A mostani hétvégén is Michel Roux "tészta varázs" című remek könyvének alapötlete alapján készítettem el a desszertként feltálalt tortát. Már első perctől kezdve szemeztem ezzel a tortával, aztán a múlt héten Praliné Zsuzsi, és az anyukája is megsütötte, és a látvány magáért beszélt, csodaszép lett mindkettő. Zsuzsi receptje itt megtalálható!!! Én a recepten kénytelen voltam egy kicsit változtatni, mivel a fagyasztóba lévő málna, amely saját termésű, ennél fogva kisebbek a málnaszemek, és sajnos felengedés után nem lehetett teljesen leszárítani. Így attól félvén, hogy esetleg eláztatja a tésztát, (melyért igazán kár lett volna) úgy gondoltam, hogy málnazselét készítek és az kerül a csokoládéréteg alá. Végül nem bántam meg, hogy zselével készítettem el a tortát, mert így is nagyon finom, és nagyon csokoládés volt. A könyvben szereplő recept alapján elkészített tészta, pedig megint nem okozott csalódást, finom omlós volt. A tortarecept legalább két óra hűtőben való pihentetést ajánl tálalás előtt, hogy a csokoládéréteg kellően megdermedjen, én viszont már este elkészítettem a tortát, majd éjszakára a hűtőbe tettem, végül pedig nem sokkal tálalás előtt vettem ki. Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel, pedig szépen feltudtam szeletelni. Minden csokoládéimádónak a figyelmébe ajánlanám ezt a nagyon csokis, és nagyon finom tortát.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
25 dkg liszt
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
csipet só
2 db tojás
A liszt közepébe mélyedést csinálni, majd hozzáadni a sót, és a kockára vágott puha vajat. Az ujjunkkal elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzászitálni a porcukrot, majd tovább morzsolni.
Ezután a közepébe mélyedést nyomni, majd beletenni az egész tojásokat, és gyors mozdulatokkal addig gyúrni, még összeáll a tészta.
Néhányszor tenyérrel átgyúrni, majd cipót formálni belőle. Ezután folpack fóliába csomagolni, majd 1-2 órára a hűtőbe tenni pihentetni.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral.
A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtani, majd kibélelni vele a tortaformát, úgy hogy kb. 3 cm-es pereme legyen, majd 20 percig a hűtőben pihentetni.
Ezután a hűtőből kivett tészta alját villával megszurkálni, majd egy sütőpapírt helyezni rá, és megtölteni nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal...)
Előmelegített sütőbe tenni, és 180 fokon 15-20 percig sütni. Ezután a sütőpapírral együtt eltávolítani a nehezéket, majd visszahelyezni a 170 fokos sütőbe és még kb. 10 percig sütni, hogy a tészta szép színt kapjon.
Ezután a megsült tésztát kivenni a formából, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.
Málnazselé hozzávalói:
40 dkg málna
2 cs vaníliáscukor
reszelt narancshéj (szárított)
cukor (v. édesítőszer)
őrölt fahéj
1 dl víz
10 g zselatin (por)
A málnát egy edénybe tenni és hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a vaníliáscukrot, az őrölt fahajat, és a narancshéjat, majd kb. 10 percig lassú tűzön főzni. (közben többször megkeverni)
Ezután egy szitán átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnazselébe, majd kihűteni.
Az 1 dl vizet felforralni, majd a tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadni a zselatint, és simára keverni. Kevergetve kihűteni, majd hozzákeverni az előzőleg átpasszírozott, kihűtött, málnapéphez.
Ezután a teljesen kihűlt tészta aljába önteni, majd 1-2 órára a hűtőbe tenni, hogy a zselé teljesen megdermedjen.
Csokoládékrém hozzávalói:
2,5 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
2,5 dkg méz
5 dkg vaj
A tejszínt egy edénybe önteni, majd közepes hőmérsékleten felforralni. Ezután levenni a tűzről, majd beletördelni a csokoládét, hozzáadni a mézet, és kézi habverővel simára keverni.Végül állandó keverés mellett, apránként hozzákeverni a vajat.
A hűtőből kivenni a málnazselés tortaformát, majd óvatosan ráönteni a teljesen megdermedt zselé tetejére a csokoládékrémet.
