2012. január 14., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fehérboros csirkemáj kuszkusszal.



A hétvégi ebéd elkészítéséhez most egy csirkemájból készült ételt tudok ajánlani. Külenlegessége talán csakis az lehet, hogy most víz helyett, fehérbor hozzáadásával főztem készre. A receptet még régebben találtam az egyik szakácskönyvemben, melyben kizárólag sörrel, és borral készült receptek szerepelnek. Mivel előszeretettel főzök borral, így biztos voltam  benne, hogy ez a recept nemcsak egyszerű, és finom, de kedvemre való is lesz. Nem is tévedtem, mert bizony a bacon, a bor, és a fűszerek, remekül illettek a csirkemájhoz. Sokan tartózkodnak a borral való főzéstől az alkoholtartalma miatt, de ez teljesen felesleges, mert  főzés közben az alkoholtartalom teljesen elpárolog, viszont a bor aromás íze megmarad, és sokkal finomabb lesz az elkészített étel. Köretnek én most kuszkuszt készítettem hozzá, de ez csakis ízlés dolga, mert krumplival, rizzsel, vagy éppen tésztával, éppen ilyen finom, és gyorsan elkészíthető ebédet tudunk a hétvégi asztalra varázsolni.





Hozzávalók:

4-5 db csirkemáj
2 dl fehérbor
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon
pirospaprika
Erős Pista(el is hagyható)
őrölt bors
szerecsendió
tárkony
Floriol olaj

A bacont és a vöröshagymát apróra feldarabolni. A fokhagymát vékonyra felszeletelni. A májat kisebb darabokra felvágni.

Egy serpenyőbe kevés olajat önteni, majd hozzáadni a feldarabolt bacont és elkezdeni zsírjára sütni. Amikor már kezd szép színt kapni, hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, majd a vékonyra felszeletelt fokhagymát, és pár percig együtt párolni. Ezután ízlés szerint megszórni a fűszerekkel, és a pirospaprikával, majd alaposan összekeverni, végül pedig felönteni a fehérborral. 
Kiforralni, majd 15-20 percig lassú tűzön főzni.
Ezután beletenni az apróbb darabokra vágott csirkemájat, jól összekeverni, majd pár perc alatt puhára főzni. 

Közben ellehet készíteni a kuszkuszt. 
Egy jénaiba beletenni a kuszkuszt, majd másfélszeres mennyiségű forrásba lévő vízzel leönteni. Ízlés szerint sózni, majd a jénait lefedve állni hagyni hogy magába szívja a vizet és kellően megduzzadjon.

Tálaláskor a kuszkuszt tányérra szedni, majd rákanalazni a puhára főtt, fűszeres csirkemájat.

12 megjegyzés:

  1. Kuszkuszt egyszer főztem, nekem bejött. A többiek húzták a szájukat, pedig hasonló mint a tarhonya...Nagyon guszta így csibe májjal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszönöm.Nálunk is csak én eszem meg, pedig a tarhonyát apa is nagyon szereti és ez majdnem olyan.

      Törlés
  2. Már nagyon rég nem főztem kuszkuszt, pedig szeretjük. A fehérboros csirkemájjal nagyon finom lehet, tetszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, így együtt, na meg a máj külön is finomra sikerült a borral.:)

      Törlés
  3. Na ugye ! Montam hogy valamit elfelejtettem megvenni az üzletből: a kuszkuszt.
    Nagyon szeretjük, májjal különösen finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na látod milyen jó hogy benéztél, holnap pótold.:)) Én is nagyon szeretem mindkettőt.

      Törlés
  4. Imádom a csirke májat, minden formában. Nagyon guszta, és finom a kuszkusszal!
    Gizi, kedves! Nézz át a blogomra, vár rád egy díj...fogadd el szeretettel, és add tovább akinek szeretnéd!
    Gratulálok, nagyon megérdemled:DDD
    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elizabeth! Nagyon köszönöm Neked a díjat!! Nagyon boldoggá tettél vele. Puszillak

      Törlés
  5. Nagyon csalogató.A májat imádjuk.Annyit olvastam már a kuszkuszról,de sajnos még venni sikerült.Na de mostmár kell!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan vegyél kuszkuszt, biztosan Neked is ízlik majd. Végül is tészta, csak pici, apró és nem kell főzni, csak leforrázni. Majd írd meg hogy ízlett-e.

      Törlés
  6. Van itthon kuszkuszom, de nincs csirkemájam :( Ma olvastam, hogy Brazíliából kapjuk, felháborító!Náluk kevésbé szigorú az "előállítása" is!

    VálaszTörlés
  7. Vicuska teljesen egyetértek veled. Sajnos nap, mint nap, arról olvashatunk hogy külföldről hoznak be élelmiszereket, na és persze elég sok gond van a silány minőségük miatt. Már lassan semmit nem mer az ember megvenni, pedig biztos vagyok benne, hogy itthon is megtudnánk termelni.:(

    VálaszTörlés