2012. február 6., hétfő

Sablé-válogatás Michel Roux ajánlásával.



Ma megint nem tudtam megállni, hogy ne próbálkozzam meg egy újabb varázsos tészta elkészítésével  Michel Roux könyvéből. Tegnap a narancstorta elkészítéséhez a "páte sucrée"-t választottam, mivel arról azt írta a Mester, hogy könnyebb vele dolgozni. Valóban nem is volt vele gondom, és a tészta is finom volt. Azért csaknem hagyott nyugodni a kíváncsiság, milyen is lehet a másik tészta, a "páte sablée" melyről a bevezető szövegben ez olvasható. "Törékenyebb, mint a páte sucrée, és kényesebb vele dolgozni, de úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta." Nem is várakoztam vele tovább, délelőtt hozzáláttam a tészta elkészítéséhez, majd sütéséhez. Összegyúrva a hozzávalókat, egy sima tésztát kaptam, majd a hűtőbe pihentettem. Azután hogy megkönnyítsem a nyújtással, formázással, majd a tepsiben lévő sütőpapírra való áthelyezéssel járó esetleges macerát, én rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát. Ezután a formákkal kiszúrtam, majd a feleslegessé vált tésztát, egy hegyes kés segítségével kiszedegettem, melyet azután szintén megformáztam, és lekvárral töltöttem meg sütés előtt. Izgatottan vártam, hogy kisüljenek a kis "sablék" és megtudjam milyen is az amikor "úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta". Megtudtam!!!!!! Igen megtudtam!!!! Ez a tészta valóban semelyik másikhoz nem hasonlítható, annyira, de annyira finom, hogy ezt szavakkal le sem tudom írni, ezt mindenkinek saját magának kell megtapasztalni, és legalább egyszer megsütni.






Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dk porcukor
csipet só
2 tojássárgája

lekenéshez 1 tojássárgája és 1 ek tej
lekvároshoz, ízlés szerinti lekvár





A lisztet egy tálba tenni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ebbe a mélyedésbe beledarabolni a vajat, beleszitálni a porcukrot, majd hozzáadni egy csipet sót. Ezután a elkezdeni összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadni a tojássárgákat, majd jól összedolgozni. Végül gyors mozdulatokkal, sima tésztát gyúrni.
Folpack fóliába csomagolni,  majd 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.

A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtani, majd ízlés szerinti formákkal kiszúrni.
A kiszúrt tésztaformákat ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, majd a tetejüket lekenni az előzőleg összekevert tojássárgás-tejes keverékkel. Ízlés szerint szeletelt mandulával is meg lehet szórni.

(Én a hűtőből kivett tésztát, rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki, majd a formákkal kicsit távolabb egymástól kiszúrtam, és a felesleges tésztát hegyes kés segítségével kiszedtem.
Ezután egy gyors mozdulattal, a tésztával együtt, a sütőpapírt ráhúztam a tepsire.)

A visszamaradt tésztát összegyúrni, majd kb. 3 cm átmérőjű hengert formálni belőle. Ezután 2 cm-es darabokra felvágni, és a tenyereink között mindegyikből labdát formázni, majd egy kicsit kilapítani, és a mutatóujjunkat a közepébe nyomni. A mélyedésbe közvetlenül a sütés előtt ízlés szerinti lekvárt kanalazni. (én sütésálló baracklekvárt tettem bele)
Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, és megsütni.

A tepsit előmelegített sütőbe helyezni, és légkeverésnél 170 fokon, kb. 10 perc alatt készre sütni a tésztát. (hagyományos sütőnél, kb. 200 fokon sütni)
A sütőből kivéve rácsra szedni, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a kis sütemények tetejét, ízlés szerint porcukorral megszórni.

