2012. január 28., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Mustáros sertéscomb.




Elérkezett a hétvége, vele együtt pedig a receptajánló, melyben egy finom, szaftos, sertéscombból készült ételt receptjét szeretném megosztani. Éppen receptet kerestem a hétvégi ebéd elkészítéséhez, amikor is az egyik szakácskönyvemben rátaláltam erre a receptre. A könyvet még a 90-es években vettem, és Verő Juli kb. 800 receptje található meg benne, melyekkel segítséget szeretne adni a háziasszonyoknak a mindennapi főzéshez. Nagyon sok receptet kipróbáltam már, és többet azóta is rendszeresen elkészítek. Pl. ez a mustáros sertéscomb is az örök kedvenceink közé tartozik. Lehet kevesebb hússal, és több szafttal, vagy éppen fordítva készíteni, ez mindenkinek az ízlésére van bízva. Köretként én rizst készítettem hozzá, de nokedlivel, esetleg tarhonyával is tálalhatjuk.





Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1 db vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 ek mustár
2-3 dl tejföl
1 ek liszt
só (ízlés szerint)
őrölt feketebors (ízlés szerint)
szerecsendió (el is hagyható)
1 tk majoranna
2 tk ételízesítő
2 tk pirospaprika
3-4 ek olaj (v. zsír)
víz




A húst ízlés szerint kockázzuk fel. (Én kisebb kockákra szeretem felvágni)

A vöröshagymát, és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott húst, és néha megkeverve süssük fehéredésig.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk tovább pár percig, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, és keverjük alaposan össze.

Pár perc után szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük össze, és öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje a húst, majd főzzük puhára.

A tejfölt és a mustárt keverjük simára a liszttel, majd adjuk hozzá a puhára főtt húshoz, keverjük alaposan össze, forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük még pár percig, hogy a szaft kellően besűrűsödjön. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk még utána.

Ameddig a hús fől, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én rizst főztem, de jól illik hozzá pl. a nokedli, vagy a tarhonya is.

Tálaláskor először tegyük a köretet a tányérra, majd kanalazzuk rá a szaftos húst, és úgy kínáljuk.


28 megjegyzés:

  1. Imádom az ilyen ételeket. Kukk be hozzám http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2012/01/ismet-dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a meghívást, megyek és bekukkantok hozzád. Nálunk is nagyon kedveltek az ilyen szaftos ételek.:)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Lilla köszönöm, már küldöm is a kóstolót.:)

      Törlés
  3. Gizikém, ezt megint oda tetted! Csodás, savanykás, szaftos husi...Hmmm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszönöm!!! Nagyon szeretjük, örülök hogy anno rátaláltam erre a receptre.:)

      Törlés
  4. Bő szósszal szeretem, nagyon finoman savanyítja a mustár!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, nálunk is sok szafttal készül. Én még hús nélkül is bevállalnám, elég ha az íze belefől.:)

      Törlés
  5. Ezek a szaftos pikáns ételek mindig jöhetnek:) A fotók is szuperek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike nagyon köszönöm!!:)Nálunk is mindig nagy sikere van.

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Mónika, nagyon finom, csakis ajánlani tudom.:)

      Törlés
  7. Jó kis reci!Barnarizzsel én is sorra veszem A Verő Juli szakácskönyv nekem is megvan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, ugye milyen jó kis receptek vannak a szakácskönyvbe. Én már többet elkészítettem, és mindegyik nagyon finom. A barna rizst csak én szeretem, és most nem volt kedvem külön főzögetni.:)

      Törlés
  8. Nálunk a rizst tuti leszavaznák, hacsak nem rizibizivé alakulna.:)
    A mustártól annyira finom lesz minden hús, segít a puhulásban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli nálunk a rizs jöhet mindenféle formába.:))Más körettel is finom. Én is szeretem a pl.mustárral pácolni a húsokat, mert olyan finom omlós lesz tőle.Itt pedig a tejföllel együtt kissé pikáns ízt kap a szaft.

      Törlés
  9. Szeretem a pikáns, ugyanakkor viszonylag gyorsan készülő ételeket. Ez itt betalált. Köszi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, akkor ez egy neked való recept, mert gyorsan elkészül és finom, pikáns íze van a szaftnak.:)

      Törlés
  10. Gizi, ezt nagyon jól eltaláltad. Szeretem a szerencsedió, majoranna, és paprika kombinációt a szószban, és a mustár mindig is adja a megkivánt kis pikáns izet. Nagyon guszta, és finom. A tálalás és a fotók minidig szuperb nálad!
    Puszi,

    VálaszTörlés
  11. Elisabeth, nagyon köszönöm!! Én nagyon szeretem a fűszereket, minden ételbe többfélét és elég sokat teszek. Ez a hús így nagyon finom, főleg a szaftját szeretem nagyon. Neked is ajánlani tudom, nem fogsz csalódni benne.:)

    VálaszTörlés
  12. Gizi,
    Megcsináltam és nagyon finom lett, páromnak is izlett, úgyhogy fel lett véve a rendszeresen elkészitendö kajákhoz. Köszi a receptet.
    Puszi: Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, nagyon örülök hogy Te is megcsináltad, és annak még jobban hogy a párodnak is ízlett!!!:)Puszillak mindkettőtöket!!:)

      Törlés
  13. Imádom 2 hetente mindig megcsinálom az egész család imádja.Annyit szoktam változtatni , hogy a petrezselymet csak a végén szórom rá nagyon friss lesz tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Nagyon örülök, hogy Nálad is ilyen sikere van. Mi is nagyon szeretjük, és sokszor el is készítem. Köszi az ötletet, legközelebb én is a végén szórom majd meg a petrezselyemzölddel.

      További jó sütést-főzést kívánok.

      Törlés
  14. Azt a mindenit.ez valami eszméletlen finom.nagyon örülök hogy rátaláltam a receptre.még sok ilyen szuper receptet kérünk :) nagy ölelés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy tetszik a recept! Én sokszor készítem, nagyon szeretjük.A receptek között találsz még hasonlóakat, jó szaftosan elkészítve. :) Üdv. Gizi

      Törlés
  15. Ez valami isteni finom!! Köszi hogy megosztottad velünk ezt a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbara, nagyon örülök hogy ízlett! Nálunk is nagy kedvenc, és sokszor elkészítem.

      Törlés