2011. július 14., csütörtök

Málnahabos torta.



A hőség ma is rekkenő, és ebben az időjárásban már lassan csak megzakkanni lehet. Igaz délutánra hűsítő esőt ígért a meteorológus, na de ő is csak ember, így tévedhet. Bizony eddig úgy néz ki hogy tévedett. Így az időjárásnak köszönhetően, ma bizony messzire elkerültem a tűzhelyet.(igaz ez nem jellemző rám, de ma a meleg győzött:))) Málna viszont leszedve, így gyorsan valami sütés nélküli nassolni valót kellett összedobnom. A hűtőszekrény feltérképezése után, előkerült a mascarpone, a Hulala, na meg ott volt a málna. Kis törpölés után, aztán elkészült ez a finom habos torta. Most, hogy jól befaltam egy-két szeletkét, :))) csak ülök, lesek ki a fejemből, és várom a beharangozott délutáni frissítő esőt. A tortát viszont mindenkinek bátran merem ajánlani.





26 cm-es tortaformához:

10 dkg Győri Édes vaníliás keksz
10 dkg Győri Édes kakaós keksz
10 dkg margarin

A kekszet aprítóval összeaprítani (v. ledarálni).
A margarint forráspontig hevíteni, majd a darált kekszre önteni és jól összekeverni.

A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a kekszes masszát és kézzel egyenletesen belelapogatni.
Ezután 30 percre a hűtőszekrénybe tenni.






Málnahab hozzávalói:

20-30 dkg málna
porcukor
1 cs vaníliás cukor
szegfűszeg
fahéj
25 dkg mascarpone
5 dl Hulala(v. habtejszín)
10 g zselatin
1 dl víz

A málnát ízlés szerinti mennyiségű cukorral, párszem szegfűszeggel, és egy pici fahéjjal felfőzni.
Párpercig főzni, majd kicsit hűlni hagyni és végül leturmixolni. Ezután szűrőn átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele a habos krémbe. Végül teljesen hagyni kihűlni.

A mascarponét simára keverni ízlés szerinti porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a teljesen kihűtött málnapépet.

A vizet felforralni, majd a tűzről levéve, állandó keverés mellett belekeverni a zselatint.
Kevergetve kihűteni, majd a málnás-mascarponés krémhez keverni.

A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként szintén a málnás-mascarponés krémhez keverni.(ha habtejszínt használunk akkor habfixet is kell hozzáadni, mert különben összeesik a krém)

A tortaformát kivenni a hűtőszekrényből, majd a sütőpapírt eltávolítani a kekszes alapról.
Ezután visszatenni a formába, majd a tetejére kanalazni a málnás-habos krémet.

Tetejét egyenletesen elsimítani, majd legalább egy-két órára visszatenni a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a torta tetejét málnaszemekkel kirakni, majd vízbe mártott késsel szépen felszeletelni.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet ez a guszta édességed! Látod én tortát sem ettem még is nézik ki a fejemből és várom a hűsítő esőt, de nem jön!:-))

    VálaszTörlés
  2. Remek finomság, most nagyon jól esne

    VálaszTörlés
  3. Éva!
    Köszi, akkor együtt lesünk ki a fejünkből!!:) Sajnos itt egy csepp eső nem esett, de legalább ma nem volt kukameleg.

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Kicsit megkésve, de már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  5. Marisz57!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  6. Ha málna van benne, már nem lehet rossz!!!! Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  7. Vicuska!
    Köszönöm!! Nagyon finom, és szerintem más gyümölccsel is elkészíthető.:)

    VálaszTörlés
  8. Aromás, illatos, finom torta, hogy!
    xoxoxo

    VálaszTörlés
  9. Nekem van itthon saját készítésű málnazselé és azzal készítettem el így sokkal gyorsabb volt. De valószínű, hogy más jó minőségű lekvárokkal is lehet helyettesíteni a málna felfőzést passzírozást! Nagyon finom! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vircsi! Örülök, hogy elkészítetted a tortát, és annak még jobban, hogy ízlik. Te szerencsés vagy, mert van már kész málnazseléd, nekem amikor a tortát csináltam csak sok málnám volt a kertben, így gyorsan felfőztem. :) Szerintem is elkészíthető másfajta lekvárral is, pl. szilvalekvárral, de őszibarack dzsemmel is eltudom képzelni.

      Törlés