28 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Judit, tényleg olyan finom mint ahogyan a könyvbe le volt írva. Egyszerűen nem lehet ellenállni neki, olyan omlós.:)

      Törlés
  2. Nagyon jóóóó!Az én könyvem még Magyarországon pihen de alig várom hogy a kezeim közé kaparintsam.:))Lesz dolga...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vica, nagyon jó könyv, egyszerűen nem lehet letenni, és kedve lenne az embernek azonnal megsütni az összes receptet. Biztosan Te is sokszor lapozgatod majd.:)

      Törlés
  3. Amíg pedig nem lesz könyvem innen sütök! Annyi élvezettel ecsetelted a finomságát, hogy elszomorodtam, mert így sosem fogom elérni a célom! :( Pedig a mai napon ügyes voltam és 1400 kcal alatt vagyok, de korog a pocim rendesen!! A nyálam pedig csorog ahogy itt nézelődöm!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, annyira finom, hogy csak ilyen élvezettel tudok róla írni. Nyugodtan süssed meg, és meglátod a család olyan gyorsan eltünteti, hogy neked nem kell aggódnod a kalóriák miatt. Az én gyomrom is rendszeresen korog, és még jó ideig fog is, lassan mennek lefelé a kilóim, vagy csak én vagyok türelmetlen.:)

      Törlés
    2. Gizi az a jó, ha lassan mennek, csak menjenek!! :DD

      Törlés
  4. Már a fotón is csodásak, el tudom képzelni milyen finomak:) És továbbra is sóvárgok a könyv után:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm. Valóban nagyon finom, és reménykedjünk hogy mihamarabb neked is meglesz a könyv.:)

      Törlés
  5. Annyira kívánatosan írtad le a receptjét, hogy mostanában időt kerítek a megsütésére. A olvadás engem is felcsigázott! :o))) Nagyon guszta süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, ne halogassad sokáig, és csak azt tudom tanácsolni, hogy rögtön dupla adagot süssél, mert egy tutira kevés lesz.:) Olvadni fog, majd meglátod!!!

      Törlés
  6. Nagyon jól néznek ki a tányéron ezek a kis formás sütemények! Megkóstolnám szívesen... (én is néztem ki hasonlót az egyik könyvemből, csak annak a közepébe meggyet kell nyomkodni - de hogy mikor fogom megsütni?, annyi mindent szeretnék már)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm!! Ezzel én is így vagyok. Már annyi receptet elmentettem, hogy 100 évre elegendő lenne, pedig mindet szívesen megsütném.

      Törlés
  7. Csodálatosan néz ki:) Csakúgy, mint a narancsos sajttortád. Egy kis kóstoló jól jönne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, nagyon köszönöm, és szívesen küldöm a kóstolót.:)

      Törlés
  8. Annyira inspiráló ez a könyv! Néha úgy olvasom-lapozom, mint egy regényt :-)

    Szuper ez a válogatás :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, köszönöm!! Ezzel én is így vagyok, olvasom mint egy regényt, belefeledkezve. Kedvem lenne végigsütni. Süssed meg ezt a receptet,biztosan Téged is elvarázsol majd az omlóssága.

      Törlés
  9. Nagyon szép, és finom is!!! recept mentve :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ibcsi, köszönöm!! Kíváncsian várom, Neked is ízlik-e majd ennyire, mint nekem.:)

      Törlés
  10. Én azt hiszem nem válogatnék közülük, mindet megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))))Viki, én sem válogattam, faltam befelé válogatás nélkül!!!!

      Törlés
  11. Válaszok
    1. Marisz, nagyon finom!!! Ne hagyd ki, meglátod olyan omlós, és úgy eteti magát.

      Törlés
  12. Ahogy leírtad ezeket a sorokat, igazán megkívántam! Nekem is csak be kellene szereznem ezt a könyvet...:)

    VálaszTörlés
  13. Csodásan néz ki! biztosan nagyon finom is. Szerinted süti kinyomóval is csinálhatok formákat ebből a tésztából? Lilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lilla, köszönöm! Szerintem ez a tészta lágy ahhoz hogy süti kinyomóval kilehessen nyomni. Belinkelem ide a kinyomóhoz használt tészta receptet, én ezt szoktam használni, ha gondolod nézd meg.
      http://gizi-receptjei.blogspot.com/2011/11/kinyomos-keksz-mogyorokremmel.html

      Törlés
  14. Csodásan néz ki. Szerinted süti kinyomóval is csinálhatok formákat ebből a tésztából?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lilla, köszönöm! Szerintem ez a tészta lágy ahhoz hogy süti kinyomóval kilehessen nyomni. Belinkelem ide a kinyomóhoz használt tészta receptet, én ezt szoktam használni, ha gondolod nézd meg.
      http://gizi-receptjei.blogspot.com/2011/11/kinyomos-keksz-mogyorokremmel.html

      Törlés