Szerettem volna részt venni a nemrégiben meghirdetett "gesztenyés" receptversenyen, de mire hozzáláttam volna az általam elképzelt receptek elkészítéséhez, hát.... teljesen elment tőle a kedvem. Igaz a versenyben való részvételről lemondtam, de a receptek elkészítéséről nem. Galettét már többször sütöttem és egyik kedvencünké vált, így ma egy nagyon finom gesztenyés-rumos meggyes töltelékkel készítettem el. A meggyet lecukrozva, és rummal meglocsolva hagytam egy napig állni, és ettől nagyon finom lett. A gesztenyemasszát pedig mascarponéval kevertem ki jó krémesre, majd így került a tésztába. Igaz ma megint rekkenő hőség volt, de semmiképpen nem szerettem volna lemondani a sütésről. A frissen kisült sütemény illata, na és az íze, pedig feledtette velem a konyhában uralkodó hőséget.
Tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás a tészta lekenéséhez
Töltelék hozzávalói:
1 cs gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
porcukor
1 cs vaníliás cukor
rumos meggy
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás a tészta lekenéséhez
Töltelék hozzávalói:
1 cs gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
porcukor
1 cs vaníliás cukor
rumos meggy
A meggyet kimagozni, majd ízlés szerint megszórni cukorral, vaníliás cukorral és rumot önteni rá. Egy napig állni hagyni, majd leszűrni és a levét jól lecsepegtetni.
A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a csipet sót, a vaníliás cukrot és összekeverni.
Ezután hozzáadni a hideg vajat, majd kézzel összemorzsolni, hogy jó morzsalékos legyen.
Végül hozzáadni a vizet és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni. (a tejfölt kanalanként tenni bele, mert a liszt minőségétől függ, hogy mindkét kanálra szükség lesz-e)
Ezután a tésztát folpack fóliába csomagolni, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe tenni pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.
A mascarponét kikeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, vaníliás cukorral és a gesztenyemasszával.
A Hűtőből kivett tésztát vékonyra kinyújtani.(én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta)
A kinyújtott tésztából 3-4 kört kivágni. (én egy fedő segítségével 4 kört vágtam ki)
Mindegyik tésztát megkenni a gesztenyés masszával úgy, hogy a szélétől legalább 2 cm-es tésztacsík üresen maradjon.
Ezután a gesztenyés massza tetejére rárakni a jól lecsepegtetett meggyszemeket.
Végül az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatni a töltelékre.
Az egész tojást villával felverni, majd megkenni vele a tésztát.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a megtöltött tésztákat. (én rögtön a tepsin töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni)
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd porcukorral megszórva tálalni.
De jó ötlet volt Gizike ez a töltelék, el tudom képzelni, milyen finom lehetett!!! Én ma nem mertem bekapcsolni a sütőt, inkább mást találtam ki sütemény gyanánt a lányom születésnapjára :)
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandóak lettek, receptet mentettem, igaz a gesztenyéért nem vagyok oda, de jöhet más töltelék is bele.
VálaszTörlésNagyon guszta, szeretem a gesztenyét és a meggyet is. Így nekem ez nagyon bejön!:-))
VálaszTörlésImádnivaló, hogy én ezt mennyire szeretném
VálaszTörlésGizusom,ez valami isteni fincsi lehet,soha nem ettem még ilyet,de szívesen megkóstolnám,a díjadhoz szívből gratulálok,nem voltam egy pár napig,én is egy kis pihenőt tartottam a Balatonon ahogy Te is mostanában,akkor jöttünk haza amikor már igazán kezdett volna jó idő lenni:-)
VálaszTörlésArata fantastic!
VálaszTörlésSalutari si pupici,
Maya
Micsoda finomság! Szivesen megkostolnám!!!
VálaszTörlésNagyon guszta! Tetszik a blogod, rendszeres olvasód lettem, a 300.
VálaszTörlésGratulálok!
Üdv: Zsófi
Vicuska!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Bátran merem ajánlani, mert isteni finom. Lehet nekem is valami sütés nélküli süteményt kellett volna készíteni, de már úgy ráizgultam erre a receptre.:)
Boldog születésnapot kívánok a lányodnak!!!!
Kati!
VálaszTörlésKöszi, szerintem dióval is éppen ilyen finom lehet. Nekünk nagyon ízlett, hamarosan újra megsütöm.:)
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm!! Szívesen megkínáltalak volna, kár hogy ilyen messze vagyunk egymástól.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszi, és én milyen szívesen küldenék neked!!!:)
Ditta!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Én is ritkábban vagyok mostanság, de éppen gondoltam rád, hogy merre jársz. Sajnálom hogy nem volt végig jó időtök, de látod mi is mindig kifogjuk a pocsékabb időt. Azért biztosan kipihented magad, és nagyon várom a csodálatos tortáidat.:)
Maya!
VálaszTörlésmulţumesc mult!!
sărut: Gizi
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!! Szívesen küldök neked is kóstolót.:)
Zsófi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Gratulálok, hogy te lettél a 300. olvasóm!!!!
Üdv.: Gizi
Nagyon szépen köszönöm, az ő nevében is :)
VálaszTörlésVicuska!
VálaszTörlésÉn köszönöm, hogy megosztottad velem.:)