Akár sajtos, tejfölös, magvas, kolbászos, túrós, vagy éppen töpörtyűs pogácsa, mind-mind nagy kedvenc nálunk. A felsorolt pogácsák itt megtalálhatóak!!! Igaz nehezen szánom rá magam a pogácsasütésre, mert sajnos a finom illatozó, még langyos pogácsának, igen nehezen tudok csak ellenállni. Azért néha engedek a kísértésnek, mint éppen most is, és egy finom leves mellé ezt kínálom ebédre. Persze ilyenkor azért nagyobb adagot sütök, és így egy csésze finom tea mellé még marad párdarab. A töpörtyű természetesen saját sütésű, így biztosan tudom hogy, nincs tele zsírral, hiszen mindig finom omlósra sütöm. Kisütés után, ledarálom és így raktározom el a fagyasztóba. Ezzel rögtön meg is spórolok egy kis munkát, ha éppen kedvet kapok a sütögetéshez. Mivel azért a töpörtyű zsírt is tartalmaz (még ha csak keveset is) így más zsiradékot nem is teszek a tésztába. Lehet kicsit több időt igényel az elkészítése, de a frissen illatozó pogácsák ezt rögtön el is feledtetik velem. Elkészült a réteges töpörtyűs pogácsa másfajta változata is, melynek receptje itt elolvasható!!!!
Hozzávalók:
70 dkg liszt
45 dkg darált töpörtyű
3 dkg élesztő
1 dl tej
2-3 tk só
1 dl fehérbor
2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
tejföl
Az élesztőt egy pici cukorral elkevert, langyos tejben felfuttatni.
A lisztet, a darált töpörtyűt, és a sót egy tálba tenni, majd kézzel összemorzsolni.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a két tojássárgáját, a bort, a felfuttatott élesztő és 1-2 ek tejfölt. Jól összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tészta legyen. (ha szükséges még tejfölt tenni hozzá)
Ezután kinyújtani, majd először az alsó részét a feléig felhajtani, majd a felső részét ráhajtani. Végül a jobb, majd a bal oldalát is ráhajtani.
Letakarva kb. 30 percig keleszteni. (én a tálat szoktam ráfordítani, amiben összegyúrtam a tésztát)
Ezután kb. 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatni, majd a két tenyerünk közé véve, kicsit megsodorni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a pogácsákat, és egy felvert egész tojással megkenni a tetejüket. (vigyázni, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem jön fel a tészta sütés közben)
Előmelegített forró sütőben, kb 15 perc alatt készre sütni. (a pogácsát nem szabad alacsony hőfokon sütni, mert akkor nagyon kiszárad)
A sütőből kivéve, langyosra hűteni és már lehet is fogyasztani.
A lisztet, a darált töpörtyűt, és a sót egy tálba tenni, majd kézzel összemorzsolni.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a két tojássárgáját, a bort, a felfuttatott élesztő és 1-2 ek tejfölt. Jól összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tészta legyen. (ha szükséges még tejfölt tenni hozzá)
Ezután kinyújtani, majd először az alsó részét a feléig felhajtani, majd a felső részét ráhajtani. Végül a jobb, majd a bal oldalát is ráhajtani.
Letakarva kb. 30 percig keleszteni. (én a tálat szoktam ráfordítani, amiben összegyúrtam a tésztát)
Ezután kb. 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatni, majd a két tenyerünk közé véve, kicsit megsodorni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a pogácsákat, és egy felvert egész tojással megkenni a tetejüket. (vigyázni, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem jön fel a tészta sütés közben)
Előmelegített forró sütőben, kb 15 perc alatt készre sütni. (a pogácsát nem szabad alacsony hőfokon sütni, mert akkor nagyon kiszárad)
A sütőből kivéve, langyosra hűteni és már lehet is fogyasztani.
Gyönyörűen sikerült
VálaszTörlésGizus nálunk is nagy kedvenc az összes,de most beérem ezzel az isteni töpörtyűs pogiddal is:-))
VálaszTörlésA nagymamám töpörtyüs pogácsája, pont így szokott kinézni. De jó lenne most vacsorára egy pár darab. Nagyon szépek.
VálaszTörlésCsodaszépek lettek!:)
VálaszTörlésCsoda jól néz ki:-)
VálaszTörlésHű,de guszta!Meg is kívántam!:)
VálaszTörlésNagyon szépek a pogácsáid. Nálam épp tegnap fogyott el az utolsó darab. Én borsot is tettem bele, jó csípős lett.
VálaszTörlésA házi töpörtyűnek párja nincs az biztos!Én is borssal szoktam még ízesíteni,mint Marika63.Szépek a kosárban!
VálaszTörlésEz már megint izgatás. Olyan fantasztikus, s hogy mi mennyre szeretjük ? Hoztam is egy jó nagy bögre forró teát, de ehhez legalább egy fél kosár pogi kell.
VálaszTörlésJaj de nagyon szépek abban a kosárban. Gizus ! olyan csodákat müvelsz !!!
Ezer köszönet már a látvány is, hátmég elfogyasztani.
Gyönyörű... na ez az, amihez én szinte sosem jutok hozzá... mármint a töpörtyűhöz:-(
VálaszTörlésHát igen, ez az amit nem lehet abbahagyni:)
VálaszTörlésEbből kérek szépen sokat! :) nagyon szeretem!
VálaszTörlésEzek istenien néznek ki, nem csoda, hogy nem tudsz nekik ellenállni! Én sem tudnék! :))
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésKöszi, és már küldök is belőle kóstolót!!:))
Kati!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nagyon jólesik, hogy a nagymamádéhoz hasonlítod!!!!:)
Maryenne!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Gesztenye!
VálaszTörlésNeked is köszönöm!!:)
Borga!
VálaszTörlésKöszönöm!! Vegyél belőle nyugodtan.:)
Marika63!
VálaszTörlésKöszönöm!! Látod nekem teljesen kiment a fejemből a bors, pedig szoktam bele tenni. Úgy látszik már vénülök és felejtek.:)))
Nelli!
VálaszTörlésKöszönöm!! Én is nagyon szeretem a töpörtyűt, de csak azt amit én sütök ki. Disznóvágás után, napokig képes vagyok csak töpörtyűt enni.:)
Viki!
VálaszTörlésKöszönöm!!Sok teához, sok pogi kell, így eszegessed csak nyugodtan. Mi is nagyon szeretjük, és szintén teával.:)
Latsia!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Sajnálom hogy csak ritkán jutsz töpörtyűhöz, na meg azt hogy ilyen messze vagy, mert szívesen küldenék neked egy adagot.(mármint töpörtyűből):)
Családi tűzhely!
VálaszTörlésNa ez az, sajnos ameddig látom a kosárba, nem tudom abbahagyni.:))
Szemirámisz!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Ami!
VálaszTörlésJaaa, elnézésedet kérem, most vettem csak észre, hogy neked nem válaszoltam.:(
Ezért most kárpótlásul dupla adag pogácsát küldök neked!!!!!!
gizikem , mikor jossz new yorkba ?
VálaszTörlés