A túrós sütemények egytől-egyig a kedvenceink közé tartoznak, így a Rákóczi túróst is szívesen sütöm. Az elősütött omlós linzertésztát vékonyan lekentem házi sárgabarack lekvárral, majd arra került a mazsolás-túrós töltelék. A mazsolát persze ki is hagyhatjuk, de mivel mi szeretjük, így én nem sajnáltam ki belőle. A majdnem készre sütött sütemény tetejére végül rákerült a habkorona, majd kb. fél órára visszatettem a sütőbe száradni. Ezután már csak türelmesen ki kellett várni hogy kihűljön, majd felszeletelés után el is kezdődhetett a kóstolás.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt
15 dkg vaj (v. 10 dkg zsír)
8 dkg porcukor
1/2 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1 ek tejföl
1 ek tejföl
reszelt citromhéj
csipet só
csipet só
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze. (én zsírt adtam hozzá, mert attól omlósabb lesz a tészta)
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Egy sütőpapírt enyhén lisztezzünk meg, és nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd legalább egy fél órára tegyük hideg helyre.
Ezután a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt világos zsemleszínűre a tésztát. (én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem)
Az elősütött tésztát ezután vegyük ki a sütőből, majd kenjük meg vékonyan ízlés szerinti lekvárral, és kanalazzuk rá a túrós tölteléket.
75 dkg túró
4 ek búzadara
2 egész tojás
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
A túrót alaposan keverjük össze 15 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a búzadarával, és a tojássárgával, valamint ízlés szerinti mennyiségű mazsolával. (a mazsola el is hagyható)
A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porcukrot, és keverjük kemény habbá.
Ezután az ízesített túróhoz apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre habot. (fakanállal keverjük össze vigyázva hogy a hab ne nagyon törjön)
Az összekevert túrós tölteléket ezután kanalazzuk rá a lekvárral megkent tészta tetejére, majd egyenletesen simítsuk el.
Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 30 percig.
3 db tojás fehérje
15 dkg kristálycukor
A tojásfehérjét kezdjük el habbá keverni, (verni) majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.
Ezután addig keverjük, (verjük) még jó kemény habot nem kapunk.
Ezután addig keverjük, (verjük) még jó kemény habot nem kapunk.
Ezután a keményre felvert tojáshabot egyenletesen simítsuk rá a sütőből kivett sütemény tetejére, majd tegyük vissza a kb. 100 fokos sütőbe. (ízlés szerint díszíthetjük a hab tetejét)
A kb.100 fokos sütőben kb. fél óra alatt szárítsuk meg a habot a sütemény tetején. (akkor van készen, amikor a hab elkezd színesedni)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés