Ma megint nem tudtam megállni, hogy ne próbálkozzam meg egy újabb varázsos tészta elkészítésével Michel Roux könyvéből. Tegnap a narancstorta elkészítéséhez a "páte sucrée"-t választottam, mivel arról azt írta a Mester, hogy könnyebb vele dolgozni. Valóban nem is volt vele gondom, és a tészta is finom volt. Azért csaknem hagyott nyugodni a kíváncsiság, milyen is lehet a másik tészta, a "páte sablée" melyről a bevezető szövegben ez olvasható. "Törékenyebb, mint a páte sucrée, és kényesebb vele dolgozni, de úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta." Nem is várakoztam vele tovább, délelőtt hozzáláttam a tészta elkészítéséhez, majd sütéséhez. Összegyúrva a hozzávalókat, egy sima tésztát kaptam, majd a hűtőbe pihentettem. Azután hogy megkönnyítsem a nyújtással, formázással, majd a tepsiben lévő sütőpapírra való áthelyezéssel járó esetleges macerát, én rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát. Ezután a formákkal kiszúrtam, majd a feleslegessé vált tésztát, egy hegyes kés segítségével kiszedegettem, melyet azután szintén megformáztam, és lekvárral töltöttem meg sütés előtt. Izgatottan vártam, hogy kisüljenek a kis "sablék" és megtudjam milyen is az amikor "úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta". Megtudtam!!!!!! Igen megtudtam!!!! Ez a tészta valóban semelyik másikhoz nem hasonlítható, annyira, de annyira finom, hogy ezt szavakkal le sem tudom írni, ezt mindenkinek saját magának kell megtapasztalni, és legalább egyszer megsütni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dk porcukor
csipet só
2 tojássárgája
lekenéshez 1 tojássárgája és 1 ek tej
lekvároshoz, ízlés szerinti lekvár
A lisztet egy tálba tenni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ebbe a mélyedésbe beledarabolni a vajat, beleszitálni a porcukrot, majd hozzáadni egy csipet sót. Ezután a elkezdeni összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadni a tojássárgákat, majd jól összedolgozni. Végül gyors mozdulatokkal, sima tésztát gyúrni.
Folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtani, majd ízlés szerinti formákkal kiszúrni.
A kiszúrt tésztaformákat ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, majd a tetejüket lekenni az előzőleg összekevert tojássárgás-tejes keverékkel. Ízlés szerint szeletelt mandulával is meg lehet szórni.
(Én a hűtőből kivett tésztát, rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki, majd a formákkal kicsit távolabb egymástól kiszúrtam, és a felesleges tésztát hegyes kés segítségével kiszedtem.
Ezután egy gyors mozdulattal, a tésztával együtt, a sütőpapírt ráhúztam a tepsire.)
A visszamaradt tésztát összegyúrni, majd kb. 3 cm átmérőjű hengert formálni belőle. Ezután 2 cm-es darabokra felvágni, és a tenyereink között mindegyikből labdát formázni, majd egy kicsit kilapítani, és a mutatóujjunkat a közepébe nyomni. A mélyedésbe közvetlenül a sütés előtt ízlés szerinti lekvárt kanalazni. (én sütésálló baracklekvárt tettem bele)
Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, és megsütni.
A tepsit előmelegített sütőbe helyezni, és légkeverésnél 170 fokon, kb. 10 perc alatt készre sütni a tésztát. (hagyományos sütőnél, kb. 200 fokon sütni)
A sütőből kivéve rácsra szedni, majd teljesen kihűteni.
Tálalás előtt a kis sütemények tetejét, ízlés szerint porcukorral megszórni.
Nagyon finom lehet:-))
VálaszTörlésJudit, tényleg olyan finom mint ahogyan a könyvbe le volt írva. Egyszerűen nem lehet ellenállni neki, olyan omlós.:)
TörlésNagyon jóóóó!Az én könyvem még Magyarországon pihen de alig várom hogy a kezeim közé kaparintsam.:))Lesz dolga...
VálaszTörlésVica, nagyon jó könyv, egyszerűen nem lehet letenni, és kedve lenne az embernek azonnal megsütni az összes receptet. Biztosan Te is sokszor lapozgatod majd.:)
TörlésAmíg pedig nem lesz könyvem innen sütök! Annyi élvezettel ecsetelted a finomságát, hogy elszomorodtam, mert így sosem fogom elérni a célom! :( Pedig a mai napon ügyes voltam és 1400 kcal alatt vagyok, de korog a pocim rendesen!! A nyálam pedig csorog ahogy itt nézelődöm!!! :)
VálaszTörlésBarbi, annyira finom, hogy csak ilyen élvezettel tudok róla írni. Nyugodtan süssed meg, és meglátod a család olyan gyorsan eltünteti, hogy neked nem kell aggódnod a kalóriák miatt. Az én gyomrom is rendszeresen korog, és még jó ideig fog is, lassan mennek lefelé a kilóim, vagy csak én vagyok türelmetlen.:)
TörlésGizi az a jó, ha lassan mennek, csak menjenek!! :DD
TörlésMár a fotón is csodásak, el tudom képzelni milyen finomak:) És továbbra is sóvárgok a könyv után:)
VálaszTörlésKati, köszönöm. Valóban nagyon finom, és reménykedjünk hogy mihamarabb neked is meglesz a könyv.:)
TörlésAnnyira kívánatosan írtad le a receptjét, hogy mostanában időt kerítek a megsütésére. A olvadás engem is felcsigázott! :o))) Nagyon guszta süti!
VálaszTörlésKriszti, ne halogassad sokáig, és csak azt tudom tanácsolni, hogy rögtön dupla adagot süssél, mert egy tutira kevés lesz.:) Olvadni fog, majd meglátod!!!
TörlésNagyon jól néznek ki a tányéron ezek a kis formás sütemények! Megkóstolnám szívesen... (én is néztem ki hasonlót az egyik könyvemből, csak annak a közepébe meggyet kell nyomkodni - de hogy mikor fogom megsütni?, annyi mindent szeretnék már)
VálaszTörlésGabriella, köszönöm!! Ezzel én is így vagyok. Már annyi receptet elmentettem, hogy 100 évre elegendő lenne, pedig mindet szívesen megsütném.
TörlésCsodálatosan néz ki:) Csakúgy, mint a narancsos sajttortád. Egy kis kóstoló jól jönne:)
VálaszTörlésErzsike, nagyon köszönöm, és szívesen küldöm a kóstolót.:)
TörlésAnnyira inspiráló ez a könyv! Néha úgy olvasom-lapozom, mint egy regényt :-)
VálaszTörlésSzuper ez a válogatás :-)
Viki, köszönöm!! Ezzel én is így vagyok, olvasom mint egy regényt, belefeledkezve. Kedvem lenne végigsütni. Süssed meg ezt a receptet,biztosan Téged is elvarázsol majd az omlóssága.
TörlésNagyon szép, és finom is!!! recept mentve :-)
VálaszTörlésIbcsi, köszönöm!! Kíváncsian várom, Neked is ízlik-e majd ennyire, mint nekem.:)
TörlésÉn azt hiszem nem válogatnék közülük, mindet megkóstolnám :)
VálaszTörlés:))))Viki, én sem válogattam, faltam befelé válogatás nélkül!!!!
TörlésHű, ez nagyon finom lehet!
VálaszTörlésMarisz, nagyon finom!!! Ne hagyd ki, meglátod olyan omlós, és úgy eteti magát.
TörlésAhogy leírtad ezeket a sorokat, igazán megkívántam! Nekem is csak be kellene szereznem ezt a könyvet...:)
VálaszTörlésCsodásan néz ki! biztosan nagyon finom is. Szerinted süti kinyomóval is csinálhatok formákat ebből a tésztából? Lilla
VálaszTörlésKedves Lilla, köszönöm! Szerintem ez a tészta lágy ahhoz hogy süti kinyomóval kilehessen nyomni. Belinkelem ide a kinyomóhoz használt tészta receptet, én ezt szoktam használni, ha gondolod nézd meg.
Törléshttp://gizi-receptjei.blogspot.com/2011/11/kinyomos-keksz-mogyorokremmel.html
Csodásan néz ki. Szerinted süti kinyomóval is csinálhatok formákat ebből a tésztából?
VálaszTörlésKedves Lilla, köszönöm! Szerintem ez a tészta lágy ahhoz hogy süti kinyomóval kilehessen nyomni. Belinkelem ide a kinyomóhoz használt tészta receptet, én ezt szoktam használni, ha gondolod nézd meg.
Törléshttp://gizi-receptjei.blogspot.com/2011/11/kinyomos-keksz-mogyorokremmel.html