A húsvéti hidegtálak összeállításhoz a sonkatekercsek, töltött tojások után, most ezt a sós piskótatekercset ajánlanám mindenki a figyelmébe. A receptre Rita konyhájában bukkantam rá, igaz kicsit változtattam rajta, mivel a töltelékbe én sonkát is tettem. Ettől aztán még finomabb lett, pedig biztosan sonka nélkül is az lehet. Mivel piskótatekercs akár egy sós süteménynek is nevezhetném, viszont ezzel a töltelékkel inkább főételként, hidegtálként ajánlanám a tálalását. Nagyon laktató, ám annyira kínálja magát, hogy egy szelet után semmiképpen nem lehet abbahagyni a lakmározást. Egy nappal a tálalás előtt ajánlott elkészíteni, majd hűtőszekrényben tárolni. Ezalatt az idő alatt az ízek remekül összeérnek, és éles késsel szépen szeletelhetővé válik. Számomra az eddig kipróbált receptek közül, ez a tekercs áll az első helyen, így mindenkinek bátran merem ajánlani.
Piskótatekercs hozzávalói:
4 db tojás (nagy)
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
3 ek tej
1 mk őrölt fehér bors
A tojásokat kettéválasztani, és a fehérjét kemény habbá verni, majd félretenni.
A tojások sárgáját a sóval, őrölt fehér borssal és a tejjel pár perc alatt habosra keverni.
Ezután beleszitálni a lisztet és simára keverni, majd apránként óvatosan fakanállal hozzákeverni a keményre felvert habot.
Egy tepsit (kb. 37x30) kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve, nedves konyharuhára borítani, majd feltekerni.
Teljesen kihűteni, de közben többször ki-be tekerni, hogy ne repedjen meg és a formája is megmaradjon.
A tojások sárgáját a sóval, őrölt fehér borssal és a tejjel pár perc alatt habosra keverni.
Ezután beleszitálni a lisztet és simára keverni, majd apránként óvatosan fakanállal hozzákeverni a keményre felvert habot.
Egy tepsit (kb. 37x30) kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve, nedves konyharuhára borítani, majd feltekerni.
Teljesen kihűteni, de közben többször ki-be tekerni, hogy ne repedjen meg és a formája is megmaradjon.
Töltelék hozzávalói:
5 dkg vaj
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
10 dkg szeletel sonka
1 ek tejföl
2 tk reszelt vöröshagyma
só
őrölt fehér bors
Bevonókrém hozzávalói:
10 dkg krémsajt(pl. maci)
10 dkg mascarpone
só
5 dkg vaj
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
10 dkg szeletel sonka
1 ek tejföl
2 tk reszelt vöröshagyma
só
őrölt fehér bors
Bevonókrém hozzávalói:
10 dkg krémsajt(pl. maci)
10 dkg mascarpone
só
A vajat a tejföllel kicsit kikeverni, majd hozzáadni a kétféle reszelt sajtot, a reszelt vöröshagymát, az apró kockára vágott sonkát és ízlés szerint sót és őrölt borsot. Majd jó alaposan összekeverni.
A teljesen kihűlt piskótatekercset megtölteni a sonkás-sajtos töltelékkel, majd óvatosan feltekerni.
A bevonókrémhez jó habosra keverni a mascarponét és a krémsajtot, ízlés szerinti mennyiségű sóval.
Ezután egy tálcára helyezni a megtöltött piskótatekercse, majd kívülről bevonni a krémsajtos-mascarponés krémmel. Pár órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek, és könnyen szeletelhető legyen.
Tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük, hogy minél mutatósabb legyen, majd felszeletelve tálaljuk.
ez ismét tuti recept,de én a tormás mascarponés mellett döntök és majd késöbb elkészitem ezt is,ahogy irod megéri!
VálaszTörlésGizikém, ez überfasza!!! Már bocsánat :-)
VálaszTörlésNagyon-nagyon tetszik, egyáltalán nem egy szokványos húsvéti fogás!
Hú nagyon tetszik Gizus,nagyon finom lehet,elsőnek furcsállottam,de így elnézve fantasztikus lehet!:-)
VálaszTörlésVanocska!
VálaszTörlésAz is jó választás, de ezt se hagyd ki mert isteni finom!!! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz. Én tuti többször megfogom csinálni.:)
Chef Viki!
VálaszTörlés:)))) IGEN ez egy találó meghatározás rá!!!!
Nagyon-nagyon finom!!!! Először kicsit féltem, hogy sikerül-e majd, de kinézetre, na meg ízre is szuper!!:)
Ditta!
VálaszTörlésNyugodt szívvel merem ajánlani neked is!!! Nálunk nagy sikere volt, a férjemnek nagyon ízlett, pedig ő igen nagy kritikusom.:)
Ez igen, isteni, csodás....
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Nem csak guszta, de isteni finom is.:)
Nagyon jó ötleteket adtál húsvétra. Ezen kívül több receptedet is el fogom készíteni. Köszi! Kellemes húsvéti ünnepeket!
VálaszTörlésCsongi!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és köszönöm, hogy többet el is készítesz.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked és kedves családodnak!