Kacsa az egyik nagy kedvencem, igaz mostanában elég ritkán kerül nálunk terítékre. Annak idején, le sem merem írni milyen régen is volt, hogy saját nevelésű kacsáim voltak. Az anyukám a saját kacsáival együtt, annak rendje és módja szerint, szép kövér hízott kacsákat tömött nekem belőlük. Nem is volt annak párja, a húsa nem esett össze sütés közben és aranysárga zsír sült ki belőle. Mostanra már csak az emlékeimben él, és ha kacsát szeretnénk enni akkor marad a boltban vásárolható példányok egyike. Igaz választhatnám még a piacon áruló nénikék kacsáit, de sajnos már azok sem a régiek. Sütés végére már alig marad belőle valami úgy összesül, igaz zsír lesz bőven, de több ezer forintért zsírt venni, hát nem is tudom.... Így jó nekem a bolti, abból is lehet finomságot készíteni. Készült is, mégpedig Christophe a TV-Paprikán készített zöldségágyon sütött kacsamell receptje után. Igaz kicsit változtatva az ő receptjén, mert nem volt itthon paradicsom, így kaliforniai paprikával készítettem el. Bizton állítom, nagyon finom lett, így bátran merem ajánlani mindenkinek.
2 személy részére:
2 db kacsamellfilé
2 db lilahagyma
3-4 db vöröshagyma
3 db kaliforniai paprika
olívabogyó
2 ek kukoricaliszt
só
őrölt feketebors
kakukkfű
rozmaring
1,5 dl fehérbor
kacsazsír
2 db kacsamellfilé
2 db lilahagyma
3-4 db vöröshagyma
3 db kaliforniai paprika
olívabogyó
2 ek kukoricaliszt
só
őrölt feketebors
kakukkfű
rozmaring
1,5 dl fehérbor
kacsazsír
A melleket besózni és egy kicsit állni hagyni.
Egy serpenyőbe egy pici kacsazsírt tenni, majd a bőrös felével lefelé, belehelyezni a melleket.
Addig sütni, hogy szép piros legyen, majd átfordítani és a másik felét is párpercig sütni. (kb. 10 perc sütési idő alatt elkészül)
Ezután kiszedni a serpenyőből és félretenni.
A hagymát megpucolni, majd vékonyra felcsíkozni. A paprikát félbevágni, a magházat kiszedni és szintén vékonyra felcsíkozni.
A hús sütésénél visszamaradt zsírba elkezdeni párolni a hagymát, majd ha már kicsit összeesett, hozzáadni a paprikát is.
Közben ízlés szerint sózni, borsozni, megszórni a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Aláönteni a bort és párpercig még párolni.
Ezután egy jénaiba önteni a félig megpárolt zöldségeket, majd a tetejére helyezni az elősütött kacsamelleket, tetejét lefedni és előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 percig párolni.
Ezután kivenni a sütőből és levenni a húst a tetejéről, majd a zöldségekre rászórni a kukoricalisztet és óvatosan összeforgatni. Végül visszahelyezni a húst, és mellészórni az olívabogyót.
Visszatenni a sütőbe és kb. 10 perc alatt összesütni. (ekkor már nem kell lefedni!!!!)
Ezalatt az idő alatt a szaft szépen besűrűsödik.
Tálaláskor kínálhatunk mellé rizst vagy sült krumplit, de magában a hús a zöldségekkel is nagyon finom. (én nem készítettem mellé más köretet, így is nagyon laktató volt)
Még jó, hogy vacsiztam...nagyon guszta :)
VálaszTörlésAz én vacsim már régen volt és a gyomrom is korog már. Jöhetek egy tányérkával ? :)) Jó, hogy feltetted, nekem meg a saját zsírjukban érlelődnek a sült kacsacombok egy jó ideje. Éppen ideje lesz előszedni. Júúj én is úúúúgy imádoooooom !!! Annó, hogy mindent kipróbáljak, még én is tömtem kacsát, s minden töméskor kaptak egy-egy szem kockacukrot. Húúúúú mekkora májuk volt. Na jó Gizus ! be is fejezem, elmegyek aludni, mert ebből kajálás lesz :))
VálaszTörlésJót főztél !
Hú de nagyon jó néz ki Giza,valami isteni lehetett,szíves elfogadnám így reggelire is:-)
VálaszTörlésAzta igazán remek kis összeállítás
VálaszTörlésAraniel!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Ha esetleg potvacsiznál, akkor küldöm.:)))
Viki!
VálaszTörlésKorgó gyomorral nem lehet jót aludni, inkább gyere a kis tányérkáddal!!!
Én soha nem mertem megpróbálni a tömést, sajnáltam szegénykéket, na de amikor már megsült, hát.... Imádtam a kacsavért és a májat lecsósan elkészítve. Na most én halok itt éhen,ahogy eszembe jutott.:)
Ditta!
VálaszTörlésNagyon finom lett így zöldségesen, és nagyon finom szaftos maradt a mellehúsa. Küldöm reggelire!!:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)