2011. július 18., hétfő

Málnazselés-mascarponéhabos torta, és a legújabb szenvedélyem.



Ennek a tortának az elkészítésére az késztetett, hogy a napokban egy cukrászatot mutattak be a televízióba, ahol bizony elképedve láttam, hogy képesek egy szelet tortát már szinte aranyárban adni. (hát azért ehhez bizony szerintem pofa kell, és sajnos a jelek szerint van is nekik hozzá) A képeken egy málnazselés torta volt éppen látható, melyre a család másik fele felkapta a fejét, és halkan megjegyezte, hogy ilyet te is tudnál bármikor készíteni. Válaszom pedig az volt, hogy ebben biztos lehetsz, és szerénység nélkül még hozzátettem, hogy szerintem finomabbat is.:))) Azt a tortát nem kóstoltam,(lehet semmit nem vesztettem vele) viszont a hétvégén elkészítettem a saját változatomat, mely a tortát kóstolók szerint, nagyon finom volt.(bevallom szerintem is jól sikerült) Az alpja a jólbevált babapiskótás alap, egy kevés pirított kókuszreszelékkel megbolondítva. Erre került rá a málnazselé, majd a mascarponés-hab. A végeredmény pedig egy nem túl édes, málnás-habos torta, melynek nem lehetett ellenállni.






20 cm-es tortaformához:

16 db babapiskóta
10 dkg margarin
pici tej
2-3 ek kókuszreszelék

A kókuszreszeléket egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett 1-2 perc alatt szép aranybarnára pirítani, majd kihűteni.

A babapiskótát kézzel összemorzsolni, majd hozzákeverni a kókuszreszeléket.
A margarint forráspontig hevíteni, majd a kókuszos-piskótára önteni. Kanállal jól összekeverni, és ha szükséges egy pici tejet is keverni hozzá. (vigyázni nehogy elázzon a piskóta, inkább kissé morzsalékos maradjon)

A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni, és egyenletesen ellapogatni a morzsát.
30 percre hűtőbe tenni.




Málnazselé:

50 dkg málna
2-3 ek barna cukor
1 tk vanília aroma
reszelt narancshéj
20 g zselatin
1 dl víz


A málnát a cukorral, a vanília aromával és a reszelt narancshéjjal feltenni főni. (kb. 5 percig főztem) Közben többször megkeverni, és ha szükséges még cukorral ízesíteni. (a narancshéj el is hagyható)
Ezután kicsit hűlni hagyni, majd leturmixolni és egy szitán átszűrni.

A vizet felforralni, majd a tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadni a zselatint. Simára keverni, majd kihűteni.

Végül a kihűlt zselatint a málnapéphez keverni, majd a tortaformában lévő alapra önteni.
Ezután visszatenni a hűtőszekrénybe, és legalább 2 órán át pihentetni, hogy a zselé teljesen megdermedjen.


Habos-krém:

15 dkg mascarpone
3 dl Hulala(v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
porcukor


A mascarponét simára keverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral.
A Hulalát kemény habbá verni.(ha habtejszínt használunk, akkor zselatinfixet is kell tenni hozzá, mert különben összeesik a krém)

A mascarponés krémhez, apránként hozzákeverni a keményre felvert tejszínhabot, majd óvatosan a málnazselé tetejére simítani.
Legalább egy órára visszatenni a hűtőszekrénybe, hogy a habos-krém egy kicsit megdermedjen.

Tálalás előtt a torta tetejét málnaszemekkel kirakni, majd hideg vízbe mártott késsel ízlés szerint felszeletelni.


Most pedig szeretnék megosztani veletek néhány képet az új szenvedélyemről. Vasárnap délutáni hajókázás a Dunán. (bővebb képes beszámoló itt)







22 megjegyzés:

  1. egy cukrász veszett el benned:-),ez nagyon szép...tényleg nagyon drágák a cukrász sütik és én annyira nem is szeretem azokat,talán Gyulán és Tihanyban ettem olyat ami finom volt,persze van biztos máshol is:-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges ez a torta, és az íze is biztosan mesés volt!!

