Wise Lady-nél találkoztam először a pillecukor recepttel, még akkor amikor ő elkészítette, és közzé tette a blogjában. Már akkor motoszkált bennem, hogy el kellene készíteni, de mivel már kinőttünk a gyerekkorból,(szerintem ez egy gyerekeknek való csemege) csak halogattam. A napokban viszont Ördög Nóri a vacsoracsatában, éppen ezt készítette a vendégeinek, sőt szerintem éppen a Wise Lady receptje alapján. Tovább aztán már nem hagyott nyugodni, hogy valójában milyen is lehet, így ma elkészítettem. Természetesen a már említett recept alapján, és mindent pontosan betartva. Elmondhatom nagyon finom lett, a boltban kaphatónál sokkal finomabb. Fehér csokoládéba mártva, isteni volt, de a karamellizált változata is nagyon ízlett. Bátran merem ajánlani mindenkinek az elkészítését, és az eredeti receptnél akár a részletes képes beszámolót is meglehet tekinteni.
Hozzávalók (13x18 cm formához):
150 g cukor
50 ml víz
1 ek méz
8 g zselatin + 3 ek víz
csipet só
1 cs vaníliás cukor
A hempergetéshez:
1 ek keményítő
2 ek porcukor
Egy megfelelő méretű formát kibélelni folpac fóliával, és egy ecsettel jól bekenni olajjal.(én szilikonos formába tettem, melynek a mérete 10x22 cm)
Egy kisebb tálba beletenni a zselatint és a 3 ek vizet, majd jól elkeverni. (állni hagyni, még a szirup elkészül)
Egy lábosba tenni a cukrot, a mézet és a vizet, majd nagy lángon felforralni, annyi ideig hogy elkezdjen habosodni. Ekkor kisebb lángra venni és 3-4 percig, kevergetve még forralni.
A forró szirupból egy keveset a zselatinra önteni és robotgéppel jól elkeverni. Ezután hozzáadni a többi szirupot is, és alacsony fokozaton a robotgéppel 6-7 percig keverni. Végül a maximumra állítani a fordulatot és még 1-2 percig így keverni.
Ekkor már gyönyörű hófehér lesz a színe és elkezd felfelé kúszni a keverőszáron.
Ezt a habot egy jól megolajozott hablapáttal az olajozott folpackal kibélelt formába simítani. Tetejét szépen elegyengetni, majd szintén beolajozott folpackal befedni.
2-3 órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen.
2-3 órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen.
Egy tálcán jól összekeverni a keményítőt, és a porcukrot.
A hűtőből kivenni a megdermedt habot, és a tetejéről levenni a fóliát, majd a tálcára borítani.
Levenni róla a fóliát, és meghempergetni a cukros keverékben.
Egy ollóval szépen feldarabolni, és egy kicsit így is beleforgatni a cukorba.
Olvasztott csokoládéval tálalni, vagy láng felett megkaramellizálni.
És még mindig azt mondod, hogy gyerekeknek való csemege? :)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésCsodás!:-))
VálaszTörlésNagyon tuti!!gratula
VálaszTörléschsirtaylor!
VálaszTörlésNem,már nem mondok ilyent!! Nagyon finom lett, és máskor is elkészítem majd ízesítve!!:)
Wise Lady!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! És a kitűnő receptet is köszönöm neked!!:)
Andi!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Henriet!
VálaszTörlésNeked is köszönöm!! Nagyon jó a recept, annak köszönhető!!:)
Ezt Anikónak ajánlani fogom. Ő most készített pillecukros tortát, de csak vásárolt cukorból.
VálaszTörlésEzzel a torta is biztos finomabb!
Szia Gizi.
VálaszTörlésSzép délutánt neked, szépen süt a nap de csalóka mert nagyon fúj a szél.
Liza!
VálaszTörlésEz valóban sokkal finomabb, és nagyon egyszerű elkészíteni. Már én is olvastam ilyen tortáról, de nem mertem nekifogni az elkészítésének.
Szia Réka!
VálaszTörlésNeked is szép délutánt!!! Most jöttünk haza, és elég hideg volt kint, pedig gyönyörűen süt itt is a nap. Puszi