2011. október 22., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gombaleves, sajtos tészta, esetleg habos-palacsinta.




A hétvégi receptajánló most alkalmazkodik az időjáráshoz, és igaz ma csodálatos napsütésben volt részünk, azért kint igencsak csípős hideg volt. Ilyenkor bizony jól jön egy melengető, laktató leves. Mivel az egyik kedvencem a gomba, így egy finom levest főztem belőle, levesbetétnek pedig petrezselymes-vajas galuskát szaggattam bele. Persze azért a leves mellé készült még sajtos-rakott tészta is, de aki esetleg egy édes finomságra vágyna, annak a mogyorókrémes-habos palacsintát tudnám ajánlani. Mindkettő, akarom mondani, mindhárom remek választás, legalábbis nálunk nagy kedvencek. Ilyen hidegben pedig gondolom mindenki szívesebben kapcsolja már be a sütőt, vagy éppen süti a palacsintát.






Leves hozzávalói:

50 dk gomba
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ételízesítő
őrölt feketebors
1 tk liszt
pirospaprika
petrezselyemzöld
tejföl
Floriol olaj


A gombát és a zöldségeket megtisztítani, majd apróra feldarabolni.
Egy edénybe kevés olajat önteni, majd felhevíteni, és hozzáadni a feldarabolt zöldséget és a sárgarépát. Párpercig párolni, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd tovább párolni.
Ezután beletenni a gombát, ízlés szerint megfűszerezni, majd néha megkeverve, addig párolni még a gomba levet enged. Ekkor megszórni a liszttel és a pirospaprikával, jól összekeverni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Kiforralni, majd a hőfokot mérsékelve, szép lassan puhára főzni.

Amikor már a gomba és a zöldségek elég puhák, beleszórni az apróra vágott petrezselyemzöldet, és belecsorgatni az előzőleg egy kevés levessel simára kevert tejfölt.
Végül beleszaggatni a petrezselymes-vajas galuskát, és tovább főzni addig, még a galuskák feljönnek a leves tetejére.




A leves mellé kínálhatunk sajtos-rakott tésztát. (amennyiben sósra vágyunk)


14 megjegyzés:

  1. Gizi, ez a menü nagyon a kedvemre való:) Kedvencem nekem is a gomba, a sajtos tészta is nagyon guszta. Csak ilyenkor nálunk a fiúk megkérdezik, hús nincs? :) Nekem nem hiányzik.

    VálaszTörlés
  2. Sajtos tészta nálunk is már rég volt, jó hogy eszembe juttattad.

    VálaszTörlés
  3. trollanyu!
    Nálunk is nagy kedvenc, és néha kell egy hús nélküli napot is tartani. igaz a férfiak csakis hússal tudnak jóllakni.:)

    VálaszTörlés
  4. Marisz57!
    Örülök, hogy sikerült ötletet adnom a főzéshez.:)

    VálaszTörlés
  5. Kati!
    Mindhármat küldöm!!:)

    VálaszTörlés
  6. Jól hangzik.Nálunk is gomba volt.:-)

    VálaszTörlés
  7. Gizi-a gomba levesed nagyon guszta, és finom. Gyönyörü a szine, is. Jó ötlet benne, a petrezselymes galuska.
    A sajtos rakott tészta, kimondottan ötletes, és gyönyörü aranybarna a teteje.
    A palacsinta a mogyoró krémmel, és a habbal...jajj, már csorog a nyálam! Hozzád szivesen mennék egy hétvégi ebédre. A hus nem is hiányzik ilyen finom étel mellett!

    VálaszTörlés
  8. Nelli!
    Köszi, pedig nem is beszéltünk össze. A Te gombád is nagyon finom lehetett.:)

    VálaszTörlés
  9. Elisabeth!
    Nagyon, nagyon köszönöm!!! Szívesen látlak bármikor, egy finom húsmentes ebédre.:)

    VálaszTörlés
  10. Finom komplett ebéd!!! Nekem most a gombaleves hiányzik, rég készült és nagyon szeretem, hasonlóan főzöm :)

    VálaszTörlés
  11. Vicuska!
    Köszönöm!! Nálunk is régen volt már gombaleves, meg sajnos mostanában egyre ritkábban főzök levest.(na majd most hogy itt a hideg, többször főzök)

    VálaszTörlés