2011. május 9., hétfő

Spárgakrémleves sajtos-polentagombóccal.





Többször készítettem már spárgalevest, de ez most kicsit mégis más, mert a krémlevesbe tálaláskor sajtos-polentagombóc is került. Szeretem a zöld spárgát, így ha tehetem csakis azt vásárolok, mert nem fás, így csak az alsó részét kell letörni (lepattintani) és más dolgunk nincs is vele. A spárgafejeket külön főztem meg, így jó roppanósak maradtak, és csak tálalás előtt került a levesbe. Levesbetétnek gondoltam kukoricadarából készült gombócokat tálalok majd fel, és bizony jó ötletnek bizonyult. Polentát főztem, majd reszelt sajttal, és snidlinggel ízesítettem, végül pedig kis gombócokat formálva, szintén közvetlen tálalás előtt került a levesbe, mert nem szerettem volna, ha esetleg szétázik. Az ízek pedig magukért beszéltek, nagyon-nagyon jó párosításnak bizonyult a leves és a gombóc együtt.





Hozzávalók:

1 cs spárga (lehetőleg zöld)
1 db vöröshagyma
1-2 db krumpli
2 ek ételízesítő
1,5 dl tejföl
1 ek kukoricaliszt
1 tk cukor

őrölt színes bors
szerecsendió
5 dkg vaj
1/2 ek olaj
 7 dl víz


 A spárga fás részét törjük le, de ne dobjuk ki mert kell az alapléhez.

A bimbót vágjuk le, és tegyük félre, a szárrészt pedig daraboljuk fel.

A vöröshagymát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a krumplit, a letört részt, és a feldarabolt spárgát, majd szórjuk meg a cukorral, az ételízesítővel és egy csipet szerecsendióval, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk alaposan össze.

Ezután öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára, majd a fás szárrészt szedjük ki a levesből, és dobjuk ki.

A tejfölt keverjük simára a kukoricaliszttel, és egy kevés levessel, majd öntsük a levesbe, és botmixerrel pépesítsük, vagy turmixoljuk le.

Ezután egy szitán szűrjük át hogy szép selymes legyen, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Közben egy kevés vízbe tegyünk egy csipet sót, és cukrot, majd pár perc alatt főzzük roppanósra a félretett spárgafejeket. Ezután szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le, majd tegyük bele az elkészült levesbe.





Sajtos-polentagombóc:

2 dl kukoricadara
4 dl víz
10 dkg reszelt sajt
snidling (ízlés szerint)

őrölt színes bors


Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, keverjük hozzá a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre.

Amikor már kellően besűrűsödött, és elválik az edény falától, vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Amikor már éppen csak langyos, reszeljük hozzá a sajtot, adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, majd keverjük alaposan össze.

Ezután vizes kézzel, formázzunk diónyi gombócokat a masszából, és tálalásig tegyük félre. (ne tegyük bele a levesbe, mert különben szétázik)




Tálaláskor merjük a levest tányérba, helyezzük bele a polentagombócot, majd úgy kínáljuk.

8 megjegyzés:

  1. Ma mindenkinél spárgát láttam!:-)Kezd megjönni a kedvem hozzá!:-)

    VálaszTörlés
  2. Gizusom, jövök Hozzád enni, hátha helyreáll a rend az epén körül.
    Megjött a leveled, olvastam is, de két napig nem volt gépem, mert itt voltak a gyerekek és ilyenkor ellepit a laptopokat :) majd irok.

    VálaszTörlés
  3. Spárgában én a krémlevest szeretem a legjobban! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus és a levesbetét is nagyon ötletes

    VálaszTörlés
  5. Nelli!
    Látod spárgaőrület van, ne maradj ki belőle te sem.:)

    VálaszTörlés
  6. Viki!
    Gyere nagyon várlak, és ha biztosra tudnám, hogy éppen erre van szüksége az epédnek, hogy rendbe jöjjön, hát magam vinném el hozzád. Van időd a válaszra, bizony én se kapkodtam el.:)

    VálaszTörlés
  7. Ami!
    Köszönöm!! Nekem jöhet minden, de ez a leves valóban nagyon finom, főleg a gombócokkal.:)

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés