhet ledaráltam a kávédarálón, és azt adtam hozzá.)
Ezután fedjük le a tálat folpackfóliával, és tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.
Ameddig a tészta a hűtőben pihen, kevés olajon, állandó kevergetés mellett, pirítsuk aranybarnára a zsemlemorzsát.
Az eritritet keverjük össze az őrölt fahéjjal.
A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, emeljük ki a magot, majd a mag helyére tegyünk egy-egy kávéskanálnyi eritrittel összekevert fahéjat. (Nekem nagyok voltak a szilvák, így 12 db-ot töltöttem meg.)
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd rizsliszttel megszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki kb. fél centi vékonyra.
Ezután vágjuk fel annyi darabra, amennyi a szilva, majd mindegyik tésztára helyezzünk rá egy megtöltött szilvát, és formázzuk meg.
Egy edénybe forraljunk fel bőséges mennyiségű vizet, majd amikor már forr, helyezzük bele a gombócokat.
Ezután várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük tovább még kb. 10 percig.
Ezután szűrőkanállal szedjük ki a gombócokat, alaposan csepegtessük le, majd forgassuk bele az előzőleg megpirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor a gombócokat ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és őrölt fahéjjal, majd úgy kínáljuk. Én a szilvás gombócot mindig tejföllel tálalom, amely nagyon jól illik hozzá.
Nagyon guszták lettek, és biztos finomak is! Nagyon ügyes vagy, mert ahogy látom, mindent el tudsz készíteni cukorbetegeknek való változatban is.
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! A kezdetekkor még borúlátó voltam, de azóta rájöttem hogy csakis a hozzávalókat kell újragondolni és mindent el tudok készíteni. Így szerencsére mára már semmiről nem kell lemondanom.
TörlésElfelejtettem megkérdezni, hogy milyen volt a nyaralásotok. Remélem nagyon jól sikerült! Merre jártatok? Várom majd az úti beszámolót 😊.
VálaszTörlésSajnos nincs miről beszámolnom, hacsak arról nem, hogy a Tisza-tó ahol nyaraltunk szinte kezd eltűnni. Mivel arra készültünk hogy hajóval bejárjuk a megszokott útvonalakat, ahol karnyújtásnyira vannak a vízimadarak, a szitakötők, a ahol a susnyásos a nyugalom szigete, csalódás ért bennünket, mert azokon a részeken szinte nincs már víz. 30-50 cm-es víz volt mindenhol. Ilyent még az ott lakók sem láttak, lehangoló látvány volt. Azért sokat kirándultunk a környéken, és kipihenten jöttünk haza. Reménykedünk benne, hogy ez csak egy átmeneti állapot, és tavaszra újraéled a Tisza-tó, a megszokott szépségével.
TörlésSajnálom hogy ilyen állapotok fogadtak benneteket! Szomorú látvány lehetett az alacsony víz és a szárazság. De ettől függetlenül biztos nagyon szép a táj. Örülök, hogy sokat tudtatok kirándulni és kipihenten jöttetek haza!
VálaszTörlésKöszönöm a jó ötletet. Nálam is elkészült a szilvás túrógombóc, bár nem annyira diétásan, mint neked. https://korsocska.blogspot.com/2022/09/turogomboc-szilvaval.html
VálaszTörlésKedves Ani, nagyon örülök hogy megcsináltad!! Nekem sajnos be kell tartanom a diétát, de a férjemnek is nagyon ízlett. köszönöm a linket, megyek és megnézem.
Törlés