2011. április 1., péntek

Diós-baconös zöldségsaláta sült kacsamellel.



A napokban kaptam egy szép nagy kacsamellet, melynek nagyon megörültem. Aztán kiderült, hogy ez nem olyan szép fehér kacsának a melle, melyet én készíteni szoktam. Ez a kacsa, állítólag "néma". Kicsit aggódni kezdtem, mert én még soha nem sütöttem ilyet, igaz már hallani hallottam róla. Gondoltam mindenképpen megsütöm, és ha mégsem ízlik, majd legfeljebb csak a salátát esszük meg. Végül is finom puha lett sütés után, ízre pedig én nem éreztem nagy különbséget, így máskor sem fogom visszautasítani. (másik kacsa recept itt található) Azután azon gondolkodtam, mit is készítsek mellé köretnek. Végül a választásom egy finom zöldségsalátára esett, melyet azért az íze kedvéért egy kis baconnel, és pörkölt dióval tettem még ízletesebbé. Annyira finom salátát kaptam, hogy máskor is szívesen készítem majd ebédre, akár köretként tálalva, akár csak úgy magában elfogyasztva.






Saláta hozzávalói:

karfiol
sárgarépa
paszternák
zöldborsó
bacon
dió
méz
málnaecet

őrölt bors
olívaolaj

A karfiolt nagyobb rózsákra szedni. A sárgarépát és a paszternákot megtisztítani, majd vékonyra felkarikázni.
Mindegyik zöldséget külön-külön párperc alatt enyhén sós vízbe félpuhára főzni.(én addig főztem hogy kissé roppanósak maradjanak a zöldségek)
Leszűrni, majd a karfiol kivételével teljesen kihűteni.

A bacont felkockázni, majd egy serpenyőbe szép pirosra sütni. A zsírból kiszedni és félretenni.
A zsírt is kiönteni a serpenyőből, mert nem lesz rá szükség!!!!
Ezután a serpenyőbe beletenni a leszűrt, meleg karfiolt, majd óvatosan átforgatni a bacon sütésénél visszamaradt pörzsrétegen.( ettől finom ízt kap a karfiol) Mézet csorgatni rá és óvatosan összerázogatni.

Végül a mézes karfiolhoz adni a kihűlt sárgarépát, paszternákot és zöldborsót, majd ízlés szerint meglocsolni málnaecettel. Megspriccelni egy kevés olívaolajjal, és ha szükséges még utánasózni és borsot őrölni rá. Szintén óvatosan összeforgatni, majd a tetejére rászórni a kisütött bacont és a pörkölt diót.

A diót én egy tepsibe elterítettem, majd közepes lángon párperc alatt megpörköltem. Nagyon finom ízű, és ropogós lett.





Pácolt kacsamell:

kacsamell
kacsazsír

kakukkfű
őrölt fehérbors
bazsalikom
fehérbor

A mellfiléket jó alaposan besózni. A kacsazsírt összekeverni a fűszerekkel, majd beletenni a besózott melleket és 1-2 óráig állni hagyni. Közben többször átforgatni a pácba.

Egy serpenyőbe beleönteni a zsírt, majd ha már elég meleg a bőrös felével lefelé, belehelyezni a melleket. Mindkét oldalát szép pirosra sütni.(kb. 10 perc)

Ezután egy rácsos tepsibe beletenni a szép pirosra sült húst, majd aláönteni a sütéshez használt zsírt és egy kevés fehérbort. Lefedni, majd előmelegített sütőbe, kb. 30 percig így párolni készre.

Tálaláskor a sült kacsamellet a zöldségsalátával kínálni. Lehet még esetleg krumplipürét is kínálni hozzá, de én ettől eltekintettem. Így is nagyon laktató ebéd volt.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szépek a fotók.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, nevezhetnél vele a mostani színes VKF-re :)

    VálaszTörlés
  3. Elég késő van ahhoz, hogy egyek, de megkóstolnám most is szívesen! Guszta !

    VálaszTörlés
  4. Gizus,ez szenzációs lett,a fotók is nagyon gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  5. Gizi, hoztam Neked "jó szót"
    Kedvelem a receptjeid, Téged, nagyon otthonos itt Nálad, egyre jobbak a képeid!:-))
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  6. Hobbychef!
    Nagyon köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    Köszönöm!!Még soha nem neveztem, szerintem semmi keresnivalóm nincs ott.:)

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Még olyan későn is lehet ebből a salátából enni. Nagyon egyszerű, ám isteni finom.:)

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Már alig várom, hogy friss zsenge zöldségekből lehessen salátázni.:)

    VálaszTörlés
  10. Judit60!
    Köszönöm, és csakis ajánlani tudom.:)

    VálaszTörlés
  11. Ditta!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  12. Andi/cuki!
    Nagyon-nagyon köszönöm, mint a "jó szót", mint a kedves kísérő szavaidat.:)

    VálaszTörlés