Ezután legalább 2 órára visszatenni a hűtőbe, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen. (én egész éjszakára a hűtőbe tettem, és csak másnap szeleteltem fel)
Tálalás előtt a tortát kivenni a hűtőből, majd forró vízbe mártott, és szárazra törölt késsel, ízlés szerint felszeletelni.
Mennyei lehetett ennek a tortának az íze ! Nagyon guszta !
VálaszTörlésÉva köszönöm, és valóban mennyei volt!!:)
TörlésNagyon csinos, isteni finom lehet(ett?):)
VálaszTörlésErika köszönöm!! Csakis ajánlani tudom.:)
TörlésHogy ez mennyire gyönyörű!!! Csodás, imádnivaló! Bármikor jöhetne:)
VálaszTörlésEmi nagyon köszönöm, és bármikor szívesen küldök egy szeletkét.:)
TörlésEhhez a recepthez minduntalan visszalapoztam :-))) Ahogy elnézem, nem véletlenül! Gyönyörű lett Gizike, képzelem, mennyire finom!
VálaszTörlésNo csak jöjjenek a márciusi családi alkalmak ;-)
Viki köszönöm!! Ezt a tortát Neked feltétlen ki kell próbálnod, imádni fogod!!! Családi alkalmakra nem is kívánhatnál ennél finomabbat.:)
TörlésFantasztikusan néz ki, tényleg jó ötlet volt a málnazselé:)Szép lassan az összes receptet elkészíted:)
VálaszTörlésErzsike köszönöm!! Málnazselével szerintem finomabb mintha csak a savanykás málnát tettem volna bele. Nagyon sok recept van még a könyvbe, de valóban szeretném mindet kipróbálni.:)
TörlésGizi, ez kínzás!!! Alig fogom kibírni hétvégéig...:)
VálaszTörlésLilla, már rögtön itt a hétvége, kitartás!!:))
TörlésEz nagyon csábító! Jó tenne a fájó szívemnek...
VálaszTörlésKriszti, ha ezzel a tortával orvosolni tudom a bánatodat, akkor máris küldöm az egészet!!!
TörlésZsuzsinál már én is elcsábultam, remek nálad is. Sőt, kíértés. :)))
VálaszTörlésPetra köszönöm, és nyugodtan essél kísértésbe, nem fogod megbánni.:)
TörlésHú, ezek a fotók!!! Illetve a rajtuk szereplő torta... az a lényeg! Te aztán tudod, hogy nyeljen nagyokat az ember lánya! :))) Nagyon-nagyon fincsi lehet.
VálaszTörlésGabriella nagyon köszönöm!! Dobj össze Te is egy tortát, biztosan imádni fogod, mert nagyon finom.:)
TörlésEz a torta nagyon kedvemrevaló! Csoki és málna, ráadásul nem tűnik túl édesnek.
VálaszTörlésKöszönöm hogy tetszik a torta!! Egyáltalán nem édes, nyugodtan készítsed el, meglátod nem fogsz csalódni benne.
TörlésNagyon jól néz ki!
VálaszTörlésJutka, nagyon köszönöm.:)
TörlésEz a kínzás kategória egyik legfelső fokán van :)
VálaszTörlésViki, pedig én nem szeretnélek kínozni!!! Egy próbát megér, a fiúk biztosan szeretnék.:)
TörlésMennyei finomság!
VálaszTörlésJuci köszönöm!!:)
TörlésGizi- Gyönyörü a tortád avval a fantasztikus csokoládé és málna zselével. El tudom képzelni hogy milyen álom finom. A tészta alapja is remek!
VálaszTörlésElisabeth nagyon köszönöm!! Nagyon szeretek a süteményekhez, tortákhoz ilyen zselét készíteni, na és a csokoládéval valóban fantasztikusan finom volt. A tésztás-könyvnek köszönhetően a tészta is nagyon jól sikerült.
TörlésKész...:) Holnap felszelem, kiváncsi vagyok a végeredményre....:) Köszi a receptet!
VálaszTörlésLilla, de örülök!!! Remélem nagy meglepi lesz a férjednek, és ízleni fog mindkettőtöknek.:)
Törlés