2011. május 22., vasárnap

Hideg csokoládés-aszalt gyümölcsös desszert.




Hétvége, szikrázó napsütés, végre itt a nyár!!!!! Sütéshez semmi kedvem, de még időm sem nagyon volt, viszont valami ebéd utáni desszertet mindenképpen szeretem volna összehozni. Már jó régen pakolgattam ezt a receptet, még a Tv-Paprika valamelyik adásában láttam, de már fogalmam nincs melyikben. Tehát eddig még nem volt rá alkalmam hogy elkészítsem, mert vagy éppen süteményt sütöttem, vagy olyan hideg volt, hogy nem lett volna valami jó ötlet elkészíteni. Viszont most itt a kánikula és fagylalt helyett, ezt a finomságot tálalom fel desszertként. Nagyon egyszerű az elkészítése, és páróra fagyasztóban eltöltött idő után, már lehet is kanalazni. A fagyasztóba hosszabb ideig is eltartható, így nagyobb adagot is lehet készíteni belőle, és bármikor kedvet kapunk hozzá, csak előkel venni, és már lehet is fogyasztani.





1 tábla csokoládé (70%-os)
2 dl tej
1 db tojás
10 dk vaj
2-3 ek méz
4-5 db habcsók
10 Győri Édes keksz
mazsola
aszalt áfonya (v. meggy, sárgabarack...)





Egy tálba beletördelni a csokoládét, hozzáadni a vajat, a mézet, a tejet és gőzfürdő fölött állandó kevergetés mellett felolvasztani.
Ezután levenni a gőzről és kevergetve kihűteni. Ha már éppen csak langyos hozzákeverni az egész tojást, majd beletördelni a habcsókot és a kekszet.(kisebb darabokra törni és úgy keverni a masszába)
Végül belekeverni a mazsolát és az aszalt áfonyát. (ízlés szerint másmilyen aszalt gyümölcs is mehet bele)
Egy sűrűbb állagú masszát kell kapni ahhoz hogy kellően megdermedjen majd a fagyasztóba.

Szufléformákba kanalazni, majd a fagyasztóba tenni párórára, hogy kellően megdermedjen.
Én szilikonos muffin formákba kanalaztam, így amikor megfagyott, könnyen kitudtam fordítani belőle. Lehet még őzgerinc formába is fagyasztani, de akkor a formát kikel bélelni fóliával és úgy önteni bele a masszát, majd tálalás előtt éles késsel fellehet szeletelni.
Párórára a fagyasztóba tenni, hogy kellően megdermedjen és összeérjenek az ízek.

A fagyasztóból kivéve rögtön lehet tálalni, mert különben teljesen felolvad.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki guszta! Engem egy kicsit az zavarna, hogy a tojás tulajdonképpen nyersen van benne, hűtés után fogyasztható.

    VálaszTörlés
  2. Nem csak a kép, de az étel is nagyon guszta

    VálaszTörlés
  3. Finom lehet.Csak a tojás ami engem is visszatart tőle.:-)

    VálaszTörlés
  4. Hello, Gizi!
    Ez a desszert néz ki, nagyon gusztusos.

    VálaszTörlés
  5. Gizus,nagyon finom lehet,és nagyon jól néz ki,jöhetne is belőle:-)

    VálaszTörlés
  6. Mónika!
    Valóban nagyon finom, hűsítő volt.:)

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!! Mellette még nagyon finom!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Éva!
    Szerintem a tojást ki is lehet hagyni belőle, úgy is megfagy és biztosan finom lesz. Nyugodtan próbáld ki.:)

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Neked is csak azt tudom mondani, hogy hagyd ki belőle. Különben nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  10. Helló Maya!

    Mulţumesc mult.:)

    VálaszTörlés
  11. Ditta!
    Köszönöm, nyissad az ablakot, már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  12. nagyon guszta, be tudnék egyet falni belőle :)

    VálaszTörlés
  13. Zsiri!
    Köszi!!! Szívesen küldök, akár kettőt is.:)

    VálaszTörlés