Sajnos tagadhatatlanul beköszöntött a nyirkos, hideg, esős ősz. Ezzel véget ért a kertembe a málnaszezon. Szerencsére még párnappal ezelőtt, az esőt megelőzve, leszedtem az utolsó beérett termést. Mivel folyton termő fajta, így nyár elejétől, késő őszig terem. Igaz idén a szárazságnak, és a nagy melegnek köszönhetően, kevesebb málnát sikerült leszedni, de még így is került a fagyasztóba is. A hűtőbe várakozó málnával, végül egy finom málnás süteményt sütöttem, melynek az alapötletét a mascarponés körtetorta adta. A tészta ugyanúgy készült, csak most nem tortaformába sütöttem meg, hanem egy tepsibe. A töltelék annyiba változott, hogy a mascarponéba került egy tábla csokoládé is. Tetejét bőségesen megszórtam málnaszemekkel, és mandulaforgáccsal. Mire a sütemény kisült, majd kihűlt, hogy szeletelni tudjam, akkorra az eső is elállt, és igaz kissé hűvös van, egész délután sütött a nap.
Hozzávalók 20 x 30 tepsihez:
20 dk liszt
6 dk kristálycukor
10 dk vaj
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 tojássárgája
csipet só
1-2 ek víz
A lisztet egy tálba tenni, majd hozzákeverni egy csipet sót, majd a vajjal elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, és kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni.
Folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát kinyújtani, és kibélelni vele a formát.(én a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, és úgy emeltem bele a tepsibe)
A tepsiben lévő tésztát villával megböködni, majd óvatosan beleönteni a tölteléket.
Mascarponés-csokoládés töltelék:
15 dk mascarpone
1 tábla csokoládé
15 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 egész tojás
1,5 dl tejszín
1 cs vaníliás pudingpor
Tetejére:
málna
mandulaforgács
A mascarponét elkezdeni kikeverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a felolvasztott, kihűtött csokoládét is.
Ezután hozzákeverni egyesével az egész tojásokat, majd a vaníliás pudingport és a tejszínt.(addig keverni, hogy teljesen sima állagú legyen)
Végül a tepsiben lévő tészta tetejére önteni a masszát.
A málnát szűrőbe tenni, majd folyóvíz alatt megmosni, és alaposan lecsepegtetni. Végül a massza tetejét kirakni a málnával, és megszórni a mandulaforgáccsal.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőfokon 40-45 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.
Ó, málna...! Mennyire szeretem! A süti pedig csak jó lehet ezzel a fincsi gyümölccsel! Nagyon csábító!
VálaszTörlésHm, azt hiszem ezt tudnánk szeretni. Ki kell ugrasztanom egy adag málnát a fagyómból, szerinted, ha jól lecsöpögtetem, jó hozzá az is?
VálaszTörlésEz nagyon guszta, annyira szaftos, mi is nagyon imádnánk:) Tényleg jó lehet ez fagyasztott málnából is? Mert nekem csak olyan van.
VálaszTörlésHmmm... Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésIllésKrisz...!
VálaszTörlésKöszönöm!!Sajnos ez volt az idei utolsó málnatermés, de szerencsére télire is van a fagyasztóba. Én is nagyon szeretem.:)
Vikvi!
VálaszTörlésBiztosan nagy sikere lenne nálatok is, mert ahogy elnézem a blogodba, Ti is a jó szaftos, krémes süteményeket szeretitek.
Szerintem fagyasztott málnával is megsütheted. Jól lecsepegtetve, esetleg jobban belesüllyed a masszába, de annál finomabb lesz.
trollanyu!
VálaszTörlésKöszi, és biztosan gyorsan befalnák a gyerekek.:))
Nyugodtan próbáld ki fagyasztott málnával, szerintem azzal is jó lesz.
Mesi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Ez valami csoda...csoko...málnás!!
VálaszTörlésAnazar!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Nyamii...! :)))
VálaszTörlésIsteni mint minden süteményed
VálaszTörlésFenséges! Ilyen finomat, Gizike csak te tudsz sütni!
VálaszTörlésEzt eszméletlen jól néz ki!! Vittem a recit:)köszi
VálaszTörlésMuszály Neked engem kínozni ilyen guszta málnákkal és süteménnyel? Nagyon guszta, ezt hiába is sütném meg az nem olyan lenne mintha most megkínálnál egy kocka süteménnyel! Nagyon megköszönném !:-))
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a recept! Egy díjjal szeretnék kedveskedni a sok finomságért, amit nálam megtalálsz! :)
VálaszTörlésArata excelent prajitura ta. Îmi place mult!
VálaszTörlésSalutari :*
Jaj, istenem! Egyszerűen felséges már a látvány is. :))))
VálaszTörlésEgy másik bloggernél láttam az ajándékcsomagot, amit tőled kapott. Szeretném megkérdezni, hogy a tescoma szilikonlapot hol vásároltad?
VálaszTörlésSzabina!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Kicsit megkésve, megyek és benézek hozzád.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Juci!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, de szerintem Te is tudsz ilyen finomat sütni.:)
Ízlésszindróma!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Biztosan neked is sikered lesz ezzel a süteménnyel.:)
Éva!
VálaszTörlésDehogy kínozlak, már sütök is egy új adagot, és küldöm a kóstolót.:)
Maya!
VálaszTörlésMulţumesc mult.
Salutări.
Petra!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Anna!
VálaszTörlésA szilikonlapot a CORA-ban vásároltam.
Csodás!!!!
VálaszTörlés