Egyszerű zöldségleves mint a hozzávalókat tekintve, mint pedig ha az elkészítését nézzük. Emlékszem gyerekként igen sűrűn a tányérunkra került főleg nyáron, amikor minden hozzávaló megtermett a kertben. A frissen szedett zöldségek, és zöldborsó ízét még most is a számban érzem. Napok óta az motoszkál a fejemben, hogy milyen régen is főztem már zöldséglevest, így aztán nem is halogattam tovább. A leves pikk-pakk elkészült, és igaz most nem frissen szedett zöldségek kerültek bele, de azért így is nagyon finom volt.
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér (v. paszternák)
1/2 zeller
20 dkg zöldborsó
1 db vöröshagyma
1 tk liszt
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 db zöldségleveskocka
1 kk pirospaprika
1 nagy marék rizs
1 ek étolaj
A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, majd együtt pároljuk tovább pár percig.
Amikor a zöldségek már kellően megpárolódtak, szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Ezután sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát és a rizst, forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és kb. fél óra alatt főzzük készre a levest.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, majd együtt pároljuk tovább pár percig.
Amikor a zöldségek már kellően megpárolódtak, szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Ezután sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát és a rizst, forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és kb. fél óra alatt főzzük készre a levest.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.
Egy tányérkával...jó forrón,most nagyon jól esne.Egyébként is leveses vagyok:-DDD Nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlésSzia Gizi. nagyon finomnak tűnk ez a leves.
VálaszTörlésSzép estét neked is puszi
Ja nézd meg majd mit írtam neked a blogomba, saját magamtól meg vagyok hatódva...:))
Mit csinálsz holnap??
VálaszTörlésGuszta, pont hétvégére kért a férjem zöldséglevest :)
VálaszTörlésEgyszerű,de fincsi-fincs!:-))
VálaszTörlésIgazi tavaszt hozó!!!Szépek a színei....
VálaszTörlésNiki!
VálaszTörlésKöszi!! Máris küldök egy tányérral jó forrón!!:))
Réka!
VálaszTörlésValóban finom volt, próbáld ki te is.
Még az este elolvastam amit írtál, és én is meghatódtam rajta!!!!
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Akkor nálatok is ez lesz a hétvégi leves? Majd megyek ebédre!!:)
Andi/cuki!
VálaszTörlésBizony-bizony!!!:)
Andi!
VálaszTörlésMár éppen ránk férne egy kis igazi tavasz, ami nem csak egykét napig tart!!:)