A mai ebédünk sem volt medvehagyma mentes, mivel megint egy finom levest készítettem belőle. A receptet Mayanál láttam meg és rögtön tudtam, hogy mindenképpen elfogom készíteni. Az előzőleg főzött krémleves is nagyon ízlett, de ez még annál is finomabb volt. Miért is csodálkozom rajta, mivel az alapjául egy finom húsgombóc leves szolgál, és ezt még fokozza a medvehagyma, és a tejfölös-citromos ízesítés. Nagyon köszönöm, Mayanak ezt a remek receptet. Minden medvehagyma imádónak a figyelmébe ajánlanám, mivel nem csak finom, de elég gyorsan el is készíthető.
Levesalap hozzávalói:
2 db sárgarépa
1 kisebb zeller
1 db paszternák(v. zöldség)
1 db vöröshagyma
2 db húsleveskocka
só
egész bors
1 db babérlevél
1,5 l víz
+ 1 csokor medvehagyma
2-3 dl tejföl
2 tk kukoricaliszt
Húsgombóc hozzávalói:
40 dk darálthús
2-3 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
só
őrölt bors
szerecsendió
A zöldségeket megtisztítani, feldarabolni, majd a vízzel felönteni és feltenni főni. Hozzáadni a húsleveskockát és a fűszerekkel ízesíteni, majd felforralni. Ezután mérsékelni a hőfokot és szép lassan főzni. Közben elkészíteni a gombócokat.
A darált húst egy tálba tenni, majd hozzáadni a zsemlemorzsát, a tojást és ízlés szerint fűszerezni. Jó alaposan összegyúrni, majd vizes kézzel kis gombócokat formálni belőle.
Ezután a levesbe helyezni a gombócokat és kb. 30 percig főzni. Ezalatt az idő alatt a gombócok puhára főlnek.
Ekkor szűrőkanállal kiszedni a gombócokat, és a levest szűrőn átszűrni. (a zöldségekre nem lesz szükség)
A leszűrt levesbe beletenni az apróra vágott medvehagymát, majd visszahelyezni a tűzhelyre és tovább főzni még kb. 5-6 percig.
Ezután levenni a tűzhelyről, és botmixerrel pépesíteni.
A kukoricalisztet simára keverni a tejföllel, majd egy kevés levest kanalazni rá és jól elkeverni. Ezután a levest visszahelyezni a tűzhelyre, és ha már újra forrni kezd, állandó keverés mellett belecsorgatni a tejfölös keveréket. Beletenni a megfőtt gombócokat, majd 2-3 percig így főzni tovább. (aki savanykásabban szereti, az egy kevés citromlevet is csepegtethet bele a főzés végén)
Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd jó étvággyal elfogyasztani.
Örülök, hogy íze a levesbe! A leves fantasztikusan néz ki!
VálaszTörlésÜdvözlettel,
Maya
jól hangzik ,biztos finom lehet!
VálaszTörlésMennyi mindent lehet belőle készíteni!:-)Nem is gondolnánk!
VálaszTörlésNa ez nekem egy picit érdekes, de megkostolnám az biztos!
VálaszTörlésIzgalmas, biztos finom lehet
VálaszTörlésMaya!
VálaszTörlésMulţumesc!!
Foarte gustoasa supa.
Cu stimă: Gizi
Vanocska!
VálaszTörlésNagyon finom, neked is ajánlani tudom.:)
Nelli!
VálaszTörlésÉn is csak lesek, szinte mindenki másképpen készíti el, és gondolom mind egyformán finom.:)
Juci!
VálaszTörlésHidd el nagyon finom, és laktató a húsgombóccal. Szívesen küldenék egy kis kóstolót, biztosan ízlene neked is.:)
Bianka!
VálaszTörlésGarancia rá hogy finom, az hogy a férjem kétszer szedett belőle.:)