Mivel ma csodaszép nyári napsütésre és meleg napra ébredtünk, gondoltam egy finom krémlevest készítek eperből. Szerettem volna a megszokottnál kicsit másképpen készíteni ezért például mézzel, narancshéjjal ízesítettem. A sima felvert tejszínhab helyet pedig, a felvert habba mákot is kevertem. A leves selymesen krémes lett, és a mákos habgaluskák remekül kiegészítették. Még magam sem gondoltam, hogy a mák ennyire feldobja majd. Igaz jó, ha a mák miatt a fogkefe a közelünkbe van, de egy plusz fogmosást mindenképpen megért. Lehűtve tálaltam, és bizony jólesett ezen a meleg napon. (igaz még meleg van, de azóta már két felhőszakadáson vagyunk túl)
20 dk eper
4 dl víz
2 ek méz
1 dl édes vörösbor
1 dl tejszín
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
4 levél citromfű
2 tk vaníliás pudingpor
4 dl víz
2 ek méz
1 dl édes vörösbor
1 dl tejszín
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
4 levél citromfű
2 tk vaníliás pudingpor
Az epret alaposan megmosni, majd negyedekbe vágni.
Egy edénybe habosodásig melegíteni a mézet, majd felönteni először a borral, majd hozzáönteni a vizet is. Beletenni a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, a citromfüvet és kb. 10 percig főzni. Ha szükséges közben ízlés szerint még cukorral ízesíteni.
Levéve a tűzről, botmixerrel pépesíteni.
A tejszínt simára keverni a pudingporral és egy kevés levessel.
A levest visszatenni a tűzre és állandó keverés mellett, belecsorgatni a pudingos-tejszínes keveréket. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Egy edénybe habosodásig melegíteni a mézet, majd felönteni először a borral, majd hozzáönteni a vizet is. Beletenni a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, a citromfüvet és kb. 10 percig főzni. Ha szükséges közben ízlés szerint még cukorral ízesíteni.
Levéve a tűzről, botmixerrel pépesíteni.
A tejszínt simára keverni a pudingporral és egy kevés levessel.
A levest visszatenni a tűzre és állandó keverés mellett, belecsorgatni a pudingos-tejszínes keveréket. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Mákos habgaluska:
2 dl Hulala (növényi tejszín)
2 ek mák
2 dl Hulala (növényi tejszín)
2 ek mák
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan belekeverni a mákot.
Két kanál segítségével, galuskákat formázni belőle.
Tálaláskor a tányérokba szedett hideg leves tetejére helyezni a galuskákat. Nagyon finom a krémesen selymes leves és a tejszínben ropogó mák együttese.
Két kanál segítségével, galuskákat formázni belőle.
Tálaláskor a tányérokba szedett hideg leves tetejére helyezni a galuskákat. Nagyon finom a krémesen selymes leves és a tejszínben ropogó mák együttese.
Mennyei és mekkora ötlet ez a hab :)
VálaszTörlésHihetetlen,miket kitalálsz!!!!!!Biztos szuper,én nem viszek tányért,azért kapok?????
VálaszTörlésde jó ez a hab!!!
VálaszTörlésJaj de jó ez a hab! Már Egycsipetnél is tetszett a fahéjas megoldás!:) http://egycsipet.blogspot.com/2010/04/fahejhabos-madartej.html
VálaszTörlésEz milyen jól néz ki már. Jövő héten most már én is alkotok valamit, olyan szép eprek vannak a kertben :)
VálaszTörlésNagyon guszta, de jó ötlet a mákos habgaluska!
VálaszTörlésEz nagyon jóóóó:)
VálaszTörlésNem találod ki hogy min mosolygok...de ha képbe vagy szerintem egyből kitalálod:)))
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Isteni lett a hab a mákkal, feltétlen próbáljad ki!!!:)
Melli!
VálaszTörlésSokszor még saját magam is meglepődöm az ötleteimen.:)))) Tányér nélkül is jöhetsz, jut neked is.
Dia!
VálaszTörlésÉs még milyen finom!!!!:)
Szepyke!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Megyek és megnézem Egycsipetnél a fahajas változatot.:)
araniel!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nagyon várom a te alkotásodat!! Na és saját eperből!!! De jó neked!!!!:)
Liza!
VálaszTörlésKöszönöm!!!Biztosan neked is ízlene.:)
Niki!
VálaszTörlésKöszönöm!!!!!! Gondoltam rád, és szívesen küldtem volna neked epret!!
Tudom hogy min mosolyogsz, képben vagyok, és egyrúgóra jár az agyunk!!!:)))