Ez a torta a véletlen műve. Vagyis persze természetesen én sütöttem, csak az eredeti recepthez képest kicsit átváltoztattam tortává. Ottisnál láttam meg a receptet és ő csodálatos muffinok formájában sütötte meg. Már akkor rögtön megtetszett a recept, és nem is várakoztattam sokáig, mivel félő, hogy hamarosan nem lehet céklát kapni a zöldségesnél. Minden hozzávalót előkészítettem, majd kevertem-kavartam, és amikor a muffin formákért nyúltam a kezembe került a tortaforma. Gondoltam egyet, na akkor legyen ez egy torta. Így aztán az összekevert tészta, tortaformában végezte. A krémet szintén Ottis receptje alapján készítettem el, viszont a torta tetejére az kevésnek bizonyult volna, így került bele egy kevés mascarpone és egy adag felvert tejszín is. A végeredmény pedig magáért beszél. A tészta nagyon finom szaftos, a krémes-hab a tetején pedig megkoronázza a tortát. A cékla íze külön nem érződik ki, így aki esetleg kicsit óckodna emiatt, annak is nyugodt szívvel merem ajánlani.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
10 dkg csokoládé (nálam 46%-os)
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
20 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
10 dkg főtt, pépesített cékla
A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztani, majd hagyni egy kicsit hűlni. A céklát megfőzni, megpucolni, és leturmixolni.
Az egész tojásokat habosra keverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát.
Végül beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve kicsit a formába hagyni, majd kivenni rácsra tenni, és teljesen kihűteni.
Krém hozzávalói:
5 dkg csokoládé
5 dkg pépesített főtt cékla
2,5 dkg vaj
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek étkezési keményítő
1 tojássárgája
10 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. tejszín)
A tojássárgáját és a cukrot egy tálba tenni, majd vízgőz fölött sűrűre főzni. Amikor már besűrűsödött hozzáadni a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzni még a csokoládé, és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverni, majd állandó keverés mellett a masszához keverni. Addig főzni, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen ki kell hűteni.
A kihűlt krémhez hozzákeverni a mascarponét, majd a kemény habbá vert Hulalát. (ha tejszínt használunk akkor egy pici zselatint is kell belekeverni, hogy megálljon a hab)
Végül a torta tetejére kanalazni a habos krémet, majd legalább egy fél órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.
Gizus, gyönyörű lett a tortád,már annyira kíváncsi vagyok erre a céklás sütikre,hogy kifogom próbálni,tuti finom lehet:-)
VálaszTörlésÖtletes és mutatós! Ha van kedved játszani, légyszi gyere át hozzám. Köszi. :)
VálaszTörlésFenséges és nagyon guszta
VálaszTörlésAnnyira jól néz ki, olyan mintha málnás lenne.:-)
VálaszTörlésNem tudom kis családom mennyire lenne rá vevő.
Érdekes kombináció. Merész úgyis mondhatnám. De klassz!
VálaszTörlésNagyon szép lett :) Én is nehezen képzelem bele a céklát a sütibe, de úgy látom, érdemes kipróbálni!
VálaszTörlésnagyon jól néz ki, fincsi:))
VálaszTörlésHa nem mondod miből van ,nem találtam volna ki , hogy céklát is tettél bele. A málnára tippeltem volna... Érdekes lehet az íze, de megkostolnám az biztos!!!!
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésHidd el, nem fogod megbánni, mert nagyon finom. A cékla ízét nem lehet érezni rajta, viszont nagyon szaftosak lesznek tőle a tészták, a krémek pedig gyönyörű színt kapnak.:)
Thrini!
VálaszTörlésKöszönöm!! Természetesen van kedvem játszani, köszi a meghívást.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Nelli!
VálaszTörlésPedig most kivételesen nem málna, de nekem is tetszik ez a szín.
Csak annyit írok neked, hogy az én férjem az ilyen különlegességeket nagyon ritkán kóstolja meg, de ebből a tortából egyszerre két szeletet is megevett.
Mónika!
VálaszTörlésKöszi!! Szerintem, ha egyszer kipróbáljátok a céklás süteményeket, biztosan megváltozik a céklával való kapcsolatotok és rendszeresen sütni fogtok vele. Először én is tartottam tőle, de örülök, hogy kipróbáltam.
Zsiri!
VálaszTörlésKöszönöm!! Jól látod, érdemes kipróbálni, ne félj tőle, bátran merj nekiállni a sütésnek.:)
Réka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Küldök egy kis kóstolót.:)
Juci!
VálaszTörlésNeked ia csak azt tudom tanácsolni, hogy egy próbát megér.:)
Gyönyörűséges:))
VálaszTörlés