Igen sokat hallani a csalán méregtelenítő hatásáról, de alkalmazzák még ízületi bántalmak, allergia, bőrbetegségek kezelésére, és a szépségápolásban is fontos szerepe van. Méregtelenítő hatásának köszönhetően, időnként kúraszerűen szívesen iszom csalánteát. Eddig csakis a teázásig jutottam el, pedig már többször hallottam róla, hogy pl. főzelék, vagy leves is készülhet belőle. Ma reggel éppen a kertbe igyekeztem amikor megláttam a szépen zöldellő, harmatos csalánleveleket. Rögtön az jutott eszembe, miért is ne próbálkoznék meg egy leves elkészítésével. Szedtem egy jó nagy marék zsenge csalánlevelet, (persze csakis kesztyűben, mert nagyon tud csípni) és mire a konyhába értem már fejben meg is főztem a levest. Persze azért magában a csalán biztosan nem lett volna valami ízletes, így zöldborsó, fűszerek, és tejszín is került a levesbe. Az elkészült leves pedig, nagyon finom és selymesen krémes lett. A zöldborsó mellett pedig nem is volt érezhető a csalán íze. Levesbetét helyett, leveles tésztából tejföllel megkent, medvehagymával megszórt, sajtos rudat sütöttem. A finom krémleves, és a ropogós töltött rudacskák pedig nagyon jól illetek egymáshoz.
Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
1 nagy marék csalánlevél
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db húsleveskocka
őrölt bors
2 dl tejszín
5 dkg vaj
só
víz
Egy edénybe elkezdeni felhevíteni a vajat, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát és pár perc alatt üvegesre párolni.
Ezután hozzáadni az apróra vágott fokhagymát, kicsit megfuttatni, majd hozzáadni a zöldborsót és az alaposan megmosott csalánlevelet. Jól összekeverni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Ízlés szerint fűszerezni, és kb. 15 perc alatt puhára főzni a borsót, majd levenni a tűzről, és botmixerrel pépesíteni.
Ezután visszahelyezni a tűzre és újraforralni. Amikor már forr a leves, állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt. Jól kiforralni, majd 1-2 percig továbbfőzni.
Ezután levenni a tűzről, majd egy szitán átszűrni, hogy szép selymes legyen az állaga.
Tálaláskor ízlés szerinti levesbetéttel kínálni. Én medvehagymás-sajtos rudat sütöttem hozzá.
Nagyon finom lehet, főzeléknek már készítettem és nagyon finom volt az is! Egészséges!! Ja, és én is kesztyűben szedtem, Apa meg ment füvet, meg gazt (csalánt) nyírni és rajtam nevetett! :)
VálaszTörlésBarbi, valóban nagyon finom, bevallom nem is gondoltam volna. Még kesztyűn keresztül is megcsípet.:))
TörlésÓ igen, a csalán:) Tavaly én is készítettem belőle levest, és ugyan nagy sikere nem volt (csak nekem ízlett), de talán idén újra elkészítem:)
VálaszTörlésErika, én azért tettem hozzá zöldborsót is, és így nem is lehetett érezni a csalánt. Próbáld meg újra, hátha idén nagyobb sikere lesz.:)
TörlésNálunk csalán meg igazi medvehagyma, nem is kapható...talán hasonló féle, de nem az igazi.
VálaszTörlésNagyon finom, és szép zöld szine van a levesnek, és a sajtos rud guszta, és finom!
Gizike, ki felejtetted a j betüt a sajtos rudbol! Fogok irni e-mail levelet neked erre a cimre, remélem megkapod!
Puszillak!
Elisabeth, nagyon köszönöm hogy szóltál, többször átolvastam, és mégsem vettem észre a hibát.
TörlésMegkaptam az e-mailt, és hamarosan válaszolok rá.
Puszillak!!
Nem tudom mit szólnának itthon, ha csalánt főznék. Tudod nálunk egy finnyás banda lakik....Én azért kóstolnék! :o)
VálaszTörlésKriszti így borsóval együtt főzve, meg nem mondanák hogy csalán is van benne. Neked biztosan ízlene.
TörlésNekem nagyon tetszik:) Én sosem mondom meg a családnak, hogy mit esznek, ha ilyesmit főzők. Akkor nem finnyáskodnak, érdekes módon, meg is eszik:)(Többnyire)
VálaszTörlésErzsike, teljesen igazad van!!! Amikor meg megették, és ízlett is nekik, úgysem fognak reklamálni.
TörlésHm! Micsoda ízkombinációk! Mindent megkostolnék: a levest is meg a medvehagymás sajtos rúdakat is.
VálaszTörlésJuci, mindkettő nagyon finom, bátran merem ajánlani Neked is.:)
TörlésNagyon klassz párosítás:) Tegnap én is csalánlevest akartam főzni, kimentem a határba,de itthon felejtettem a kesztyűmet, így csak a fotózás maradt:)
VálaszTörléskrinsz köszi!! Kesztyű nélkül bizony nem lehet nekiállni szedni, mert nagyon tudd csípni.:)
TörlésHuh nem is tudom, elsőre furán hangzik a csalán levesbe. Bár teának szívesen iszom. Biztos ez is ízlene :)
VálaszTörlésViki, biztosan ízlene. Egy próbát mindenképpen megér, főleg ha teának megiszod. Így a levesbe nem is érezni ki az ízét.
Törlés