Kérdés: mi legyen az ebéd???????
Válasz: hal!!!!
Kérdés: na, de milyen hal??????
Válasz: lazac!!!!
Ezután a kis párbeszéd után, melyből kiderült hogy halat, pontosabban lazacot kell feltálalnom ebédgyanánt, kezdtem törni a fejem, hogy akkor "mi is legyen az ebéd". Gyorsan előkaptam a szakácskönyvemet, melyben finomabbnál, finomabb "tésztában sült finomságok" vannak. Amikor megvettem, rögtön kinéztem a lazacos pitét, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most éppen kapóra jött a recept és már alig vártam, hogy megkóstolhassam. Megint nem kellett csalódnom a receptben, mert nagyon-nagyon finom lett a pite. Sőt, még kinézetre is éppen megegyezett a könyvben látottal. Ebédnél aztán bebizonyosodott, hogy nemcsak nekem ízlik nagyon, mert rövid idő múlva már morzsája sem maradt. Mivel pedig a szakácskönyvben is egy finom bor társaságát ajánlják a tálaláshoz, így azt is pontosan betartva, mi is azt kortyolgattunk mellé.
Omlós tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
8-10 dkg sertészsír(v. vaj)
csipet só
1 db tojás
1 ek víz
A lisztet egy tálba tenni és a csipet sóval összekeverni. Ezután hozzáadni a zsírt,(v.a hideg vajat) és kézzel összemorzsolni. (én mostanában saját házi zsírral készítem a tésztát, mert így sokkal omlósabb)
A tojást felverni, majd hozzákeverni a vizet és végül a morzsalékos liszthez önteni.
Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni, majd fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tenni 30 percre pihentetni.
A hűtőből kivéve kinyújtani, majd kibélelni vele a piteformát. Az alját villával megszurkálni, majd sütőpapírt helyezni rá és feltölteni nehezékkel.(én rizst használok nehezéknek)
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25 percig elősütni a tésztát. Ezután a sütőből kivenni és eltávolítani a nehezéket a tésztáról. Végül felvert egész tojással megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és még kb. 5 percig sütni. (így nem szívja majd sütés közben magába a tészta a tölteléket)
Töltelék hozzávalói:
30 dk lazac
1 db tojás (+ ami a tészta kenésénél visszamaradt)
2 dl főzőtejszín
1,5 dl tej
só
őrölt fehérbors
citromlé
bazsalikom
Tálalás előtt a formában hagyni kicsit hűlni, majd tálalni. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát is.
A tojást felverni, majd hozzákeverni a vizet és végül a morzsalékos liszthez önteni.
Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni, majd fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tenni 30 percre pihentetni.
A hűtőből kivéve kinyújtani, majd kibélelni vele a piteformát. Az alját villával megszurkálni, majd sütőpapírt helyezni rá és feltölteni nehezékkel.(én rizst használok nehezéknek)
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25 percig elősütni a tésztát. Ezután a sütőből kivenni és eltávolítani a nehezéket a tésztáról. Végül felvert egész tojással megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és még kb. 5 percig sütni. (így nem szívja majd sütés közben magába a tészta a tölteléket)
Töltelék hozzávalói:
30 dk lazac
1 db tojás (+ ami a tészta kenésénél visszamaradt)
2 dl főzőtejszín
1,5 dl tej
só
őrölt fehérbors
citromlé
bazsalikom
A lazacot konyhai robotgéppel (v. turmix-al) pépesíteni, majd hozzáadni a tojást és pár másodpercig még keverni.
Ezután hozzáadni a tejszínt, és sima krémmé összekeverni. Végül hozzáönteni a tejet, és ízlés szerint fűszerezni, majd így is jól kikeverni.
A sütőből kivett tésztára önteni a lazacos krémet, majd visszatenni a sütőbe és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. Én légkeverésnél 30 percig sütöttem. (addig sütni, hogy szép színt kapjon a teteje, és már ne ragadjon a massza)
Ezután hozzáadni a tejszínt, és sima krémmé összekeverni. Végül hozzáönteni a tejet, és ízlés szerint fűszerezni, majd így is jól kikeverni.
A sütőből kivett tésztára önteni a lazacos krémet, majd visszatenni a sütőbe és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. Én légkeverésnél 30 percig sütöttem. (addig sütni, hogy szép színt kapjon a teteje, és már ne ragadjon a massza)
Még sosem ettem lazacot, de csak jót hallottam róla, így pitében is finom lehet.
VálaszTörlésHűűű nem találok szavakat :)
VálaszTörlésKérek szépen egy szeletet ^_^
VálaszTörlésA lazaccal úgy vagyok,hogy hol szeretem,hol meg nem.Valószínű attól is függ,hogy milyent vásárolok..ez a pite viszont biztos nagyon finom!
VálaszTörlésFő a pontosság, Gizikém :-))) Ha már írják a borocskát, akkor kell, de kell ám!!! Jó hűvösen!
VálaszTörlésEgyébként meg I love lazac :-)
Kati!
VálaszTörlésNagyon finom, érdemes megkóstolni. Biztosan neked is ízleni fog.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom.:)
Araniel!
VálaszTörlésAkár két szeletet is szívesen küldök.:)
Edó!
VálaszTörlésNekem a zöldségekkel együtt sütve volt eddig a kedvencem, de ez a pite most átvette a helyét.:)
Chef Viki!
VálaszTörlés:))bizony nagyon jólesett hozzá a borocska!!! Próbáld ki ezt a pitét, mert isteni finom, na de a borocskát se feledd majd el.:)
Nagyon finom lehet, imádom a halakat. Lazacot még én sem ettem, de ki fogom próbálni!!
VálaszTörlésIlléskrisz...!
VálaszTörlésNyugodtan próbáld ki, biztosan neked is ízleni fog a lazac. Teljesen más, mint a megszokott halíz, de nagyon finom.