Egyik nagy kedvencünk a zserbó, és nincs is olyan ünnep, melyre ne sütném meg. Most a zserbót egy kicsit átváltoztatva, az eredeti lekváros-diós töltelék mellett, finom túrós masszával sütöttem meg. Már nagyon régen sütöttem így, és most is csak az juttatta az eszembe, hogy a fagyasztóba pakolászás közben a kezembe került egy zacskó, melyben darált dió volt. Mivel a zserbót én jó sok lekvárral, és dióval szeretem, ahhoz pedig nem lett volna elég ez a dió, így gondoltam itt a remek alkalom a túrós zserbó sütésére. Ennél a süteménynél kétféle lapot kell gyúrni, egy sárgát, és két barnát, de ez ne vegye el senkinek a kedvét, mert lehet kicsit tovább tart az összeállítása a süteménynek, viszont a végeredmény kárpótol a ráfordított időért. Én most a tésztába zsírt tettem a vaj helyett, mert szerintem így sokkal omlósabb lesz a sütemény.
Hozzávalók a kakaós lapokhoz:
25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
6 dkg vaj (v. zsír)
1 ek kakaó
1 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
2-3 ek tejföl
Egy tálba beletenni a lisztet, majd hozzáadni a puha vajat (v. zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót és jól összekeverni. Ezután kanalanként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)
Ezután kétfelé venni a tésztát, és két gombócot gyúrni belőle, majd felhasználásig a hűtőbe tenni.
Hozzávalók a sárga laphoz:
15 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
3 dkg vaj (v. zsír)
1/2 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
1-1,5 ek tejföl
A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a puha vajat (v. a zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport, majd jól összekeverni. Ezután apránként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)
Ezután a hűtőbe tenni, felhasználásig.
Töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
3 tojás
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
porcukor
1 ek tejföl
sárgabarack lekvár
darált dió
vaníliás cukor
Egy tálba beletenni a túrót, és villával kicsit összenyomkodni. Ezután hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojások sárgáját és jól összekeverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan a túrós masszához keverni.
Egy 22 x 32 cm-es tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett, és kinyújtott sárga tésztát belehelyezni. (én ezt a tésztalapot a sütőpapíron nyújtottam ki, és úgy helyeztem bele a tepsibe)
Ezután ízlés szerint megkenni a tésztát lekvárral, majd megszórni a darált dióval, és a vaníliás cukorral.
Kinyújtani az egyik barna tésztát, majd befedni vele a tepsiben lévő, lekváros-diós tölteléket.
Ezután vékonyan megkenni lekvárral, és megszórni darált dióval. (ez a lekváros-diós réteg vékonyabb legyen mint az előző lapon lévő)
Ezután óvatosan rákanalazni a túrós masszát.
Végül kinyújtani a másik barna tésztát is, és óvatosan befedni vele a túrós masszát. Tetejét villával több helyen megböködni.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni a süteményt.
Egy tábla tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd hozzáadni 2 ek étolajat és simára keverni.
Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére csorgatni és egyenletesen elsimítani.
Pár perc alatt a csokoládé megdermed a sütemény tetején.
Tálalás előtt, éles késsel, ízlés szerint a tepsiben felszeletelni.
Nagyon guszta! Régóta szeretném kipróbálni, azt hiszem hétvégén sort is kerítek rá! Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésÉn meg akkorákat nyelek. Nem is hallottam még turós változatról. Kár hogy vissza kell fognom magam édességek terén. Nagyon jól néz ki, s milyen finom lehet ?! Bebujva a kamrába be tudnék csapni 1-2-3 szeletet :))
VálaszTörlésHm, biztos finom lehet. Egyszerű és nagyszerű párosítás :)
VálaszTörlésEz a recept nekem is megvan!! Jó ötlet a zsír a tésztába! Nagyon szép lett, és biztosan finom! :)
VálaszTörlésGizus!Ez mesés!Nagyon finom lehet!Annyira guszta a képen is!Meg kell sütnöm! A zsír én is jobban szeretem az ilyen tésztákba.
VálaszTörlésNagyon szép lett a zserbód! Túróval még nem volt szerencsém megkóstolni de biztosan nagyon finom volt!
VálaszTörlésHű, de jól néz ki, és mennyire finom lehet! Nagyon jó párosításnak tűnik, én sem ismertem még ezt a változatot! a receptet vittem! :)
VálaszTörlésGyönyörűen sorakoznak ott a tálcán:) Túrósat még nem ettem sosem, de sajnos nemis fogok, mert nincs túróm.
VálaszTörlésMáris kinyomtatom a receptjét! nagyon mutatós sütemény. A legközelebbi szeánszra meg kéne sütnöm...Guszta!!
VálaszTörlésMár én is régen szeretném kipróbálni. De most már van egy szuper receptem is hozzá! Csodaszépek lettek. Milyen pontosan vágtad, szerintem mm-re ugyanakkorák. :)))
VálaszTörlésCsatlakozom: még én sem hallottam túrós zserbóról, de próbát fogok tenni!
VálaszTörlésAz originális változatot nem nagyon szeretem, de ez nagyon megfogott :-)
Köszönöm, és mindenkinek csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom!!:)
VálaszTörlésNagyon szeretném megsütni,nagyon finom lehet, Egy kérdésem van a vaníliás puding hova kerül bele?
VálaszTörléshofica, a pudingport a túrós töltelékbe kell belekeverni.
Törlés