Chef Vikinél leltem rá erre a finom almás párnára. Azóta többen is megsütötték, és a siker sehol sem maradt el. Én idáig halogattam, de végre nálunk is elkészült. Csak annyit mondhatok, hogy nagyon, nagyon finom!!!!! Langyosan, egyszerűen nem lehet ellenállni neki, úgy eteti magát. Csak egy picit változtattam az eredeti recepten, azt is a hozzávalóknál tettem. Nálam került bele mazsola is, és a tojáslikőr helyett, Amarettoval ízesítettem. Ebédutáni desszertnek ettük, de egy kiadós leves mellé második fogásként is megállja a helyét. Mindenkit csakis biztatni tudok, hogy süsse meg bátran, mert csalódni biztosan nem fog benne.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg túró
1 cs sütőpor
0,5 dl tej
5 ek étolaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 tojás a kenéshez
Töltelék hozzávalói:
50 dkg alma
1/2 citrom leve
5 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs mazsola
fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor
0,5 dl Amaretto(mandulalikőr)
0,5 dl tejszín
3 ek víz
Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet a tésztába tölteni.
Az almákat meghámozni, majd felnegyedelni. Ezután a magházat eltávolítani, és apróra darabolni. 1/2 citrom levét ráfacsarni, majd jól összekeverni.
Egy serpenyőbe tenni a feldarabolt almát, majd hozzáadni a mazsolát, a cukrot, vaníliás cukrot, a tejszínt, a mandulalikőrt és lassú tűzön kevergetve felforralni, 1-2 percig főzni.
A pudingport simára keverni a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához önteni. 2-3 percig kevergetve besűríteni.
Végül teljesen kihűteni!!!!!!! Ameddig az almás töltelék kihűl, ellehet készíteni a tésztát.
Egy tálba beletenni a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Kézi habverővel jól összekeverni, majd hozzászitálni a sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrni, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.
Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtani, majd 10-12 egyenlő részre elosztani a tésztát.
A tojást kettéválasztani, majd a fehérjét kissé felverni, és megkenni vele a tésztalapok szélét.
A tésztalapok egyik felére kanalazni a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágni.(ettől lesz rácsos a teteje) Ezután a berácsozott tésztát ráhajtani a töltelékre. A széleit jól lenyomkodni, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni a párnácskákat.
Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem)
Tálalás előtt langyosra hűteni, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínálni.
Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtani, majd 10-12 egyenlő részre elosztani a tésztát.
A tojást kettéválasztani, majd a fehérjét kissé felverni, és megkenni vele a tésztalapok szélét.
A tésztalapok egyik felére kanalazni a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágni.(ettől lesz rácsos a teteje) Ezután a berácsozott tésztát ráhajtani a töltelékre. A széleit jól lenyomkodni, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni a párnácskákat.
Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem)
Tálalás előtt langyosra hűteni, majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórva kínálni.
Hűha, ez nagyon finom lehet!
VálaszTörlésNagyon guszta, finom lehet, nálam is volt hasonló, Judith féle:-))
VálaszTörlésLeves utáni második fogásként ettük anno, tökéletesen megállta a helyét :-) Gyönyörűek lettek, és szuper benne az Amaretto!
VálaszTörlésGizus,csodás,nagyon fincsi lehet,gyönyörű a fotód is!:-)
VálaszTörlésFinom ez a süti Gizike!
VálaszTörlésVan egy meglepim számodra!
Gyere hozzám!
Ez nagyon csábítóan néz ki!
VálaszTörlésCsodás lett! Fotó is nagyon ötletes!:)
VálaszTörlésImádom
VálaszTörlésIde vele! :)
VálaszTörlésGizi!
VálaszTörlésEzt sütöttem én is, csak túrósan, az is nagyon finom volt, az almásat is ki fogom próbálni:-))
Nagyon guszta!
Nagyon fincsi lehet! Csatlakoznék Ami-hoz:))
VálaszTörlésEgyszerűen csodálatos!
VálaszTörlésLiza!
VálaszTörlésNagyon finom, biztosan nálad is nagy sikere lenne.:)
Andi/cuki!
VálaszTörlésAkkor te már tudod miről beszélek, ha azt mondom nem lehet abbahagyni.:))
Chef Viki!
VálaszTörlésMi ebédutáni desszertnek ettük, de isteni finom. Nagyon köszönöm a receptet. Amarettoval és tejszínnel pedig egyszerűen isteni!!!:))
Ditta!
VálaszTörlésNeked is ajánlani tudom, biztosan sikered lesz vele. :)
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Voltam nálad és nagyon köszönöm a meglepit!!! A hozzáfűzött megjegyzésért pedig még nagyobb köszönettel tartozom.:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésKöszi, és hagyd magad elcsábítani, mert megéri.:)
Nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésMaryenne!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és neked is bátran merem ajánlani.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszi, én is imádtam!!!:)
Ami!
VálaszTörlésKérésed számomra parancs, már küldöm is!!:))
Gesztenye!
VálaszTörlésKöszönöm!! Láttam a te túrós verziódat is, és nagyon csábító volt. Legközelebb úgy is megsütöm, de te sem fogod megbánni, ha kipróbálod az almásat.:)
Réka!
VálaszTörlésMár küldöm neked is, nagyon finom!!!:)
Colors in...!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Mónika!
VálaszTörlésNagyon köszönöm. Nagyon finom, érdemes megsütni.:)
Sokszor elkészítettem már.Csokis töltelékkel is finom volt nagyon.A meggyeset tervezem a héten.
VálaszTörlésNelli!
VálaszTörlésMost nézegettem a receptjeimet és ezt a tésztát már én is felhasználtam régebben. A meggyes az tuti isteni lesz, na majd megyek leselkedni hozzád.:)