Már napok óta készülök szederlevest főzni. Gyerekként igen kedvelt csemege volt számomra a szeder, (faeper) mivel akkor még igen kevés gyümölcs létezett az üzletek polcain. Ezért is vártuk nagyon, hogy végre elkezdjen érni, és megrohanva a fákat jól belaktunk belőle. Volt fehér és fekete változata, na és az utóbbi bizony jól össze is fogta a kezünket. Aztán szépen lassan eltűntek az út széléről a szeder fák, és vele együtt a szeder is feledésbe merült. Most viszont egyre több helyen lehet megint találkozni ezekkel a fákkal. Így megragadtam az alkalmat és levest készítettem belőle. Nagyon finom lett. A következő alkalommal süteménybe fogom kipróbálni.
Hozzávalók:
30 dkg szeder
cukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
3 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj
1 dl vörösbor
1 dl tejszín
citromfű (el is hagyható)
1 ek vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)
cukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
3 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj
1 dl vörösbor
1 dl tejszín
citromfű (el is hagyható)
1 ek vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)
A szedret annyi vízbe feltenni főni hogy ellepje, majd hozzáadni a cukrot, a fűszereket, és puhára főzni.
Ezután leturmixolni, majd egy szűrőn átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.
Újra feltenni főni, és beleönteni a vörösbort, majd jól kiforralni.
A tejszínt simára keverni a pudingporral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Tálaláskor ízlés szerint tejszínhabbal kínálni.
Ezután leturmixolni, majd egy szűrőn átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.
Újra feltenni főni, és beleönteni a vörösbort, majd jól kiforralni.
A tejszínt simára keverni a pudingporral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Tálaláskor ízlés szerint tejszínhabbal kínálni.
Ja, hogy ez a fán termő, nem a bokron..Az később érik. De csodás a színe!!!
VálaszTörlésIgen ez egy nagyon régi fajta, már gyerekként is ettük. Igazán finom lett, pedig most próbáltam először.
VálaszTörlés