    VálaszTörlés
  3. Hű de gyönyörű ez a torta és milyen gusztusos!
    Nem tudom milyen volt az eredeti a tévében, de én most így erre szavazok, jöhetne egy szeletke!:-)

    Ja és látom már csónakba is ültél, na akkor csak kormányozz kicsit délfelé, itt integetek a tengerparton!:-)))

    VálaszTörlés
  4. Hűűűűűűűűűűűűűűűűűűű anyám, ez aztán a torta!!! Képzelem, milyen felséges lehetett! Hűvös, édes, málnás...

    Nagyon tudsz, jogos a dicséret :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki a sütid guszta! Elkébzelem milyen nagyon finom! Már felfedeztelek a fotón, elvarázsólt a hűsítő kép látványa!

    VálaszTörlés
  6. Nem is kell szerénykedned, a torta fantasztikus:-))

    VálaszTörlés
  7. Fantasztikus vagy ismét Gizi! Mindig élvezettel olvasom a receptjeidet. Ez a torta is isteni lehetett. Nagyon ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűen néz ki! Imádom az ilyen gyümölcsös sütiket!

    VálaszTörlés
  9. A tortáról már mindent elmondtak az előttem szólók.
    A Dunáról: - a Duna mellett születtem, azóta is itt élek (kb.3 km-re tőle), az ablakomból csak azért nem látok rá, mert a partját szegélyező fák eltakarják. Szeretem minden évszakban, de én ilyen merész sportot nem mernék űzni, bár biztos nagyon klassz lehet.

    VálaszTörlés
  10. Előttem már mindent leírtak!Szuper.Nyami ilyet csinálnom kell!!

    VálaszTörlés
  11. Vanocska!
    Ez azért túlzás, hol vagyok én egy cukrászhoz képest. Viszont állítom ez sokkal finomabb. Ne tudd meg, már kaptam is fejmosást a megjegyzésemért.:)) Pedig szerintem igenis pofátlanság egy szelet tortáért elkérni 400-500 Ft-ot, főleg hogy még nem is finom.
    Gyulán mi is szívesen betérünk a cukiba, látod ott nem sajnálom rá a pénzt.:)

    VálaszTörlés
  12. Mária!
    Nagyon köszönöm, és valóban isteni finom volt.:)

    VálaszTörlés
  13. Latsia!
    Köszönöm!!! Kinézetre éppen egyforma a két tortaszelet, de én inkább ebből küldök neked, mert szerintem is sokkal finomabb.

    Itt most pocsék idő van, így gyorsan útnak indulok hozzád, a tengerpartra.:))

    VálaszTörlés
  14. Chef Viki!
    Köszi, és pontosan leírtad milyen is volt a torta. Kár hogy gyorsan elfogyott.:))

    VálaszTörlés
  15. Éva!
    Nagyon köszönöm!! Örülök hogy megtaláltál a képen.:)

    VálaszTörlés
  16. Citromhab!
    Köszönöm!! Én azért nem vagyok elégedett magammal, de megpróbálok mindent kihozni magamból.:))

    VálaszTörlés
  17. Kedves Sándor!
    Nagyon köszönöm, tőled ez a dicséret igen nagy megtiszteltetés.:)

    VálaszTörlés
  18. Illéskrisz k....!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  19. Marisz57!
    Én is szeretem a Dunát, nagyon sokat sétálgatok a partján és az erdőben. (kb. 1 km-re lakom) Bevallom neked, hogy először azért féltem, de végül megkedveltem ezt a sportot is. Különben szeretek mindent kipróbálni, imádom a sebességet.:)

    VálaszTörlés
  20. Nyanyus!
    Köszi, és csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom!!!!:)

    VálaszTörlés